Şişli’de özellikle kadın emeğinin değerlendirilmesi ve dayanışma kültürünün öne çıkması amacıyla S.S Komşu Dayanışma ve Gıda İşletme Kooperatifi kuruldu ve yine bu amaç ve kapsamda bu çalışmanın devam olan ‘Komşu Kafe’ fikri doğdu ve hayata geçti. Komşu Kafe nedir, niçin kurulmuştur? şeklindeki sorumuzu yanıtlayan S.S Komşu Dayanışma ve Gıda İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Nevin Kaplan şunları söyledi; 

‘KOMŞU KAFE’NİN ORTAK AKIL VE PAYDAŞLIKLARI OLAN BİR İÇERİĞİ VAR’

“Komşu Kafe”   fikri tek başına içerikten uzak ortaya atılan işlevsiz bir anlama sahip, bir proje veya düşünce biçimi değildir. Ortak akıl ve paydaşlıkları olan, yaşam içinde uygulamalar ile hayat bulan,  insanın insana yabancı olduğu bir toplumsal hayatta, komşularımıza dokunan, “bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır” söylemini hatırlatan bir içeriktedir. Böylesi bir komşuluk bağı anlayışı ile yola çıkılırken, Şişlili komşularımızın öncelikli ihtiyaç ve taleplerinin yerine getirilmesi temel görevlerden olmuştur. Hizmet odaklı bir işleyiş ve yapılanmaya gidilmiştir.       Hikayenin başlangıcında, S.S Komşu Dayanışma Kooperatifinin kurulması önemli adımlarından biri olmuştur, diyebiliriz. Kooperatif dayanışma ve paylaşma kültürünü esas almış, kadınların kooperatif aracılığı ile üretimlerine ve kendilerini ifade etmelerine olanak sağlanmıştır. Mahalle mutfağı ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi “Komşu Kafe” nin faaliyeti ile süren bir bütünsellikle bu süreç devam etmiştir.  

Silivri'de kadın emeğinin değeri arttı Silivri'de kadın emeğinin değeri arttı

‘MAHALLE MUTFAĞI, YAŞAYAN EV’

Gücünü yerelden alan, karma kurumsal yapıların oluşturduğu aynı zamanda kamusal bir hizmete aracılık eden, fakat farklı misyon ve vizyona sahip hizmet alanları bütünlüğü oluşturulmuştur. Her bir hizmet alanı kendi içinde işleyiş özgünlüğüne sahip olmuştur. Bazen kültürel çalışmaların yoğun olduğu, aynı zamanda çalışanlara yönelik hizmet eden dostça sohbetlerin yapıldığı Nazım Hikmet Sanat Evi’nin “Komşu kafe” de buluşmalarına tanıklık etmiş, bazen mahalle içinde bir mutfak “Mahalle Mutfağı” olmuş, bazen “Yaşayan Ev” ile mahalle sakinlerinin unutulmuş anılarını biriktirmiş, bazen şehrin göbeğinde komşuların sıkışmış apartman daireleri arasından kaçıp sığınacağı, bir kahve yudumlayıp pastasını yiyecekleri bir mekan “Fulya Komşu Kafe” olmuştur.

‘KURULAN HER BİRİM MAHALLENİN BULUŞMA NOKTASI OLMUŞTUR’

Bu yapılar öncelikle yerelden oluşan talepler doğrultusunda, farklı kesimlere hitap ve hizmet eden kurumsal yapılar olarak açılmışlardır. Şöyleki; Katılımcı bütçe muhtarlar ziyaretleri ve sonrasında mahalle toplantılarında öncelikli talepler arasında yer almıştır. Faaliyete geçen birimler mahallelinin önemli buluşma noktaları olmuştur. Halen pek çok mahallede farklı biçimlerde bu mekanların açılması konusunun yoğun talepler arasında olduğunu biliyoruz.

Kendi özgünlüğü içinde farklılıklar gösteren bu hizmet alanlarının tümünün ortaklaşan temel noktaları vardır. Sağlıklı gıdaya erişimde komşularımıza doğal ve kendi mutfaklarımızda üretmiş olduğumuz ürünleri sunmaktır.  Piyasacı, hazır paketlenmiş sağlıksız ürünlerden sakınılmış, ticari kaygılardan ve pahalılıktan uzak gıda politikaları izlenmektedir. Ayrıca asgari düzeyde fiyatlandırma politikaları uygulanarak, komşularımızın hem sağlıklı, hem de ucuz gıdaya erişimini kolaylaştırıcı unsurlardan olmuştur. Yine bu ağın önemli bir yanı ve onu değerli kılan “sosyal hizmet”leri sağlayan “komşu kooperatifi” gönüllü çalışanlarının görünmeyen emek ve katkılarıdır.

‘ŞİŞLİ BELEDİYESİ TOPLUMSAL DAYANIŞMA ADINA BİR İLKE İMZA ATMIŞTIR’

Dolayısıyla, bir yandan yerel yönetimin paydaşlığında ihtiyaç sahibi Şişlili kadınlarımızın  istihdamlarına aracılık edilirken,  diğer yandan Şişlili kız çocuklarımızın öğrenimine, kooperatifin olanakları ölçeğinde, “eğitim desteği sağlanmaktadır.” Yurdun yedi coğrafyasından üretici kadın kooperatifleri  ile  “Kadın Dayanışması” sağlayarak ürünlerinin değerli kılınması ve  tüketici ile buluşturulması gerçekleştirilmektedir. Şişli’de yerel yönetim pek çok ilklere imza atmış ve başarılı sonuçlar elde etmiştir. Bu çalışmalar da bu ilklerin arasındadır. Tüm oluşumların ortak noktası “toplumsal belediyecilik” anlayışına hizmet ediyor olmasıdır. FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Editör Yazar