Hürriyet Mahallesi Muhtarı Ahmet Özhan, mahallenin genel anlamda büyük sorunlarının olmadığını ve mahalle sakinlerinin yaşam standartlarının büyük kısmının iyi olduğunu belirtti. Belediyenin mahalleye gerekli desteği sağladığını ifade eden Özhan, özellikle kentsel dönüşüm sürecinde belediyenin aktif rol oynadığını vurguladı. Bununla birlikte, otopark, pazar yeri ve trafik gibi konularda bazı sıkıntılar yaşandığını dile getiren Özhan, bu sorunların çözümü için belediye ile iş birliği içinde çalıştıklarını söyledi.

“4 DÖNEMDİR HÜRİYYET MAHALLESİ MUHTARI OLARAK BURADA ÇÖZÜLMEYEN SORUN NEDİR?”

“Tabii sorunlar var fakat bu bizim Hürriyet Mahallesi ölçekli değil, bu sorun İstanbul’umuzun sorunu. Nedir bunlar? Yeşil alan, otopark, kentsel dönüşüm gibi sorunlar. Ama son yıllarda belediyemizin de teşvikleriyle yerinde dönüşüm oldu. Devletimiz de bu konuda çok teşvik ediyor vatandaşımızı, fakat şartlar ağırlaştı. Müteahhit için de vatandaş için de ağırlaştı. Yani çözülmeyen sorun olmaması lazım çünkü hiçbir sorun çözümsüz değil ve bunun için de köklü bir değişim şart. Yani radikal karar vermek lazım. Kentsel dönüşümü vatandaşın gönlüne bırakırsak bir tane bile bina yıkamazsınız. Bu, vatandaşı müteahhitte esir bırak demek olmuyor, bu da doğru değil. Bunun da bir ortak yanı bulunmalı. Mahallemizin yarısı benim çocukluğumun binası. Büyük depremden sonra inşa edildi. Yenilenme çalışmaları var fakat yeterli değil. Bizim mahallenin gerçeği de bu; maddi olarak durumu iyi olanlar sitelere taşınıyorlar. Tabii bu mahallenin tümünün maddi durumu çok kötüdür diyemeyiz. Orta ölçekli durumları var, çok az sayıda maddi durumu kötü olanlar var. Benim tahminimce %2 ya da %3 civarında. Kentsel dönüşümle ilgili olan sıkıntılar da inşallah çözülür. Belediye başkanımız Hakan Bahadır’ın bununla ilgili çok güzel bir sözü vardır: “Öleceğine küçük bir dairede yaşa” der. Çünkü vatandaş diyor ki, ben müteahhitte verdiğim zaman dairem küçülüyor. Başkanımız da diyor ki, öleceğine küçük bir dairen olsun. Vatandaş da kendine göre haklı. Maliyetler artı ekonomik krizden dolayı her iki taraf da zorlanıyor.”

 

“HÜRİYET MAHALLESİNDE KENTSEL DURUMU DİĞER YERLERE GÖRE NE DURUMDA?”

 “Objektif bir cevap vereyim. Hemen hemen ortalaması aynıdır. Her yerde yeni bir yapılaşma görüyorum çünkü diğer mahalleleri de gezdiğim için. Yani ortalama vurursak eğer, caddelerimizde ortalama %70 yeni binalar yapıldı ve yapılma aşamasındalar. Yapılan yeni binalar halkı da teşvik ediyor. Yeni binaları gördükçe istek oluşuyor. Ama işte müteahhit iyiyse, maymun iştahlı değilse yaptırılıyor.”

 

Esenyurt’ta “Bütünleşik Kent Temizliği” hareketi Esenyurt’ta “Bütünleşik Kent Temizliği” hareketi

“MAHALLE SAKİNLERİ EN ÇOK HANGİ ŞİKAYETLE SİZE GELİYORLAR?”

