İspanya, İrlanda, İngiltere ve Almanya’nın ardından Rusya da dört günlük çalışma süresini test etmek için hazırlıklara başladı. Türkiye'deki durum ise depresyon vakalarının artmasına neden olurken, işteki verimliliği de düşürüyor.

Nefes'ten İlkay Akkaya'nın haberine göre, AB İstatistik Ofisi’nin verilerine göre; AB ülkeleri 2023 yılında haftada ortalama 36.1 saat çalışırken en uzun çalışma haftasına sahip olanlar 39.8 saat ile Yunanistan, 39.5 ile Romanya, 39.3 Polonya ve 39.0 saat ile Bulgaristan oldu.

Buna karşılık Hollanda 32.2 saat ile en kısa çalışma haftasına sahip ülke. Hollanda’yı, 33.6 saat ile Avusturya ve 34.0 saat ile Almanya takip ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım verilerine göre; Türkiye’de bu süre 42.9 saat.

EN UZUN ÇALIŞMA SÜRESİ TÜRKİYE'DE

Kartal'da sürdürülebilirliğe yönelik adımlar Kartal'da sürdürülebilirliğe yönelik adımlar

Avrupa’nın en uzun süre çalışma sürelerine sahip ülke olan Türkiye sadece Avrupa’da değil dünya genelinde de çok çalışılan ülkeler arasında. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre Türkiye haftalık çalışma saatlerinde 27’nci sırada yer alıyor. Dünyada en yüksek çalışma saatleri ise 56 saatle Hindistan’da tespit edildi.

Türkiye uzun çalışma saatlerine lider olurken ücretlerde dipten kurtulamıyor. Eurofound’un raporuna göre; AB ülkelerinde çalışanlarının yaklaşık olarak sadece yüzde 4’ü asgari ücrete yakın ücrete çalışırken Türkiye asgari ücretliler ülkesi haline dönüşüyor. DİSK-AR’ın verilerine göre; 8.5 milyon işçi, asgari ücret civarı ve altında ücretle yaşamını sürdürmeye çalışıyor. 2023 yılı itibarıyla tüm özel sektör işçilerinin yüzde 48.9’u asgari ücret komşuluğunda ücretlerle çalışıyor.

MAAŞLAR YERLERDE

Türkiye aynı zamanda Avrupa ülkeleri içinde en düşük asgari ücrete sahip altıncı ülke konumunda. En yüksek asgari ücret aylık 2.570 Euro ile Lüksemburg’da uygulanırken Türkiye’de 708 euro seviyesinde. Eurostat verilerine göre Türkiye’de asgari ücret sadece Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi Avrupa Birliği’nin Güney ülkelerinden ve ABD’den değil, Doğu Avrupa ülkelerinden de düşük.

Editör: Editör Yazar