Küçükçekmece Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu görüşmelerinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili ve İBB Meclis Üyesi Özlem Erol, belediye yönetimini eleştirilerle hedef aldı. Erol, özellikle bütçe yönetimi, personel harcamaları, sosyal hizmetler, çevre yatırımları ve altyapı projelerinde büyük aksaklıklar yaşandığını vurguladı.

5,5 milyarlık bütçenin büyük bölümünün maaş ve yan haklara ayrıldığını belirten Erol, personel alımlarıyla birlikte borçlanma ve faiz giderlerinin fırladığını söyledi. Faiz giderlerinin %643 artarak 84,4 milyon liraya çıktığını ifade eden Erol, “Vasıfsız bütçe yönetimi, kaynakları faize yediriyor” dedi.

Erol’un en çok üzerinde durduğu konulardan biri de yeşil alan ve spor yatırımlarındaki düşüş oldu. Yeşil alan miktarının %200 azaldığını, spor salonu sayısının 4’ten 3’e düştüğünü ve Macera Parkı gibi tesislerin kullanımının büyük ölçüde azaldığını belirten Erol, “Halk nefes alacak yer bulamıyor” ifadelerini kullandı.

Sosyal yardımlarda ciddi düşüşler yaşandığını vurgulayan Erol, özellikle eşya yardımları, araç destekleri ve cenaze hizmetlerinde %200’e varan düşüşler olduğunu dile getirdi. “Belediye vatandaşa dokunmuyor, millet ulaştırılamıyor” diye konuştu.

Faaliyet raporundaki performans hedeflerinin bilinçli olarak düşük tutulduğunu ve buna rağmen 471 göstergeden 17’sinin hedefe ulaşamadığını belirten Erol, “Başarı algısı yaratılıyor, ama ortada somut iş yok” dedi.

Çevre ve atık toplama konusunda da düşüşler olduğunu söyleyen Özlem Erol, toplanan ambalaj atığı oranının %173’ten %86’ya gerilediğini, bunun da çevresel hassasiyetin zayıfladığının göstergesi olduğunu belirtti.

Ulaşım ve otopark sorununun kangren haline geldiğini vurgulayan Erol, katlı otopark projelerinin hayata geçirilmediğini, metro bağlantılarının yıllardır beklediğini, mevcut yol ve tretuvar harcamalarının ise gereksiz tekrarlarla bütçeyi tükettiğini ifade etti.

Küçükçekmece’nin en önemli sorunlarından biri olan kentsel dönüşümde de ilerleme olmadığını vurgulayan Erol, “2020’den beri bekleyen projeler var, hâlâ bir adım atılmadı” diyerek durumu eleştirdi.

Özlem Erol’un konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

Faaliyet raporu olduğu gibi; çalışma ile resmi belgeler, tablo ve grafikler belediyenin faaliyetlerini şeffafça sergilediği amaçlar ve incelememiz için bizlere sunulmuştur.

Bizlere, halkı oluşturan Küçükçekmece Belediyesi’nin 2024 yılı faaliyetlerinin ve faaliyet raporlarının hazırlanmasında emeği geçen, yıl boyunca bu faaliyetleri sürdüren ve takip eden yönetiminden işçisine bütün belediye çalışanlarına gönülden teşekkür ediyorum.

“BELEDİYE BORÇ BATAĞINDA”

Faaliyet raporunu incelediğimizde gördüğümüz başlıklar, halkın yararı ve kaynakların adil kullanımı noktasında bazı soru işaretlerini gündeme getirmektedir. Bu kısmı çok uzatmadan özellikle şu hususlara değinmeden geçemeyeceğim: 5,5 milyarlık bütçesiyle Sayın Başkanımızın seçim dönemi olması nedeniyle özel kalem harcamaları artmış; borçlanma ve faiz giderlerinde artışlar gözlenmiştir. Ciddi personel alımları da eklenince belediye kasasına giren kaynağın önemli bir bölümü ücret, maaş ödemeleri ve yan haklara gitmesi; orta ve uzun vadede borçlanma dinamiklerini tetiklemektedir.

