GÜNCEL

“Mardin’de gazetecilik yapmak hayatta kalma oyunu gibidir”

Basın Platformu, Remzi Tanış başkanlığında gerçekleştirdiği Mardin Çalıştayı’nda Mardin’de gazetecilik mesleğini sürdüren meslektaşlarıyla bir araya geldi. Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü, Basın Platformu üyesi gazetecileri ağırladı.

Abone Ol

Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı ve Mardin Life Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Kadir Üründü, Mardin’de bir çalıştay yapmak için kente gelen Basın Platformu üyesi yerel ve ulusal basın mensuplarını Mardin Life yayın grubunun merkezinde ağırladı. Konuşmasına tüm meslektaşlarına teşekkür ederek başlayan başkan, Mardin Life gazetesinin kuruluş sürecini ve bölgedeki önemini vurguladı.

Basın Platformu Başkanı Remzi Tanış ile samimi bir sohbet gerçekleştiren Kadir Üründü yaptıkları faaliyetlerden bahsetti. Mardin Life'ın Yüksekova Haber'den sonra kurulan ilk internet haber sitesi olduğunu belirten Üründü, gazetenin kuruluşundan bu yana bölgedeki gelişmeleri dijital platforma taşıdıklarını söyledi. 2003 yılından bu yana Mardin Life’ın, bölgedeki en güvenilir haber kaynaklarından biri haline geldiğini ve Türkiye'de en çok takip edilen yerel haber sitesi olduğunu ifade etti. Gazetenin, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün yaptığı yarışmada ödül alarak Türkiye'nin en iyi 50 haber sitesi arasında yer aldığını da ekledi.

Başkan, Mardin'de gazetecilik yapmanın zorluklarını da dile getirdi. Özellikle PKK terör örgütüne karşı verdikleri mücadeleyi anlatan başkan, ajan gazeteci olarak etiketlenmelerine rağmen mesleklerini korkusuzca ifa ettiklerini belirtti. Gazetecilikte korkuların üzerine gitmenin önemine değinen başkan, mesleğe olan bağlılıklarını ve Mardin’e duydukları sevgiyi vurguladı.

Konuşmasında, bölgedeki huzur ortamının önemine de dikkat çeken başkan, Cumhuriyet tarihinin en huzurlu dönemini yaşadıklarını ve bu durumu sağlayanlara teşekkür ettiklerini söyledi. Ayrıca, İstanbul’dan gelen meslektaşlarıyla Mardin’de gazetecilerin sorunlarını konuşma fırsatı bulduklarını belirterek, bu tür toplantıların birbirlerini tanımalarına önemli katkı sağladığını ifade etti.

Gazetecilikte başarının tesadüf olmadığını ve ciddi bir çalışma ve gayretin sonucunda geldiğini vurgulayan başkan, konuklarına teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

“VALİLİĞİN SİTESİ YOKKEN İNTERNET HABERCİLİĞİNE BAŞLADIK”

“Şu anda Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti'ndeyim. Burası Mardin Life yayın grubunun merkezi, patronu olmayan, gazetecilerin İMC usulü zaman geçirdikleri bir alan. Şu anda Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanlığı'nı ben yapıyorum. Ancak asıl bulunduğumuz yer, Mardin Life gazetesi.” diyerek sözlerine başlayan Üründü, “Mardin Life gazetesi, bölgede Yüksekova Haber'den sonra kurulan ilk internet haber sitesidir. Yüksekova Haber kapandı, ancak Mardin Life, Mardin'de valiliğin resmi sitesi yokken yayın hayatına başladı. Haberciliğin dijitale evrileceğini gören bir ekip arkadaşımla beraber bu işe başladık ve 2003'ten bu yana Mardin'den yolu geçen herkesin bildiği bir isim haline geldik. Mardin ve bölge ile ilgili yaşanan her şeyi haber yapan bizleriz ve bütün ajanslara aboneyiz. Bot sistemiyle haberler bize düşüyor ve biz de kendi ürettiğimiz haberleri yayınlıyoruz.” dedi.

“CUMHURBAŞKANININ ELİNDEN ÖDÜL ALDIK”

Yaptıkları faaliyetleri anlatmaya devam eden Üründü, “Mardin Life, Türkiye'de en çok takip edilen yerel haber sitesi oldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödül aldık. Türkiye'deki 50 haber sitesi arasında yer alıyoruz, ancak bizim adımız sadece Mardin ile sınırlı değil. Bize ulusala evrilmemizi, Ankara ve İstanbul'a taşınmamızı önerdiler, ancak biz memleketimizi seviyoruz ve burada devam etmeye kararlıyız.” ifadelerini kullandı.

“DENGELERİ GÖZETEREK ÇALIŞIYORUZ”

İş yaptıkları şartları anlatan Üründü, “Mardin'de bazen bakanlara ziyarete gittiğimizde ismimizin bizden önce tanındığını görüyoruz. Olumsuz haberlerin odağında Mardin Life bulunur. Olumlu haberlerde ise fazla taltif edilmez, ancak kötü bir şey olduğunda kapımızın önünde 3-5 kişi bulunabilir. Bu coğrafyada çalıştığımızın farkındayız ve buradaki dengeleri gözeterek çalışıyoruz. Bazen otokontrol yaparak, bazı haberleri görmezden gelebiliyoruz.

