Fatih Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun başlattığı ‘150 gün 150 Proje’ adlı çalışmalarına yönelik eleştiriler ve savunmalar damga vurdu. Fatih Belediyesi AK Parti Meclis Grubu İmamoğlu’nun üç yıl boyunca İstanbul için hiçbir şey yapmadığını ve ‘150 gün 150 Proje’ adlı kitapçığın içi boş bir kitapçık olduğunu, bunu da vizyonsuzluk olarak gördüklerini belirtmesi üzerine söz alan CHP Fatih Grup Başkanvekili ve İBB Meclis Üyesi Kazım Akşahin, İmamoğlu’nun  Fatih’te hangi projeleri hayata geçirdiğini anlattı ve sorgulanması gerekenin İmamoğlu değil, geçmişte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni yönetenler olduğunu vurguladı. Akşahin “Eğer bir vizyonsuzluk arıyorsanız kendinize bakın. Şu anda bulunduğumuz belediyenin binasının karşısında bulunan eski Lunapark Gazinosu arazisinin İBB’ye fahiş bir rakamla nasıl satıldığına ve büyükşehir belediyesinin o dönem ne şekilde zarara uğratıldığına bakmanızı öneririm’ dedi.  Öncelikle 20 yıl AK Parti tarafından yönetilen İBB’nin icraatlarına bakılması gerektiğini belirten Akşahin, tüm engellemelere rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başarıdan başarıya koştuğunu vurgulayarak, “İstanbul’da her şey çok güzel oluyor ve güzel olmaya devam edecek.” dedi.

“FATİH İLÇEMİZE İMAMOĞLU’NUN GETİRDİĞİ HİZMETLERİ HALKIMIZIN TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ”

Yine bir vizyondan bahsedilecekse son enflasyon rakamlarına bakılması gerektiğini ifade eden Akşahin, “Öncelikle 16 milyon İstanbullunun yapılan zamlar karşısında yaşadığı sıkıntıları görmenizi tavsiye ederim. Süleymaniye’yi Katarlılara satmak sizin vizyonunuzdur.  İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu göreve geldikten sonra İstanbullular için birçok hizmete imza atmıştır, atmaya devam edecektir. Tarihte ilk defa iki kere üst üste seçilerek 16 milyonun başkanı olmuştur. Özellikle Fatih’imize kazandırılan hizmetlerden meclisimizi bilgilendirmek isterim” diye konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Fatih’te hayata geçirdiği projeleri anlatan Akşahin şunları söyledi: “Yerebatan Sarnıcı, Koruma Kurulu tarafından 66 gün bekletilip kamuoyu baskısıyla kurul tarafından onaylandıktan sonra restore edilerek, güçlendirme yapılarak yeniden İstanbullunun hizmetine açılmıştır. Yapılmasaydı eğer bu tarihi yapı herhangi bir deprem esnasında ciddi bir tahribata uğrayacaktı. İstanbul tasavvuf kültürünün en önemli parçası olan Asude Hatun Türbesi ve Seyit Velayet, Selahattin Uşaki türbeleri restore edildi. 1970 yılından beri kaybolmaya yüz tutmuş İskenderpaşa Mahallesi’nde bulunan Haydarhane Camii, tekkesi ve haziresi rekonstrüksiyonla yeniden  Cuma günü ibadete açıldı. Unkapanı Köprülü kavşağı. Burada bütüncül bir çalışma yapılarak, trafik ve geçişler rahatlatıldı. Köprü yenilendi, altyapı sorunları çözüldü. Vatan Caddesi ve Atatürk Caddesi’ndeki su baskınlarının bir daha yaşanmaması için çalışmalar devam ediyor. Cibali Alibeyköy metro hattının eksik kalan Cibali ve Eminönü tramvay hattının yapımı hızla devam ediyor. Hepimiz Fatih meclis üyeleriyiz. Hepimizin bunları bilmesi lazım ki halkımıza doğru bilgiler aktaralım.”

“BAKANLARIN İLÇEMİZE YAPTIKLARI TAM ANLAMIYLA FİYASKODUR”

CHP Grup Başkanvekili Kazım Akşahin gündem dışı yaptığı konuşmasının bir bölümünde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere birçok bakanlığın Fatih’te yapmış olduğu hizmetlerin yetersizliği ve kötü örneklerinden bahsederek bu çalışmaların birer fiyaskodan ibaret olduğunu öne sürdü. Sulukule Kentsel Dönüşüm Projesi başta olmak üzere Sultanahmet Meydanı’ndaki güvenlik bariyerlerinin turizme engeli, İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne bağlı Avrupa Koordinasyon Bürosu’nun halen Fatih’te olması ve yabancı sorunu, yenileme alanlarında sürdürülen çalışmaların eksik ve yetersizliğine vurgu yapan Akşahin, ayrıca yaz döneminde okul bahçelerine kurulan portatif havuzlarla ilgili yaşanan sorunlara da değindi. 

“SPOR BAKANLIĞI, YÜZME HAVUZU OLAN MAHALLENİN OKUL BAHÇESİNE PORTATİF HAVUZ KOYDU”

Akşahin sözlerini şöyle sürdürdü; Temmuz ayında, Topkapı Mahallesi’ndeki Atatürk Çağdaş Yaşam Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde bulunan portatif havuzun patlaması sonucu ortaya çıkan can ve mal güvenliği tehlikesinin bakanlıkların kötü uygulamalarına en iyi örneklerden biri olduğunu ifade eden Akşahin, “Fatih’te belediyeye ait kapalı yüzme havuzu bulunan mahalledeki okullara bile portatif havuz kurulmasının mantığı nedir, israf değil de nedir, kriterler nelerdir?” diye sordu. Kaza sonrası ortaya çıkan fotoğraf ve görüntüleri izlediğini ve sanılandan daha büyük bir tehlikenin eşiğinden dönüldüğünü belirten Akşahin, “En can sıkıcı fotoğraflardan biri de boylu boyunca yer alan Sayın bakanımız ve belediye başkanımızın kendinden emin fotoğraflarıydı. Zaten görevi ülkemize ve ilçemize hizmet olan Sayın Gençlik ve Spor Bakanının bu durumu bir kara mizah durumunu yansıtmaktır. Bu kazadan ibret alınmalıdır. Can kaybının olmaması hepimiz için büyük bir şanstır. Hizmet ile övünmek yerine vebal ile günah almanın sizin için pek de geri dönüşü olmayacağı açıktır. Havuz etrafındaki pankartlarınız ile durumu özetlemek gerekirse, ‘Başarının anahtarı’ diye yazmışsınız, başarısızlığınızın delili oldu. ‘Yediden yetmişe herkes yüzme öğrenecek’ demişsiniz insanlar boğulmaktan zor kurtuldu. Demokratik ülkelerde yapılan hizmet bu derece reklam aracı olarak kullanılamaz. Son olarak, kazada yaralanan ve ciddi psikolojik sarsıntı geçiren öğrencilerimiz ve velilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ve başkanın her yerde slogan olarak kullandığı ‘Fatih’i yaşa, Fatih’te yaşa’ sözlerini böyle durumlar için ‘Fatih’te ancak can simidi ile yaşa’ sloganı ile değiştirilmesini teklif ediyorum” şeklinde konuştu.  FİDAN UĞUR / KENT YAŞAM