“Trafik. Bunun sebebi de Salı günü kurulan pazar. Trafik üzerinde çok büyük bir yükü var. Belediye başkanımız bu konuda çözüm üretmek için çırpınıyor ama pazarcıyı da kaldırıp atamıyor. O da ekmek yiyor. Uygun bir yer arıyor belediye, yer yok. Sunduğumuz çözümler net değil. Elimizde malzeme yok. Bir çözüm sunduk: mahallenin üst tarafında bir okul var ve bu okulun bahçesine kuralım pazarı dedik fakat olmuyor. Salı günleri okul var, pazar günü de pazarcılar başka pazarda tezgah açıyorlar. Gerçekten Salı günü bu Mahmutbey Caddesi üzerinde halk zulüm yaşıyor. Yollar kitleniyor. Yani en büyük sorunumuz trafik. Bir de otopark sorunumuz var. Belediye yeni yapılan kentsel dönüşüm mülk sahiplerine otopark yapmalarını istiyor fakat olmuyor çünkü yapılan binanın metrekaresi yetmiyor otoparka. Belediye bu konuda çok özverili. Diyor ki, yeter ki vatandaş yapsın. Kentsel dönüşüme giremiyoruz birden çünkü bizde gecekondu yok. Ondan ötürü girilemiyor. Anca bina bina yıkılıyor. Ada bazlı çok zor ve çok maliyetli. Önceki belediyeler tarafından bu şekilde plansız inşa edildi. Şu anki belediyenin de suçu değil. Kısacası, küresel krizden dolayı da şartlar çok ağırlaştı.”

“VATANDAŞIN ÇÖZÜLMESİNİ İSTEDİĞİ FARKLI SORUNLAR VAR MI?”

 “Genelde maddi durumu iyi olmayan vatandaşlarımızın talebi gelen yardımlardan takviye istiyorlar. Belediye de bu konuda çok iyi çalışıyor. Kaymakamlık da bu konuda mükemmel. Hayırseverler de yardım ediyor.”

BAHÇELİEVLER BELEDİYESİYLE ÇALIŞMALARINIZ NASIL?”

“Belediye başkanımız biz muhtarlara bir muhtar başkanı muhatabı verdi. Tabii burada muhtarın ikili diyaloğu çok önemli. Sen zehir verip zemzem suyu alamazsın. Karşılıklı iyi niyete bağlı. İkili ilişkisini düzgün kurmak isteyen hiçbir muhtar sıkıntı yaşamıyor. Ben mesela Bahçelievler’de bürokraside aklınıza hangi kurum geliyor ise hepsinde gittiğimiz yerlerde saygınlık görüyoruz. İlla muhtar olduğum için de değil, insan kişiliği için. Belediyemizle durumumuz iyi, taleplerimizi iletiyoruz. Belediyemiz mantıklı taleplerimizi yerine getiriyor. Unutmadan, otopark sorunu için de Büyükşehir Belediyesi’ne talepte bulunduk fakat istediğimiz sonucu alamadık. Şu anda Büyükşehir Belediyesi eğer derse, biz Hürriyet Mahallesi’nin otopark sorununu çözeceğiz ve yaparlarsa büyük bir kısmını tamamlarlar. İlçe belediyesinin de bütçesi yapmaya yetmiyor. Biz yine de teklifte bulunduk. Geri dönüş olursa eğer, bu sorun bir nevi yarısı çözülmüş olur.”

 

“HÜRİYET MAHALLESİNDE ULAŞIM NASIL?”

“Ulaşımımız dört dörtlük ama eksiklikler de var. Öneride bulunduk İETT’ye: sabah saatlerinde cemevinin oradan otobüs verin, akşamları da Şirinevler’in orada boş otobüs verin. Bu sorunu da bir nevi çözmüş olalım. Fakat İETT başkanımız dedi ki, dediğinizin aynısını yapıyoruz. Ama ben gidip de orada oturup gözlemlemedim. Ben dile getirdim fakat benim tecrübem, Şirinevler’de akşam 15’er dakika arayla konulursa oradaki yoğunluğu da çözmüş olurlar. Ben de bir kere binmek istedim, dolu geldi binemedim. Biz diğer mahallelere göre iyiyiz. Şirinevler’e de yakınız. Metrobüs ve metroya da rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Tek büyük sorun trafik, bunu da İBB çözer.”

 

“TEMİZLİK VE PARK ALANLARIYLA İLGİLİ ŞİKAYET VAR MI?”

“Bahçelievler Belediyemiz bu konuda çok iyi bir şekilde çalışıyor. Her parkta temizlik personelleri var, temizliği çok güzel bir şekilde üstleniyorlar. Sokak temizliğimiz de iyi durumda. Tabii bu da biraz vatandaşın elinde, temiz olmak lazım.” Dedi Yusuf Hakkı Doğan