İETT’nin kadın çalışanları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Fatih’te bulunan Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. Merkezin konferans salonunda düzenlenen etkinliğin sunumunu Televizyon ve Radyo Programcısı İlknur Kaplan gerçekleştirdi. İstanbul Gedik Üniversitesi Kadın Girişimciliği Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ayşin Şişman, Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Burcu Yavuz Tiftikçigil’in konuşmacı olduğu etkinlikte İETT Genel Müdürü İrfan Demet, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Çağdaş Gülşen, Boğaziçi Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Sema Akça Oflas da yer aldı. Programın sürprizi ise İETT Müzik Ekibi ve Kadınlar Korosu oldu.

"ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTIK"
 

Programda ilk sözü İstanbul Gedik Üniversitesi Kadın Girişimciliği Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Ayşin Şişman aldı. Şişman kadının emeği konulu konuşmasında özetle şu sözlere yer verdi: Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İBB ile birlikte Gedik Üniversitesi olarak önemli projeleri hayata geçirdik. Yakın zamanda kadın kaynakçı eğitimlerini yürüttük. Bu eğitimle onların organize sanayi ve farklı sanayilerde istihdamını sağladık. Bu proje ile Kadın Dostu Markalar Platformu’ndan farkındalık ödülü aldık” dedi.

KALKINMADA KADINLARIN ROLÜ BÜYÜK
 

Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Burcu Yavuz Tiftikçigil konuşmasında sürdürülebilir kalkınma ile ilgili bir sunum yaptı. Tiftikçigil’in başarılarında annesini ilham aldığını anlattı. Tiftikçigil bu sözler üzerine büyük alkış aldı. Sürdürülebilik kalkınmanın önemine değinen Tiftikçigil, kadınların hayatımızda nasıl bir rolü olduğuna dair örnekler verdi. Kalkınmada en büyük rolün kadınlara düştüğünün altını çizen Tiftikçigil, dünyanın teknolojik gelişimine ve bu gelişime uyum sağlamaya çalışan insanı anlattı.

O ÇARPICI SÖZLERİ HATIRLATTI

Programda Burcu Yavuz Tiftikçigil’in konuşmasının ardından söz alan isim İETT Genel Müdürü İrfan Demet oldu. Konuşmasına ülkemizin kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri ile başlayan İrfan Demet, “Atatürk, ‘Kadınlarını okutmayan milletler yıkılmaya mahkûmdurlar’, ‘Dünyada her şey kadının eseridir’, Kadınlarımız eğer milletin gerçek anası olmak istiyorlarsa erkeklerimizden çok daha aydın ve faziletli olmaya çalışmalıdırlar’, ‘Dünyada hiçbir milletin kadını milletini kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez’, ‘Kahraman Türk kadını sen omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.’ diyor. Sadece bu sözler Mustafa Kemal Atatürk’ün kadına verdiği değeri ve önemi ortaya koyan sözlerden sadece birkaçı” dedi.
 

BÜYÜK BİR VİZYONU GÖRDÜ
 

Birçok ülkede kadına seçme ve seçilme hakkının verilmediği bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdiğini hatırlatan İrfan Demet, “Avrupa’nın en gelişmiş ülkeleri kabul edilen ülkelerde ve bizim ülkemizde kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişine baktığımızda dahi bu büyük vizyonu görmek mümkündür. Türkiye’de 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilirken gelişmişlikleri ile övünen bazı batı ülkelerinde dâhil; Örneğin Fransa’da 1944, İtalya’da 1945, Belçika’da 1960 yılında, İsviçre’de ise 1974 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı veriliyor. Bizler öylesine büyük ve öylesine kadınlara önem veren bir liderin ülkesinin çocuklarıyız. Bu bakımdan çok şanslıyız. Üç tarafı denizlerle çevrili dört mevsimin yaşandığı birçok noktasında farklı medeniyet ve kültür izlerini barındıran laik Türkiye Cumhuriyeti’nde cennet gibi bir vatanda yaşıyoruz” dedi.

