CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından liselerde okutulan 10. sınıf coğrafya ders kitabındaki Kanal İstanbul konusuna tepki gösterdi. Tanal, söz konusu kitabın ilgili sayfasında Kanal İstanbul’un, “gerçekleşmek üzere olan bir proje” gibi anlatılmasının bilimsel bir anlatım değil, siyasi propaganda olduğunu söyledi.
Tanal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu bir ders kitabı değil, propaganda metnidir!” ifadelerini kullanarak öğrencilere yönelik bu tür yönlendirmelerin eğitim sistemine zarar verdiğini vurguladı.
Kitapta ne yazıyor?
10. sınıf coğrafya kitabında yer alan “Kanal İstanbul” başlıklı okuma parçasında, İstanbul Boğazı'nın mevcut yoğunluğu ve risklerine dikkat çekilirken, Kanal İstanbul’un bu sorunlara çözüm olacağı savunuluyor. Proje, “çevreye duyarlı ve modern bir yapıda inşa edilmesi hedeflenen bir ulaşım projesi” olarak tanıtılıyor. Kitapta ayrıca proje güzergâhı ve teknik detayları içeren bir harita da yer alıyor.
“TEMELİ BİLE ATILMAMIŞ BİR PROJE, ÖĞRENCİLERE GERÇEKMİŞ GİBİ SUNULUYOR”
Tanal, kitabın öğrencileri objektif bilgiyle değil, belirli bir siyasi vizyon doğrultusunda yönlendirdiğini savundu. Kanal İstanbul’un kamuoyunda hala büyük tartışmalara yol açtığını ve bilim insanlarının, şehir plancılarının birçok çevresel ve ekonomik risk uyarısında bulunduğunu hatırlatan Tanal, “Bilimsellikten uzak bu tür içerikler eğitimde tarafsızlık ilkesine gölge düşürür” dedi.
KANAL İSTANBUL NEDİR?
Kitapta yer alan bilgilerde Kanal İstanbul’un, Karadeniz kıyısındaki Terkos Gölü’nden başlayarak Marmara Denizi'ne kadar uzanacak, yaklaşık 50 kilometrelik yapay bir su yolu olduğu belirtiliyor. 120 metre genişlikte ve 50 metre derinlikte olması planlanan projenin, hem deniz trafiğini azaltacağı hem de çevresel etki açısından ‘duyarlı’ şekilde yapılacağı ifade ediliyor.
TEPKİLER
Tanal’ın açıklamaları sonrasında birçok sosyal medya kullanıcısı ve eğitimci de ders kitaplarında henüz gerçekleşmemiş ve tartışmalı projelere bu şekilde yer verilmesini eleştirdi.