Iğdır Valiliği koordinesinde, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Iğdır İli Yatırım ve Tanıtım Bilgilendirme Toplantısı” İstanbul’da gerçekleştirildi. Iğdır’ın yatırım imkânları, potansiyeli ve bölgesel teşvikleri ile ilgili bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıya; Iğdır Valisi Ercan Turan başkanlığındaki heyette Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, SERKA Iğdır Koordinatörü Ramazan Mutlu Doğaner, Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Hakan Aras vardı. İstanbul'da ticaret yapan Iğdır kökenli iş insanlarına davet niteliğinde gerçekleşen toplantıda Iğdır'ın gelecekte ki avantajları anlatıldı. Tarım, turizm, lojistik başta olmak üzere Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yatırım programı hakkında bilgilendirme yapılmasıyla başlayan toplantıda, yatırımcı iş insanlarının görüş ve önerileri dinlendi.

IĞDIR’A YATIRIMLAR ARTIYOR

Toplantıda Iğdır’a yapılan yatırımların giderek arttığını belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Cumhurbaşkanımız gerçekten bizim için büyük bir nimet. İnanılmaz stratejik yatırımlar yaptı. Iğdır’da müthiş bir potansiyel var. Taşı, toprağı altın. Lojistik sorunu çözüldüğü zaman, nakliye maliyeti de düştüğü zaman ha Kocaeli ha Iğdır. Iğdır dışındaki Iğdırlı iş insanlarıyla toplantıları hızlandırdıklarınıda sözerine ekleyen Vali Turan, Memleketimizin farkına varın istiyorum. Ben tüccarları severim. Tüccarın en önemli özelliği basiretli olmasıdır. Basiretli olmayan ticaret yapamaz. Tüccar risk alır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Iğdır’a büyük kıymet vermiştir. Türkiye ne zaman kendi kendine yeten bir ülke olsa bir şekilde darbelerle durduruldu” dedi.

TUZLUCA TURİZM CENNETİ

Iğdır’da tematik turizme açılacak yerlerin altını çizen Vali Ercan Turan,“İnanılmaz jeomorfolojik yerlerimiz var. Tematik turizme açacağımız yerler var. Özellikle tematik turizm açısından Tuzluca bir cennet. Ben Tuzluca gibi bir yer görmedim. Ağrı Dağı’da bir cennet. Tematik turizm açısından çok ciddi vadiler var, ciddi su kaynakları var. Ayrı bir güzelliği var. Ekerek ( Üçkaya) köyü ve gölü müthiş bir yer. İki tane vadinin birleştiği bir noktada. Özellikle traking sporu için çok uygun yerler var. Dağcılık sporu için çok güzel yerler var. Dağcılık sporu için Ağrı Dağımız var ancak bu paralelde Iğdır’da dağcılık sporu gelişmiş değil. Dağcılıkla ilgili bir mağazamız yok mesela. Dağcılar, dağ malzemelerini Ağrı’ya gidiyorlar Ağrı’dan alıyorlar, niye Iğdır’ın ekonomisi kazanmasın. Oysa ki Ağrı Dağı’nın yüzde 65’i bizde. Bir sürü göletimiz var. Göletlerle ilgili biz bir çalışma yapacağız. Bu toplantılarımızı başka illerde de yapacağız. Bir sonraki toplantıyı Bursa'da planlıyorum ordaki iş insanlarımızlada buluşayı planlıyorum.” diye konuştu.

IĞDIR İÇİN ÜÇ ÖNEMLİ SEKTÖR

“Güçlü Iğdır, Güçlü Türkiye Demektir” “Güçlü Iğdır, Güçlü Türkiye Demektir”

Iğdır’ın geleceğinin turizm, lojistik ve tarım sektöründe olduğunu ifade eden Ercan Turan, “Ben kimi götürdüysem Tuz Dağı Mağaralarına hayran kaldılar. Türkiye’de böyle bir yer görmedik dediler. Astım hastalarından şifa bulanlar var. Son iki ayda 62 bin kişi ziyaret etmiş. Benden kırsal turizm açısından konaklama yerleri istiyorlar. Biz Akkaya’yı bu anlamda değerlendirebiliriz. Tuzluca’nın güzel yerleri var oraları değerlendirebiliriz. Birinci önceliğimiz, turizme kazandırmak. Doğubeyazıt Kaymakamlığı, Ağrı Dağı’na çıkan her turistten 100 dolar alıyor ve bu parayıda yine dağ turizmi için harcıyor"dedi.