GÜNDE 5 MİLYONA YAKIN İNSAN TAŞIYORUZ
 

İETT olarak çok büyük bir aile olduklarının altını çizen Demet, “Bugün sayısı 10 bini geçen Özel Halk Otobüsü camiası ile 20 bini aşan çalışanımızla İstanbul’un 7/24 ulaşımını sağlıyoruz. Günde yaklaşık 5 milyona yakın yolculuk gerçekleştiriyoruz. Neredeyse bir Norveç, Danimarka kadar nüfusu bir günde İETT olarak bir yerden bir yere; okuluna, işine, sevdiklerine, hastanesine insanları taşıyoruz. Çok önemli bir görev icra ediyoruz.  Bu ailemizin en kıymetli üyelerinden biri de tabii ki kadınlarımız. Biliyorsunuz İETT ve faaliyetleri yaptığı görevin türü sebebi ile ‘erkek kurumu, ya da erkek mesleği olarak değerlendirilirdi. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu öncülüğünde değişiyor ve güzelleşiyor. İETT’de bu kapsamda her anlamda değişiyor ve güzelleşiyor. İstanbul’da yaşanmaya başlayan en somut örneğidir İETT. Zira geçmişte hiçbir otobüsün direksiyonunda, Tarihi Tünel’de, metrobüste, sahada kadın çalışanlarımız yoktu. Düşünebiliyor musunuz?  2019 yılına kadar bir tane kadın İETT şoförü yoktu. Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun vizyonu ile bu tarihten itibaren bugün tam 163 kadın kaptanımız var” diye konuştu.
 

GARAJDA KADIN AMİRLER GÖREV BAŞINDA
 

Kadın çalışan sayısının artması gerektiğinin altını çizen Demet, “Sayılar yeterli mi? Tabii ki değil, arttıracak mıyız? Bu uğurda çalışıyoruz. Her geçen yıl sayılarını daha da çok arttırıyoruz. Tabii İETT’de yaşanan bu değişim sadece kadın kaptanlarımızla sınırlı değil. Beyoğlu Karaköy Tarihi Tüneli’nde vatmanlarımızın tamamı kadınlardan oluşmakta. Otobüs peronlarında sahada, saha amiri olarak kadınlarımız ilk defa görev almış durumdalar. Metrobüste, erkeklerin daha çok çalıştığı garajlarda kadın amirlerimiz görev başında. İETT’de ki dış hatlarda çalışan tüm şoförlerin bağlı olduğu iki işletme müdürümüzün ikisi de kadın. Yine İETT’nin 6786 araçlık filosunu yöneten müdürümüz yine kadın. Şef, müdür, daire başkanı, genel müdür yardımcımız kadın. İnşallah ilerleyen zamanlarda kadın bir genel müdür de görür bu genel müdürünüz” diye konuştu.
 

TOPLUMA ÖRNEK OLUYORSUNUZ

İETT’de çalışan kadın sayısından örnekler veren Demet sözlerini şöyle konuştu: “2019 yılında başlayan süreçte İETT’de kadın çalışan sayısı iki katından fazla arttı, kadın yönetici sayısı 2,5 kat arttı. İstanbullular sizden çok memnun bizler de sizden çok memnunuz. Emekleriniz için ne kadar teşekkür etsek azdır. İstanbul’a böylesine önemli bir hizmet veriyor, hem de kendi özel hayatınızı yaşarken kadın olarak toplumumuza ve gelecek nesillere örnek oluyor ve gelişimi için de büyük emekler veriyorsunuz. Biraz önce hocam annesinin ilham kaynağı olduğunu anlatmıştı. Sizler topluma örnek oluyorsunuz. Otobüs şoförü nasıl olur dedikleri bir anda 163 kadın kaptanımız koskoca otobüsleri kullanıyor ve çok beğeni alıyor. Bir kız öğrencimiz, ‘Abla helal olsun sen nasıl kullanıyorsun bu otobüsü adamsın!’ diye içinden gelen doğal bir tabirle şoförümüzü kutluyor. Gerçekten bu işi en iyi şekilde yapıyorsunuz ne kadar teşekkür etsek azdır. Belki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle senede bir kez buluşuyoruz ama inanın ki sizleri gönlümüzde her gün tebrik ediyoruz. İstanbul’a ve ülkemize hizmetlerinizde sağlık ve mutluluk dolu başarılar dilerken sadece sizlere değil ülkemize çok kıymetli hizmetler sunan bugün burada olan ve olmayan tüm kadınlara saygı ve sevgilerimi sunuyorum.”

