Başakşehir Belediyesi Ekim Ayı Meclis Toplantısı ikinci birleşimi belediye binası meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda, Başakşehir Belediyesi’nin 2025 Mali Yılı Performans Programına İlişkin Plan Bütçe Komisyonu raporu ve 2025 – 2029 yıllarını kapsayan Stratejik Plan gündem konuları başında geldi.  Toplantıda söz alan Başakşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Nizamettin Kümeç, “Gerçeklerin yansıtılmadığını görüyoruz" dedi.

KÜMEÇ: EK BÜTÇE HAKKINDA HİÇBİR BİLGİYE SAHİP DEĞİLİZ

Başakşehir Belediyesi'nin bütçe planlamalarında ciddi sapmalar olduğunu dile getiren Başakşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Nizamettin Kümeç, şunları söyledi;

"Şimdi, Sayın Başkanımız daha önceki süreçte de belirtti, tahmini bütçeleri hiçbir zaman tutturamadınız. Zaten siz de kabul ettiniz, bu tahmini bütçedir, bunu sürekli tekrarlıyoruz. Tahmini bütçedir ama sapma oranları çok yüksek. Biz bunu söylüyoruz, yoksa sapmaz demiyoruz. Şunu da demiyoruz: "Ek bütçe sizin bilmem ne kadar" Biz rakamı konuşmadık. Burada ek bütçe ile ilgili rakam şudur, budur demiyoruz ve hâlâ ek bütçeyi görüşüyoruz.

Detaylarıyla ilgili komisyondaki arkadaşımızın istediği iyi niyetli olarak yazışmalar gönderildi. Telefon kayıtları, mesajlar var. Yani şimdi ek bütçe yapılmaz, rakamını tartışmıyoruz, orasını geçtik. Ama ek bütçenin hiçbir detayını bilmiyoruz. Komisyon raporunda da bununla ilgili hiçbir şey yok. Böyle bir komisyon raporuyla ek bütçe oylanır mı sizce? Komisyon meclis başkanlığına havale edilmiş, ek bütçe hazırlanmasına ilişkin teklif incelendi, nerede teklif? Kime verdiniz bu teklifi? Komisyondaki arkadaşa vermediyseniz, böyle bir ek bütçe ile gelmediniz. Başkanım, kabul edin burada yaptığınız yanlışı. Yanlışı kabul edin. Sanırım arkadaşlar talimatlara uymuyor, ben hiçbir memur arkadaşımızı kötü niyetli olarak değerlendirmem, değerlendirmek istemem. Ama ısrarla istenilen bir şey hâlâ verilmedi ise, nedir bunun muradı? Bunu soruyoruz. Biz bütçenin rakamını sormuyoruz. Durum bu şekilde."

"GERÇEKLER YANSITILMIYOR"

Kümeç sözlerine şöyle devam etti;

“Gerçeklerin yansıtılmadığını görüyoruz. Burada siyaset yapmak adına çok başarı elde edilmiş gibi göstermek yanlıştır. Plan ve Proje Müdürlüğü’nün Burada bir yanlışlığın olduğunu düşünüyoruz. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nde bir memur var. Bir memurla mı planlayacaksınız bunu? Elektrikli Nostalji Tramvayı iki taneydi. Stratejik planda bir tane gözüküyor. Böyle büyük bir harcama ihale ile yapılmalı doğrudan değil. Başakşehir ilçemizde kaç adet riskli bina vardı, bugün bu riskli bina sayısı kaç biz bunun cevabını bekliyoruz”

"İSTİHDAM OFİSİ AÇABİLİRSİNİZ"

