İzmir bu gece 03.29'da 4.9 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Buca merkezli depremde ilimizde Konak'ta bir cami minaresi yıkılırken, 3 vatandaş panikle yüksekten atlayarak yaralandı. 

BAKAN SOYLU: YAPI STOĞUNUN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

Bakan Soylu kentsel dönüşümdeki duruma dikkat çekerek, "Bu yapı stokunun bir an önce değişmesi lazım. Allah muhafaza böyle bir yapı stokunda İzmir'de beklenen bir depremle karşılaşırsak anlaşılıyor ki daha sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

SOYER: BİR CAMİ MİNARESİ YIKILDI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de "Bir cami minaresi yıkıldı, bize gelen can ve mal kaybı bilgisi yok." dedi.

KALP KRİZİ GEÇİREN VATANDAŞ HAYATINI KAYBETTİ

Deprem esnasında kalp krizi geçirerek yoğun bakıma kaldırılan bir vatandaşımızın daha önce de durumunun ağır olduğu bilgisi gelmişti. Bunun ardından yapılan bir diğer açıklama ile birlikte yoğun bakımda bulunan vatandaşın tüm müdahalelere rağmen kurtarılmadığı ifade edildi. 

BALKONDAN ATLAYAN GENÇ HAYATINI KAYBETTİ

Deprem sırasında Buca'da 4 katlı binanın birinci katından atlayarak yaralanan 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Efe Altay Saral tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Saral'ın Manisa Celal Bayar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi.

Depremin görüntüleri;

"BATI ANADOLU SON 10 YILDIR ÇOK GERGİN"

Depremin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Batı Anadolu son 10 yıldır çok gergin. Normalde Anadolu'da yüzde 52 ile en çok deprem beklediğimiz yer Kuzey Anadolu kırığıydı. Ancak son yıllarda Batı Anadolu'da gerginlik artışı söz konusu oldu. Kızıldeniz'in açılmasıyla Anadolu'nun bu gerginliği taşıyamaması sonucunda kırıklar oluşuyor. Onlardan bir tanesi Sisam depremi olarak 2020'de oldu. Şu anki deprem İzmir'de korktuğumuz İzmir kırığı üzerinde olmadı. Biz buna orta büyüklükte deprem diyoruz. Deprem yaklaşık 7 saniye sürdü. Kuşadası'nda beni uykudan uyandırdı. Melez ovasındaki yapılaşma hemen durdurulmalıdır. Bornova- Bayraklı ve Bornova kırığı etkisi altında olan Karşıyaka- Çiğli kesimleri İzmir'in tetikte olması gereken yerlerdir. Buradaki yapıların kentsel dönüşüm kavramı içinde hızlanarak iyileştirilmesi gerekiyor. Kesinlikle Bayraklı ve Bornova Ovası'ndaki yapılaşma durdurulmalı. Öncelikli olarak buralar taşınmalı'' ifadelerini kullandı.

"DİRİ FAY HARİTASINDA DEĞİL"

"Bu sabah meydana gelen Buca merkezli deprem, 4.9 büyüklüğündeydi. Bu deprem oluş yeri itibariyle Türkiye Diri Fay Haritası'nda çizilmiş bir fay değil. Bu depremi üreten fay şu ana kadar yaptığımız çalışmalara göre Buca Fayı olarak değerlendirilebilir.

Buca Fayı, Buca göletten başlayıp Gaziemir'e doğru uzanan ve Buca güneyinden geçen doğu-batı uzantılı bir fay. Batıda da Tuzla fayına bağlanıyor. Yani Tuzla fayının en kuzeydoğudaki son parçası gibi düşünebiliriz.

"5 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA"

Bu fay 5 kilometre uzunluğunda bir fay, üretebileceği deprem de 5 civarında olur bu tür fayların. Yani yıkıcı deprem sınırında deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Bu yaşanan 4.9'luk ana şoktan sonra tabii ki artçı şoklar başladı. Onlar devam ediyor. Şu an 2.5-3 büyüklüğünde depremler oluyor. 50 civarında deprem oldu.

"SİSAM DEPREMİ EGE'DE GERİLİMİ ARTIRDI"

Özellikle 30 Ekim 2020 Sisam Depremi'nden sonra tabii ki gerilim, stres başka fay hatlarına aktarılmış durumda. Yine geçenlerde olan Kuşadası Körfezi'ndeki deprem de Sisam depreminin ardından tetiklenen faylarda olan depremler.

Gümüldür fayı, Efes fayı, Denizli'de olan depremler de bu etkiyle deprem üretiyor. Buca fayı bunlardan bağımsız bir fay hattı."

"MERKEZİ VE YEREL YÖNETİMLER BİR ARAYA GELİP ÜLKEYİ DEPREME HAZIRLAMALI"

Hazır mıyız? Haritadan görüyorsunuz her taraf kırmızı, yarın daha büyüğü gelebilir. Merkezi ve yerel yönetimler bir araya gelmeli ve ülkemizi depreme hazırlamalıdır. Artık günümüzde depremi minimum zararla atlatmak mümkündür. Depremde toplu kayıp kader değil, aymazlıktır" ifadelerini kullandı.