KENDİNDEN ÖRNEK VEREREK ANLATTI

Kendi yaşadıklarından örnek vererek sözlerini sürdüren Demet, Sözleşmeli kadın subayların atış öğretmeni olduğum bir dönemde kadınlara nasıl atış öğretilir düşüncesine kapıldım 5. 6. atıştan sonra yarıdan fazlası benden daha iyi atmaya başladı. Beni geçmiş durumdaydılar. Ben bundan gurur duydum.  İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu bir toplantıda ‘Siz kadınlar her şeyi yaparsınız, vallahi de yaparsınız, billahi de yaparsınız’ demişti. Kadınlar erkeklerin yapabildiği denilen işi bile, inanın bizden çok daha iyi yapıyorlar” dedi.

Destek Hizmetleri Daire Başkanı Çağdaş Gülşen Dr Ayşin Şişman’a plaket takdim etti


Boğaziçi Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Sema Akça Oflas, Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Burcu Yavuz Tiftikçigil’e plaket takdim etti

Sergide tarihte ilkleri yaşatan kadınlar vardı:

Programda Kurtuluş Savaşı’nda cesaretleriyle adını tarihe yazdıran Gördesli Makbule, Halime Çavuş, Kara Fatma, Nezahat Onbaşı, Şerife Bacı gibi isimler de unutulmadı.

Sergi’de yaptıkları ile topluma örnek olan şu isimler yer aldı:


Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım
İlk Kadın Tiyatrocu Afife Jale
İlk Kadın Muhtar Gül Esen
İlk Kadın Emniyet Müdürü Feriha Sanerk
İlk Kadın Arkeolog Jale İnan
İlk Kadın Savaş Muhabiri Semiha Es
İlk Kadın Opera Sanatçısı Semiha Berksoy
İlk Kadın Belediye Başkanı Sadiye Hanım
İlk Kadın Doktor Safiye Ali
İlk Kadın Dekan Nusret Gökdağ
İlk Kadın Hakem Lale Orta
İlk Kadın Bakan Türkan Akyol
İlk Kadın Avukat Süreyya Ağaoğlu
İlk Kadın Eczacı Fatma Berk Derman*
İlk Kadın Paraşütçü Yıldız Eruçman
İlk Kadın Milletvekili Mebrure Gönenç
İlk Kadın Gazeteci Selma Rıza
İlk Kadın Vali Lale Aytaman
İlk Kadın Hemşire Safiye Hüseyin Elbi
İlk Kadın Kaymakam Özlem Bozkurt Gevrek
İlk Kadın Savaş Pilotu Sabiha Gökçen
İlk Kadın Savaş Jandarma Komutanı Şehit Yarbay Songül Yakut
 

İETT’NİN AMATÖR KOROSU BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
 

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın temizlik personelinden oluşan koro ilk sahne deneyimini yaşadı. İki hafta gibi kısa bir sürede alınan eğitimin ardından sahneye çıkan koristlerin şarkılarına programa katılanlar da eşlik etti. Koro ilk olarak Sabahattin Ali’nin yazdığı yakın zamanda yitirdiğimiz Sanatçı Edip Akbayram’ın seslendirdiği ‘Aldırma Gönül’ adlı şarkı ile sahne aldı. Koro izleyicilerden büyük alkış aldı. İETT’nin kadın çalışan sayısının 644’e çıktığı açıklandı.

Belediye ve üniversiteden sağlıklı beslenme projesi Belediye ve üniversiteden sağlıklı beslenme projesi



İETT Genel Müdürü İrfan Demet koro adına Elçin Karadağ’a hediyesini takdim etti