Bakın, verimli bir çalışma ekibi kuramayınca neler oluyor? Taşeron personelin yaklaşık 4 aylık fazla mesai ücretleri ödenmezken, belediye memurlarımızın da yine yaklaşık 3-4 aydır sosyal denge ödemeleri yapılmamaktadır. Tüm bunlara ek olarak, halkımızın birinci talebi olan daha fazla yeşil alan, daha etkili altyapı, trafik ve otopark çözümüne ilişkin harcamaların ve payların düşüklüğü; sosyal projeler ve kentsel dönüşüme yönelik adımların sınırlı olması bizler ve değerli Küçükçekmeceliler adına çok düşündürücüdür.

“PERSONEL ÇOK, VERİM YOK”

Bütçe gerçekleşmeleri, personel harcamaları ve personel sayısının artışıyla ilgili devam edecek olursak; öncelikle personel istihdamı noktasında 2024 yılı sonu itibarıyla belediyemizin 3.644 çalışanla hizmet verdiği görülmektedir. Bu rakam içerisinde memur, sözleşmeli, daimi işçi, belediye iştiraki olan taşeron personeller yer almaktadır. Özellikle taşeron personel sayısının toplam çalışanlar içindeki oranının %82,95 gibi yüksek bir seviyede olduğu dikkat çekici bir durumdur. Belediyemiz bu kadar çalışanla temizlikten sosyal yardıma kadar birçok önemli hizmeti belki daha hızlı sunabilir ancak sahada hâlâ hizmet gecikmesi ve şikayetler devam ediyorsa, burada verimlilik noktasında ciddi bir sorgulama vardır.

Bakın, az önce belediye başkanımız ne dedi? “Bu aldığımız yeni binalar var, fazla değil” dedi. Ama bu binalar yeni binalar değil, yani yaklaşık yarısı eskiden kalan binaların isimlerini değiştirmekle oldu. Diğer geri kalanında çalışan arkadaşları da az çok biz biliyoruz. O rakam şeklen öyle görünüyor. Bunu da tekrar buradan belirtmek istiyoruz. Alınan bu personel gerçekten nerelerde istihdam ediliyor? Bunu defalarca sorduk ve sorgulamaya da devam edeceğiz. Ayrıca, temsil ve işler gibi yoğun emek isteyen müdürlüklerde personel sayısının artmadığı yahut bünyedeki sayıdan gerektiği oranda pay almadığı da gözlemlenmiştir.

“BÜTÇE FAİZE GİDİYOR”

Sayfa 50, bölüm 4’te faiz giderleri, hepiniz bakabilirsiniz; 13,23 milyondan 84,42 milyona yani %643 artarak yükselmiştir. Vasıfsız ve plansız bütçe yönetimi kaynakların faize gitmesine sebebiyet vermiştir.

“HEDEFLER KASITLI DÜŞÜK TUTULUYOR”

Küçükçekmece Belediyesi performans hedeflerinde de tutarsızlıklar var. Hedefler aşırı düşük belirlenmiş. Faaliyet raporunda yer alan performans göstergeleriyle gerçekleşme oranları arasında ciddi sapmalar göze çarpıyor. Toplam 471 göstergeden 17 tanesi raporda gerçekleşmeye göre hedefini tutturamamış. Bazı hedeflerin gerçekten çok düşük konulduğu, gerçekleşme rakamları orta seviyede olsa bile %200 başarı gibi orantısız sonuçların çıktığı raporda açıkça gözükmekte. Bu tablo, performans yönetiminin sağlıklı işleyip işlemediğini tartışmaya açmaktadır. Gerçek başarılar yerine hedefi bilerek düşük tutma uygulaması ne yönetime ne vatandaşa bir fayda sağlar ve Küçükçekmece Belediyesi’ne de hiç yakışmaz.

“PROJELERİN SOMUT ÇIKTILARI YOK”

Projelerin somut çıktıları ne yazık ki yok. Faaliyet raporu içinde çok ciddi somut çıktılar bulamadık. Aynı şekilde Kültür, Sosyal İşler, Kadın ve Aile Hizmetleri, Gençlik Hizmetleri gibi alanlarda kurs veya katılım sayıları yıllık bazda fazla değişkenlik gösteriyor. Bazen artış gibi görünen rakam, bir önceki yıla göre aslında geride kalmış, azalmış. Bunu da hedef üstünden başarı gibi sunmak, şeffaflık ve doğruluk ilkesine ciddi zarar veriyor. Yani, dediğimiz anlamda ciddi bir kandırma ve algı çalışması. Pek çok müdürlükte çağrı sayfası 90’da, geçmiş yıllarda sınırları içinde bulunan 30 okula, karakollara verilen arıza ve bakım onarım desteği bir önceki yıla göre %200 artışla 104’e çıkmış görülmüştür. Ancak Küçükçekmece halkı açısından en fazla eleştirilen hususlardan biri okullarımızın tadilatları. Eski döneme göre ne yazık ki istenilen seviyede değil.

