Üç katlı binalardan oluşan, yeşillikler içinde bir yerleşim alanı olan ve içinde 134 dairenin bulunduğu 29 Mayıs Sitesi, sahte raporlar ve rezerv alan ilan edilip Diyanet’e bırakılıyor.

2016 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir imar planı yapılmasıyla başlayan proje, 2018 yılında mahkeme tarafından iptal edildi ancak 2022 yılında site sakinlerinin bilgisi dışında karot testi yapılarak, lisanssız ve faaliyeti bakanlıkça durdurulmuş bir şirkete, riskli yapı raporu hazırlatıldı.

SAVCILIK BAKANLIĞIN İPTALİNE BAKMADAN KARAR VERDİ

Mağdurların şikayetleri sonrasında savcılık, ‘kovuşturmaya yer olmadığı’na ilişkin karar verdi ancak savcılık bu kararı verirken bakanlığın riskli yapı raporu veren şirketin lisansını iptal ettiğini göz ardı ederek verdi.

Son dakika; Palandöken'deki çığdan acı haber geldi Son dakika; Palandöken'deki çığdan acı haber geldi

SAHNE, ‘REZERV ALAN YASASI’NIN

Türkiye Diyanet Vakfı’nın talebi üzerine 29 Mayıs Sitesi’nin kurulu olduğu yerleşim alanı 10 Ekim 2022 günü Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından ‘rezerv yapı alanı’ olarak ilan edildi. Ancak bu karar da hukuka aykırı görülüyor çünkü 6306 Sayılı yasanın o günkü uygulamasında ‘rezerv yapı alanları’nın, yerleşime uygun boş bölge ve kamuya ait araziler olması gerektiği yazılı.

Rezerv alan ilanı sonrası 29 Mayıs Sitesi’nin mevcut imar planları artık hükmünü yitirdiği için 28 Mart 2023’te, sıfırdan imar planı hazırlanıp askıya çıkarıldı. Planın açıklama raporunda burasının niye, hangi gerekçeyle rezerv alan ilan edildiğine dair de tek satır bilgi yer almıyor. Türkiye Diyanet Vakfı da imar planı çıkar çıkmaz, 21 Temmuz 2023 günü, inşaat şirketi ile sözleşme imzalandığını ve ‘rezerv alan’ uygulamasında gerekli görülen süreler içerisinde evlerin boşaltılıp yıkılmasını içeren tahliye kararını iletiyor. Serkan Horuz/KENT YAŞAM

Editör: Editör Yazar