Başakşehir Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki rant planı uygulanmaya devam ediyor. 12 yıl önce başlayan rant projeleri sürerken, bölgeye okul, postane, park gibi kamu hizmetleri de sunulmadı.

Başakşehir Belediyesi’nin deyim yerindeyse ‘çöktüğü’ bölgedeki şantiye yıllardır sürüyor. Geçmişte Küçükçekmece’ye bağlı olan ancak 2009 yılında Başakşehir’e geçen Ziya Gökalp Mahallesi’nde büyük bir rant hamlesi yapıldı.

ARSALAR BELEDİYEYE SATTIRILDI

İstanbul’un kalbi Fatih'i su baskınlarından kurtaracak proje İstanbul’un kalbi Fatih'i su baskınlarından kurtaracak proje

Bin 500 konut 2009 yılından bu yana ipotek altında. 12 yıl önce bölgede kayıp arsalarının olduğunu belirten altı kişinin açtığı dava sonucu bölge ipotek altına alındı. Küçükçekmece 1. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde yıllardır süren dava nedeniyle vatandaşlar arsalarının satışını sadece Başakşehir Belediyesi’ne yapılabildi.

BELEDİYE UCUZA KAPATTI

Başakşehir Belediyesi, metrekare başına alım-satım değeri olarak bilinen rayiç bedelinin 2 yıl önce sadece 680 TL olarak belirlenmesi bölge vatandaşına isyan ettirmişti. Gazete olarak ilk günden bu yana takipçisi olduğumuz olayın yaşandığı mahallenin sakinleri davanın ilk açıldığı yıl olan 2009 yılında rayiç bedelin 3 bin TL olmasına rağmen 680 TL olarak belirlenmesindeki amacın birilerine rant yaratmak olduğu ifade edilmişti.

YENİ HİZMET GETİRMEK BİR YANA VAR OLANLAR DA YOK EDİLDİ

Başakşehir Belediyesi’nin kurulmasıyla birlikte bölgeye yeni hizmetler getirmesi beklenirken yaptığı bu uygulamalarla var olan kamu hizmetlerini de yok etti. Mahalle okul, postane, park gibi kamusal hizmetlerden yoksun bırakıldı.

ULAŞILABİLİR EĞİTİM HAKKI ELLERİNDEN ALINDI

Vergi ödeyen vatandaşlar sosyal hizmetten faydalanamıyor. Mehmet Yaren Gümeli adlı bir hayırseverin yaptırdığı okul depreme dayanıksız denilerek vatandaşlara bilgi verilmeden boşaltıldı ve yıkıldı. Okulda eğitim gören binlerce öğrenci, başka bölgelere servislerle gitmek zorunda bırakıldı. Okulda eğitim gören öğrencilerin velileri isyan ederek, yetkililerden çocuklarının ulaşılabilir eğitim haklarını geri istiyorlar.

İMAR DURUMU MUAMMA

Okulu bağışlayan hayır sever Mehmet Yaren Gümeli’nin projeden vazgeçmediği sürece bu araziye okul yapılmak zorunda olduğu biliniyor ancak Milli Eğitim Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre hayır severin varisleriyle görüşüldüğü ve eğer okul yapılmayacaksa projeden vazgeçildiği bilgisi paylaşıldı. Sonrasında ise arazide okul yerine yüksek katlı binaların yapılma ihtimalinin yüksek olduğu düşünülüyor.

İstanbul’un göbeğinde, herkesin gözü önünde yapılan bu rantçılık, mahkemece meşrulaştırılarak, arsaların belediye tarafından ucuza alınmasına sebep oldu. Fazıl Anıl Kılıçlı-Süleyman Çay/KENT YAŞAM

*Editör notu: İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne konuyla ilgili ulaştığımızda, “Yıkılan okulun yerine sadece okul yapılacak başka bir şey yapılması mümkün değil” cevabını aldık ancak yıkılan okul aynı mahallede bulunan Mehmet Akif İnan Sokak’ta 2018’de yapımı tamamlanıp hizmete açıldı.

Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yine aynı konu nedeniyle ulaştığımızda arsaya ne yapılacağı konusunda bilgi edinip dönüleceğini ancak hiçbir şekilde dönüş yapılmadığını belirtmek isteriz.

Editör: Editör Yazar