Küçükçekmece; Vergiyi titizlikle kullanan belediye Küçükçekmece; Vergiyi titizlikle kullanan belediye

“GENÇLERİN SPOR MOTİVASYONU KALMADI”

Küçükçekmeceliler; spor alanındaki çalışmalardan da hızlıca bahsederek devam ediyorum. Yapılan etkinlik ve katılımcı sayılarında net şekilde düşüşler var. En dikkat çekeni Macera Parkı oldu. Yıl boyunca sadece 1.606 kişi tarafından bu tesis kullanılmış. Geçen yıllarda 8.000 olan katılım 1.600’e düşmüş. Geçen yılki hedefler zaten çok düşük tutulmuş. Hedef doğrultusunda sanki başarı varmış gibi rapora işlenmiş. Sporculara verilen ödül sayıları geçtiğimiz yıllara göre azalmış. Bu da gençlerimizin spora yönelim motivasyonunun düştüğünü gösteriyor.

“DEZAVANTAJLI GRUPLAR GERİDE BIRAKILIYOR”

Dezavantajlı bölgelere uygulama yetersizliği yine var. Gençlik faaliyetleri daha çok merkezdeki gençlik merkezleri üzerinden yürütülmüş. Oysa ilçenin Kanarya, Fatih, Mehmet Akif, Atatürk Mahallesi gibi sosyoekonomik olarak daha dezavantajlı bölgelerine mobil gençlik birimleri, gece etkinlikleri ve yeni kamp merkezleri eksikliği gerçekten çarpıcı. Tesis sayısında da azalma var. Spor faaliyetlerinde belediye tarafından işletilen spor salonu sayısı 4’ten 3’e düşmüş. Giderek artan nüfusun karşısında bu bence çok ciddi bir eksiklik. Özellikle açık spor alanlarının bakımı, kullanımı ve güvenliği konusunda net bir iyileştirme planı ne yazık ki belirtilmemiş ve gözlenmemiştir.

Kadın ve engelli odaklı spor merkezleri ve hizmetleri eksik. Spor kurslarını cinsiyete, yaşa ve özel gruplara göre hedefleyerek kadınlara, yaşlılara ve engelli bireylere yönelik özel programların erişilebilirliği ve branşları hakkında detay verilmemiş. Kadınlar tarafından eskiden daha fazla kullanılan spor tesisleri artık ulaşımı ve kullanım oranı olarak düşmüş durumda. Başarı teşvikleri de düşmüş. Sporcu ödül sayısı önceki yıllara göre azalmış, 73 olmuş. Bu düşüş gençlerin spora katılımının azaldığının göstergesidir. Kültürel faaliyetlerin çoğunluğu dijital ortama taşınmış. Platform eğitimleri ve dijital içerikler artmış. Oysa Küçükçekmece’de özellikle gençlere yönelik etkin ve etkileşimli faaliyetlerin çok sınırlı kalmış. Sergi, tiyatro ve müzik etkinlik sayısı yüksek olsa da özellikle gençlerin üretimine yer veren atölyeler, film yazarlığı, kısa oyun yazımı, dijital sanat gibi etkinlikler yok denecek kadar az. Katılım ve aktif üretim süreçlerine gençlerin artık daha fazla dahil edilmesi çok önemli.

“İKLİM KONUSUNDA DA SINIFTA KALINDI”

En sevdiğim konu olan iklim, çevre, yapı değişikliği ve sürdürülebilirlik bölümünde, sayfa 180’de çevreye duyarlılık Türkiye ve dünyada artarken, Küçükçekmece Belediyesi’nin atık toplama performansında düşüş olduğu görülüyor. 4900 olan rakamlar 1020’ye düşmüş. Toplanan atık oranı %5 düşük veriliyor. Kişisel endişelerin, sunucuların toplanmasında da bir düşüş söz konusu. Vatandaşlar çevre bilincinin arttığı bu dönemde, toplanan atığın azalmasını çelişkili buluyor.

Yeni ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve ekonomiye kazandırılması konusunda neredeyse %173’ten %86’ya, dönüşümü yapılan kasa oranı ise %70’ten %40’a dramatik bir düşüş göstermiş. Demek ki firmaların beyanları veya müdürlüğün denetimi yetersiz. Bu durum, ilçe genelinde çevresel hassasiyetin gerilediğinin bir göstergesi.