2025 – 2029 yıllarını kapsayan Stratejik Plan ve belediyenin bütçe raporu ile ilgili söz alan Başakşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Sedat Aslan, “İETT ve metro ile ilçemizden İstanbul’un onlarca ilçesine gidebiliyoruz. Fakat ilçe sınırları içerisindeki çok kısa mesafeler için örneğin Başakşehir’den Şahintepe Mahallemize belediyemizin ring seferleri koymasını önerge vererek sizden talep ettiğimizi tekrar hatırlatmak isterim. Fırsatlar başlığı altında ilçe sınırları içinde organize sanayi bölgesi bulunmasını yazmışsınız, çokta güzel yazmışsınız. Türkiye’nin en büyük sitelerinden biri olan Organize ve Sanayi Bölgesi’ni neden fırsata çeviremiyoruz? İlçemizde binlerce işsiz genç varken belediyemiz aracılığı ile belli başlı noktalara istihdam ofisi açabilirsiniz. Milyarlık bütçede hayvancılığa ve tarıma ödenek ayırmamışsınız. Mega projeler satmış olduğunuz arsalar ile yapılıyor. Madem böyle bir tehdit var niye sürekli imar parselleri açıyorsunuz” dedi.

Özer: İki stadımızı da istiyoruz Özer: İki stadımızı da istiyoruz

"BİRİLERİ ZENGİN OLACAK"

İlçede Başakkent araçlığı ile birilerinin zengin edileceğini iddia eden Sedat Aslan, “Dış göçü tehdit olarak görmüşsünüz. Bunlar hükûmet politikasından dolayı. Acı ama bunu da sizlere tekrardan hatırlatmak isterim. Kurban satış alanını yapan da itiraz edende sizsiniz. Ekrem başkanımız söz verdiği gibi burayı kaldıracaktır. Vatandaşa yardımcı oluyorsunuz ama 275 milyon TL reklama para harcıyorsunuz. Vatandaşa gıda yardımı olarak 372 milyon TL ayrılmışken sözde reklamlara harcanan 275 milyon TL hiç de yakışık almamış. Gelin bu kadar büyük reklamdan vazgeçin. Bunu da vatandaşa harcayın. En büyük reklam bu olur. Okullarımızın çevresel sorunları var, yoksullaşan ailelerin servis sorunları var. Devlet okullarına düzgün destek sağlamıyorsunuz. Yaşanabilir bir kent için atık ve geri dönüşüm için 7 milyar 276 milyon TL gibi büyük bütçeyi ayırmışsınız. Başakkkent A.Ş aracılığı ile işleri birilerine verip yine zengin ediyorsunuz maalesef” diye konuştu.

"OKULLARA DESTEK YOK"

Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: “İlçemizde bulunan kamu kurumlarına bakım tadilat desteği altında 2 milyar 168 milyonluk bir bütçe ayırmışsınız. Bu desteği savcılık, emniyet gibi kurumlara yapıyorsunuz. Maalesef en büyük desteği okullarımız sizlerden bekliyor. Var olan bir uygulamaya 54 milyon TL ayırıyorsunuz. Mutlu şehir bütçesi tarumar edilen değil daha fazla politikalar üreterek halkına milletine katkı sağlamakla olur. Sedat Aslan, Başakşehir Belediyesi’nin borç döngüsüne girdiğini söyleyerek, önergelere cevap alamadıklarının altını çizdi. Başakşehir’de yeni bir şey yapılmadığını sözlerine ekledi.

"ÇALIŞTAYA DAVET EDİLMEDİK"

Son olarak kürsüye gelen ve kentsel dönüşümün önemine işaret eden Başakşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Resul Kaya ise özetle şöyle konuştu: “Ben Malatyalıyım Malatya'da üniversite okudum üniversitede okuduğum yıllarda Malatya'da şehir merkezinde neredeyse boş arsa yoktu. Tamamen neredeyse doluydu deprem olduktan sonra bizler sizler de, hepimiz bir ucundan tuttuk. Burada yardım çalışmalarımız oldu, ekip gönderdik konteyner kentler kurduk gerçekten çok güzel bir birliktelik de vardı ve Başakşehir Elhamdülillah İstanbul'da en fazla tır kaldıran ilçe oldu bu gururu hep beraber yaşadık. Binalarımızın dönüşümü için birlikte gayret etmeliyiz.” Kaya bütçe görüşmeleri için çalıştay oluşturulduğunu bu çalıştaya CHP grubunun da davet edildiğini söyledi. Ancak CHP sıralarından böyle bir davetin olmadığı yönünde açıklama yapıldı. Mecliste bütçe ve diğer maddeleri oy çokluğuyla geçti.

Editör: HABER MERKEZİ