Dün sayıştayda İstanbul'dan gelen bir grup gazeteci ve basın mensubuyla toplantıdaydık. 30 yılı aşkın süredir bu mesleği ifa eden insanlar olarak, bölgemiz çok çetrefilli dönemler geçirdi. Şu anda Cumhuriyet tarihinin en huzurlu dönemini yaşıyoruz ve bunu sağlayanlara teşekkür ediyoruz. Geçmişte saat 4'ten sonra ilçeden ilçeye gidemediğimiz dönemler oldu, ancak şimdi huzur var ve adli vaka kayıtları da bunu gösteriyor.” diye konuştu.

“BU TOPLANTILARIN BÜYÜK KATKISI OLACAK”

Meslektaşların buluşmasına önem atfeden Üründü, “Memleketle ilgili çalıştaylara, toplantılara ve panellere katıldık. İstanbul'dan gelen değerli meslektaşlarımızla Mardin'de gazetecilerin sorunlarını konuşma imkanı bulduk. Bu, benim için çok anlamlıydı. Remzi Danış Bey'in organizasyonuyla bu tür toplantıların birbirimizi tanımamız açısından önemli bir katkısı olacağına inanıyorum.” dedi.

“BİZE DEVLETİN AJAN GAZETECİSİ DEDİLER”

Mardin’de mesleğini icra etmenin ne denli zor olduğunu vurgulayan Üründü, “Şahsen ben safkan Arap olan, Kürt kültürüyle büyüyen ve bundan gurur duyan bir insanım. Mardinliyim, Arap'ım, eşim Samsunlu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağıyla, toprağıyla gurur duyan bir insanım. Ailem, bana vatan sevgisini öğretti ve bu vatanın bölünmez bütünlüğünü savunma noktasında gayret gösterdim.

Görevimizin olduğunu bilmek lazım. Yoksa mesleği her yerde yaparım. PKK terör örgütüne İstanbul'da çok rahat "PKK terör örgütü" diyebilirim ve hiç kimse oralı olmaz. Ama asıl Mardin'de gazetecilik yaparken PKK terör örgütüne "PKK terör örgütü" diyebilmek zordur. Zorluklarla karşılaşmadık mı? Devletin ajan gazetecisi olarak örgütün sitelerinde ismimiz, soyadımız, adresimiz, kaç çocuk babası olduğumuz, çocuklarımızın hangi okullarda okuduğu yazıldı ve yayımlandı. Devletin ajan gazetecisi diye anıldık, ama biz ajan gazeteciliği yapmıyoruz. Biz, devletini, vatanını, bayrağını seven insanlar olarak burada mesleğimizi ifa ediyoruz. Asla tedirgin olmadık, korkmadık. Çünkü bu meslekte başlamak zaten kendini hedef yapmaktır. Biz, kadere iman etmiş insanlarız. Bir gün öleceğiz; ya birinin bıçağıyla, ya birinin kurşunuyla ya da oturduğumuz yerde haber yazarken öleceğiz. Bu yüzden korkuların üzerine gitmeyi göze almışız ve mesleğimizi bu anlayışla yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“BASIN YAYINDAN ÖDÜLÜ KAPTIK”

2017’de ödüle layık görüldüklerini söyleyen Başkan Üründü, “Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün 2017 yılında yaptığı yarışmada, bir meslektaşım benim yazımı beğenip başvuru yapmış ve haberim olmadan Türkiye'de yereldeki en iyi köşe yazarı ödülünü aldım. Bu ödülü Başbakan Binali Yıldırım'ın elinden aldım. Bölgede yaşadığım bu onur ve gurur, hiçbir gazeteciye nasip olmamış. Bu, ciddi bir çalışma ve gayretin sonucudur.

Gecenin saat 2'sinde gelip haberi güncelleyerek okuyucuya borçlu kalmama noktasında çalıştığım dönemler oldu. Hiçbir başarı tesadüf değildir; mutlaka temelinde bir gayret vardır. Bu gayreti bugüne kadar gösterdik ve inşallah ömrümüz vefa ederse devam edeceğiz.” dedi.

Üründü sözlerini şöyle tamamladı;

“Sizi burada ağırlamak büyük bir şeref oldu. Bugün Pazar günü, arkadaşlar çalışmıyor. Ama Bey sizi ziyaret edeceğiz dediğinde, çocuklarımı anneler günü programını erkene aldım ve buraya geldim. Sizi burada görmek bizim için büyük bir onurdur. Hepinizin ayaklarına sağlık, tekrar teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz, şeref verdiniz.

Mardin büyük bir aile. Basın platformundaki arkadaşlarımın da sizi tanımasını çok istedim. Yaptığınız hizmetler sadece Mardin'e değil, Türkiye genelindeki milletimize hizmettir. Sizinle gurur duyuyoruz. İyi ki varsınız, çalışmalarınıza teşekkür ediyoruz.” KENT YAŞAM HABER MERKEZİ