TURAN YOLU PROJESİ

Herkesin memleketi için ne yapması gerektiğini düşünmesi gerektiğinin altını çizen Turan, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük ve vizyoner projesi “Turan Yolu” ile burayı lojistik merkezi haline getirmemiz gerekiyor. Gelişmeler çerçevesinde sınır kapılarımızın sayıları da artabilir. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz. Biz yatırım hareketini destekliyoruz. Basiretli tüccarlarımızı destekleyeceğiz. Çünkü biz gücümüzü milletimizden alıyoruz. 3 ülke ile sınır olan bir il ne yazık ki istediğimiz noktada değil. Ama bu hepimizden kaynaklanıyor. Herkes oturacak ben bu memleket için daha ne yaparım diye düşünecek” diye konuştu.  

IĞDIR, LOJİSTİK VE ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK

Lojistik sektörünün önemine de değinen Turan sözlerini şöyle sürdürdü: “Lojistiği kuvvetlendireceğiz.  Hep birlikte Iğdır’ı lojistik merkezi haline getireceğiz. Üçüncü aşama da tarım. Tarımda cennetiz biz. Biz çiftçimizi destekleyeceğiz. Çiftçimize hayvan vereceğiz. Bizim mandıralarımız yüzde 30, yüzde 40 kapasiteyle çalışıyor. Bu milli servet ya niye yüzde 30 kapasiteyle çalışacak. Yüzde 100 kapasiteyle çalışacak ve Doğu Anadolu’nun en büyük üretim üssü Iğdır olacak. Seralar kuracağız, üretimi 1 ay önceye çekeceğiz. Bu konuda milletvekilimizin çok güzel çalışmaları var. Geçen sene 55 ton mısır ürettik. 60 ton buğday ürettik. Süper domates diye domatesimiz var.

KARPUZDA REKORA GİDİYORUZ

Bu sene 50 bin ton karpuz ürettik. Su kaynaklarımıza sahip çıkacağız. Tek bir şeye ihtiyacımız var. Sağlam irade, birlik ve beraberlik. Güneş enerjisiyle uğraşan iş adamlarımız var. Gökhan Uluç bey Türkiye’de çok ciddi yatırımlar yapmış, şimdi Iğdır'a da aynı yatırımı bekliyoruz ve bizde devlet olarak gerekli imkanı vereceğiz.  Vali Turan sözlerine şöyle devam etti: Eskiden Iğdır’da susam üretilirmiş, pamuk üretilirmiş. Oysa şimdi Susamı biz ithal ediyoruz, pamuğuda tekrardan tarlalarda görmeye başladık. Susam ve pamuk üretimine ağırlık vermemiz gerekiyor.

HAYDAR ALİYEV PARKI 2025 DE HİZMETE GİRECEK

Iğdır'ın merkezinde yer alan ve uzun süredir yeniden yapılacağı için tadilatta olan Haydar Aliyev parkı hakkında da bilgi veren vali Turan, Şu anda devlet eliyle park çalışması başlatılan park çalışması 2024 sonlarına doğru kaba inşaatının biteceğini 2025 Mart sonuna doğru ise parkın hizmete açılacağını söyleyebilirim. İhaleleri, çalışmaları bu paralelde yürütülmektedir"dedi

KALKINMA AJANSIMIZ ÇOK TECRÜBELİ

Ben sonuç odaklı bir iradeciyim diyen Turan, Bürokrasiden nefret ederim. Benim bulunduğum yerde bürokrasi olmaz. Iğdır’a hizmet edenlere, hizmet etmek benim görevim. Ben bunu seve seve yapan bir insanım. Iğdır'a hizmet anlamında bir başka kurum olan SERKA'yı da öven vali Turan, Serhat Kalkınma Ajansı çok ciddi bir tecrübesi var. Kalkınma ajansları önümüzdeki dönemde daha da etkili hale gelecek ve daha çok projenin hayata geçmesine katkı sunacaktır “ Celal KARAALİ- Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: HABER MERKEZİ