“6 YILDIR ALTYAPIDA İLERLEME YOK”

Altyapı, otopark ve fen işleri konusuna gelecek olursak; Fen İşleri Müdürlüğü’nün bütçesinin büyük bölümü mevcut yol, asfalt, bordür işlerine ayrılmış. Elbette yolların bakımı ve düzeni önemlidir. Ancak raporda kimi caddelerde tekrar eden asfalt ve üst üste tretuvar yapım harcamalarının arttığı göze çarpmaktadır. Biz bu faaliyet raporunu incelerken Atatürk Mahallesi asfalt miktarı dikkatimizi çekti. Aramızda bir önceki dönem muhtarımız olan Atatürk Mahalle Muhtarımız Şemal Bey de var. Onunla da rakamlara baktık ve rakamlar hiçbir şekilde tatmin edici gelmedi. Keşke metrobüs vadeleri, metro çalışmalarının hızlanması için olsaydı ama maalesef hâlâ halk halkasına metro bağlantısında 6 yıldır en ufak bir ilerleme olmadığını iletmeye devam ediyor.

Küçükçekmece’de yaşanan inanılmaz trafik sıkışıklığı da ayrı bir sıkıntı. Ama bu konuda ne yazık ki planlanan bir çalışmaya rastlayamadık. Bütçede de böyle bir yatırım göremiyoruz. Planlanan projeler arasında birkaç dönemde katlı otoparklar var, ama hâlâ sizin tarafınızdan yapılmış olan yeni bir katlı otopark yok. Doğruyu söylemek gerekirse kangren haline gelmiş en büyük problemlerden bir tanesi bu. Sürekli hangi proje hangi partiye aktarılıyor konusu gündemde. Yapılamayan projeler için de partimiz ve AK Parti meclis üyeleri olarak aynı noktadayız.

“KÜÇÜKÇEKMECE AFETLERE HİÇ HAZIR DEĞİL”

Devam eden su kanalı temizleme çalışmaları 6373 metreden 2500 metreye düşerek yaklaşık %250 azalmış. Bu ise yarın ilçemizde tıkanan kanallar, taşkınlar ve sel baskınları olarak bizlere geri dönecektir.

Kentsel dönüşümle alakalı artık bir şey sormayacağım. Ta ki 2020 yılından bu yana bekleyen, aslında altyapı partimiz döneminde uzanan kentsel dönüşüm projesine uzak da olsa bir adım atılana kadar. Çünkü bir kadın olarak büyük iddialarla başladığımız o projeyi daha çözememişken, diğerleri hakkında beklenti oluşturmak bizim için hayal olacak.

“NEFES ALACAK YERİMİZ YOK”

Sabırla dinleyen seçmenlerimiz; park ve yeşil alan eksikliğini de size getirmek istiyorum. Çekmecede hızla büyüyen bir ilçede park, vakit ve enflasyon alanlarının artırılması acil bir gerekliliktir. Ancak raporda yeşil alan miktarının artışı çok geride kalmıştır. Sayfa 262’de, 2067 metrekareden 959 metrekareye düşüş olduğu veriliyor. Bu oran %200 düşüş demek. Yine çim dikimi, çiçek dikimi, ağaç budama çalışmaları, biçim çalışmaları tamamen düşerken, sokaklarda alışılmış yeşil Küçükçekmece her geçen gün kayboluyor. Ne yazık ki CHP’li belediyemizin son ve devam eden projelerinde Kaynarca Yaşam Vadisi olarak belgelerde gözüken bir alan var ama orada da herhangi bir çalışmaya rastlamadık.

Ailelerin ve çocukların nefes alabileceği alanlar, ilçenin sağlığına, ekonomisine birçok yönden faydalıdır. Bu konuda daha ciddi adımlar atılırsa hepimizin memnun olacağını belirtmek istiyorum.

