Başakşehir Ziya Gökalp Mahallesi'nde bulunan bin 500 konut kayıp arsalarının olduğunu belirten altı kişinin açtığı dava sonucu 15 yıldır ipotek altında. 2009’dan beri süre gelen ve gazete olarak başladığı günden bu yana takip ettiğimiz davada Ziya Gökalp Mahallesi sakinleri uzun yıllardır kendi mülklerinde işgalci konumuna düşmüş durumdalar.

Akan çatılarının dahi tadilatına izin vermeyen Başakşehir Belediyesi, bölgeyi kentsel dönüşüme sokmak için tüm yolları deniyor. Öyle ki, bölgenin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’yle bağının koparılması ve Başakşehir Belediyesi adına çalışan Başakkent A.Ş tarafından işlerin yürütülmesi suretiyle yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlanıp kentsel dönüşüme sokulması da bunun bir parçası.

Oysa ki bölgede yaşayan mülk sahipleri sorunun çözülmesini ve imarlarının verilmesini istiyorlar. Bu temelde 25. duruşması yapılan söz konusu davanın hakimi önemli bir karar alarak, eksikliklerin tamamlanmasını ve 20 Şubat 2025’deki duruşmada karar vereceğini söyledi. Davaya katılanların tamamı verdikleri sözlü savunmada 2009’da arsalarını bulamadıkları gerekçesiyle sadece 6 kişi tarafından açılan davanın reddini istediler ve imar haklarının verilmesini talep ettiler.

İLK GÜNDEN BERİ TAKİPÇİSİ OLDUK

Kent Yaşam Gazetesi olarak, 30 yıllık yayın hayatımızda kamuoyunun sesi olma çabamız kapsamında bu davayı da titizlik ve tarafsız bir şekilde takip ederek halkın sesini duyurmaya çalıştık.

Geçtiğimiz yıllarda davayla ilgili mahalle sakinleriyle yaptığımız röportajdan bir bölüm;

SAMİMİLERSE YETKİYİ BAKANLIKTAN ALIP BÜYÜKŞEHİRE VERİRLER

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Başakşehir 25. duruşmada da tam kadro mağdur vatandaşların yanında yer alarak söz konusu davaya şimdiye kadar olduğu gibi sahip çıktılar. Yapılan son duruşmaya katılan CHP Başakehir İlçe Başkanı Beyzade Kayabaşı ve meclis üyeleri mağdur olan halkı yalnız bırakmadılar. Kayabaşı mahkeme sonrası yaptığı açıklamada şunlara değindi;

Silivri’de aileler Besin Atölyesi’nde bilinçlendi Silivri’de aileler Besin Atölyesi’nde bilinçlendi

“Başakşehir’in her mahallesinde aynı sorun var. Mecliste de ifade ettik, Başakkent A.Ş’nin Başakşehir ilçesindeki imar sorunlarında tek yetkili olarak kendisini görmesi buradaki temel sorundur. Kentsel dönüşüm adı altında kendi firmalarına buralarda rant yapılarını yaptırmaktan başka bir eylemi yok. 15 yıldır uzatılan süreç halen uzatılmaya çalışılıyor.

Samimilerse 1/5’lik bölümün büyükşehire devredilmesi teklifimizi kabul ederler. Gerçekten çözüme kavuşmasını istiyorlarsa tabi. Bu yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınması ve büyükşehir ile ilçe belediyesine verilmesi gerekiyor. Yetki bakanlıkta olduğu sürece insanların mülkleri gerçek değil rayiç bedeller üzerinden alınıp bu mağduriyet devam ettirilecek.

Biz mahkemede de sahada da vatandaşın yanında olmaya devam edeceğiz. Mecliste bununla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Bu durumun kamu yararına çözülmesi için gerekçi çabayı göstereceğiz.”

ERGİZEK: KOCA MAHALLENİN HAKKINI 6 KİŞİYE YEDİRMEYİZ

Av. H. Arda Ergizek ise yaptığı açıklamada ranttan beslenen azınlık için halkın mağdur olduğuna dikkat çekti ve davayı yakından takip ettiklerini belirtti.

Ergizek, “6 kişi var haklarının gasp edildiğini söylüyorlar. Bir tarafta 6 kişi var, diğer tarafta koca bir mahalle var. Mağduriyet adı altında rant sağlama peşindeler. Orada yaşanmış bir tarih, kültür var, emek var, mücadele var. Bunların hepsinin birden bire ellerinden alınmasına göz yummayacağız. Bu altı kişinin derdi maddi kayıplarının giderilmesi değil, tüm mahallenin satışa çıkarılıp o mahalleden tamamen rant geliri elde etmek. Kentsel dönüşüme sokup yüksek yüksek binalar dikme peşindeler. Tabi ki bunu sadece altı kişinin yapabilecek gücü yok başka güçler arkalarında. Biz bunu gündemden düşürmeyeceğiz, belediye koca bir mahalleyi görmezden gelemez.” dedi.

“BAŞAKŞEHİR A.Ş 11 KATLI İMAR PLANI YAPMAYI BİLİYOR”

Davayı en yakından takip edenlerden biri de mağdurlardan biri olan Hüseyin bey ise duygularını anlatırken şunları söyledi;

“Bu davada her celsede bir hakim değişiyor. Bizim davadaki tapu kayıtları belediyeler değiştikçe oradan oraya sürüklendi. Bu belgelerin mahkemeye getirilmesi gerekiyor. Bu belgeler geldikten sonra kadastral çalışmalar başlar ve kimin yeri nerede belli olur. Belediye de bu arada imar planlarını hazırlar. Burası kentsel dönüşüme girecek bir yer değil. Tamamen vatandaşın elinden mülkünü alma planı. Başakkent A.Ş’nin yaptırdığı hemen yanında 11 katlı bloklar var. Biz 11 kat istemiyoruz 4-5 kat ver bize. Kentsel dönüşüm adı altında yapılıyor ama hiçbir alakası yok.” Fazıl Anıl Kılıçlı

Editör: Editör Yazar