“MİLLETE ULAŞILAMAMIŞ”

Sosyal yardımlarla alakalı da bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Sayfa 294’te sosyal yardım kalemlerinde düşüşler dikkat çekmektedir. Eşya yardımı bir yıl önce 149 iken, 2024’te hedef 1600, fakat gerçekleşen sadece 59 olmuştur. Sayfa 334’te araç desteği, engelli vatandaşlarımıza araç desteği, kamusal işlerde düşüş göstermiştir. En dikkat çeken ise cenaze aracı hizmetidir. 119.326’dan 50.064 kişiye düşmüştür. Cenaze taşınmasından bahsediyorum. Bu yaklaşık %200’lük bir düşüştür. Yine derneklere verilen araç sayısı %300’e yakın azalmıştır. Millete ulaşılamamış, millet hiçbir yere ulaştırılamamış, bunu da not etmek istiyorum.

“KAR EDEN BİR YAPIDAN ZARAR EDEN YAPIYA DÖNÜŞTÜ”

Belediyenin bir tek iştiraki olan Gençlik A.Ş. yüzdelik düşük olsa da bir kâr oranı yakalamışken, son dönemdeki veriler artan mali yük ve kar oranındaki düşüş sorunları yaşandığını göstermiştir. Belediyemiz, daha fazla sorun yaşanmaması adına bazı çalışmaları belediye bünyesine alarak ya durdurmuş ya da personeli çalıştırmaya devam etmiştir. Bu geçişte yine mağdur vatandaşlarımız ve personellerimiz olmuştur. Sosyal tesislerde yeni ve personel indirimlerinin iptali gözümüzden kaçmadı. İnşallah bu konuda önümüzdeki aylarda yeni çalışmalar yapılır.

Eğer kar eden bir yapıdan, her zararı artan bir yapıya dönüştüysek, bu işin genel bütçesine ve Küçükçekmece halkının bütçesine olumsuz yansıdığı ortada. Şeffaflık adına işin ihale süreçleri, kullanım ve personel giderleri gibi konularda kamuoyuna daha detaylı ve hesap verilebilir bilgiler sunulması elzemdir.

ÖNERİLERİNİ SUNDU

Sayın Başkan, 2024 yılı faaliyet raporu ile ilgili sunum ve tespitlerimiz sonrasında bazı sonuç ve önerilerimiz olacaktır:

  1. İnsan kaynaklarında bütçe dengesi sağlanmalı, personel sayısı hızla artarken hizmet kalitesi artırılmalı, gereksiz istihdamlardan kaçınılmalıdır.
  2. Performans hedeflerinde gerçekçilik esas alınmalı, bilerek düşük tutma yaklaşımına son verilmelidir. Gerçekçi ve emek yılıyla uyumlu hedefler konulmalıdır.
  3. Asfalt, bordür gibi tekrar eden işlerin yanı sıra otopark projeleri için ayrılan kaynak etkinleştirilmeli, son girişimlerde başlanmalıdır.
  4. Kentsel dönüşümde somut ve kararlı adımlar atılmalıdır.
  5. Mahalle bazlı atık toplama kampanyaları, Bakanlık teşvik çalışmaları ve ileriye dönük atık verimliliği çalışmaları başlatılmalıdır.
  6. Belediyenin iştirak yapısı, kârlılık ve verimlilik esaslarına göre yeniden yapılandırılmalı, şeffaf şekilde denetlenmelidir.
  7. Faaliyetler kapsamlı ve katılımcı hale getirilerek sürdürülebilirlik, sosyal kapsayıcılık, dijitalleşme ve kültürel üretime dayalı etkinliklerde yeterlilik sağlanmalıdır. Gençlerin yalnızca katılımcı değil aynı zamanda üreten bireyler olmaları desteklenmelidir.

Kıymetli Küçükçekmeceliler, bizler halkın temsilcileri ve muhalefet grubu olarak belediye çalışmalarının daha şeffaf, hesap verebilir ve adil bir şekilde ilerlemesini talep ediyoruz. Bu amaçla faaliyet raporunu destekleyici ve eleştirel noktalarla birlikte inceledik. Gelecek dönemde güzel projelerle ilçemizin yeşil alan, otopark, kentsel dönüşüm ve ulaşım gibi kronik sorunlarında somut çözüm adımları görmek istiyoruz.

Son olarak, hizmetler vatandaşımızın hayatını kolaylaştırıyor ve takdirini kazanıyorsa yanınızdayız. Ama sorunların örtbas edildiği, kaynakların verimsiz kullanıldığı durumlarda da eleştirilerimizi yükseltmekten geri durmayacağız. Bu düşüncelerle AK Parti adına 2024 faaliyet raporuna dair eleştirilerimizi ve önerilerimizi sunuyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Fazıl Anıl Kılıçlı