Ülkece yaşadığımız acı olayların bir yenisi daha gün yüzüne çıktı. Yenidoğan Bebek Çetesi'ne yönelik hazırlanan iddianame gündemdeyken bir skandal iddiası da Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi Sarıyer Yerleşkesi’nde bulunan Kadın Doğum Polikliniği’nde yaşanan bebek ölümüyle ilgili geldi.

BİR SKANDAL DA ŞİŞLİ ETFAL’DE ORTAYA ÇIKTI!

Geçen yıl Temmuz ayında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir bebek ölümü skandalı yaşandığı ortaya çıktı. 20 Temmuz 2023 Perşembe gecesi dünyaya gelen Bebek Buğdaycigil, iddiaya göre doktor ihmali nedeniyle doğum esnasında ölmüş. Bebeğini kaybeden A.B. ve N.B.  çiftinin şikayetine rağmen, Sağlık Bakanlığı ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü idari soruşturma açılmasına izin vermiyor. Hatta skandala adı karışan doktorun korunduğu iddia ediliyor. İddiaya göre, bebek doğumda ölürken sorumlu doktor halı sahada futbol oynuyormuş.

N.B., SU AZALMASI TANISIYLA SERVİSE YATIRILMIŞ
Olay şöyle gelişiyor: Bebeklerinin doğumunu bekleyen A.B.ve N.B. çifti, anne adayının 39 haftalık gebeliği nedeniyle 18 Temmuz 2023 tarihinde kontrol amaçlı hastaneye başvurmuşlar. Anne adayı N. B. yapılan muayenenin ardından "suyun azalması" (amniyon sıvısı) tanısıyla aynı gün saat 11.30’da Prof. Dr. Alev Atış Aydın tarafından servise yatırılmış. Aynı gün mesai saati sonrasında, 16.00’dan ertesi sabaha kadar nöbetçi Uz. Dr. Savaş Gündoğan tarafından düzenli takibi yapılmış. 19 Temmuz sabahı nöbeti devralan Dr. Mehmet Fadıl Ayaz ve Prof. Dr. Alev Atış Aydın tarafından takip edilen hasta, sancılarının başlamasının ardından rahim ağzı açıklığının tam olmasına kadar doğum odası ile servis arasında götürülüp getirilmiş. Prof. Dr. Atış Aydın, normal doğum sürecinin devamına karar vermiş. B. çifti sezaryen talebinde bulunmuş fakat anneye, "Sezaryen için ısrar etmemelisin, biraz daha sabret, normal doğum olacak, birazdan seni doğumhaneye alacağız" denilerek sezaryen reddedilmiş. Bunun üzerine suni sancı verilmiş ve sancılar şiddetlendiğinde hasta yeniden normal doğuma alınmış. Baba A. B.’in sezaryen talebi ise tekrar reddedilmiş.

ASİSTANLAR: “HANGİ DOKTOR VARSA ÇABUK GELSİN!”

Doğumdaki gecikme bebeğin strese girmesine ve kalp atımlarının yavaşlamasına neden olmuş. Doğumhanedeki asistanların “hangi doktor varsa çabuk gelsin” şeklindeki çağrılarının ardından, 20 Temmuz 2023 Perşembe günü saat 00.15’te N. B. acil sezaryene alınmış. Bebeğin doğum dosyasına, 00.27’de (3300 gram, 49 cm) canlı doğduğu yazılmış. İddiaya göre doğduktan sonra kalp masajı yapılarak bir kaç saat yaşatılmış.

DOĞUMDA BEYNE OKSİJEN GİTMEMİŞ, SERVİSE ÖLÜ GELDİĞİ İDDİA EDİLMİŞ


Bebek B., küveze konularak yoğun bakıma götürülmüş. Yoğun bakım servisindeki uzman doktorların açıklamalarına göre, “servislerine bebeğin ölü geldiği, bebeğe bir-iki kez yeniden canlandırma işlemi yapıldığı ancak genel durumunun ağır/kötü olduğu, doğum sırasında beynin (10 dk.) oksijensiz kaldığı (hipoksi), hayati organların zarar gördüğü, yaşasa bile engelli olacağı, …” bildirilmiştir.

NÖBETTE OLMASI GEREKEN DOKTOR HALI SAHADA MIYDI?

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği’ndeki skandal, bebek B.’in ölümü ile ortaya çıkıyor. Aile avukatı D. B., İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne idari soruşturma açılması için başvuruda bulunuyor, fakat başvuru dikkate alınmıyor. İddiaya göre, Uz. Dr. Meriç Kabakçı, nöbette olması gerekirken Kireçburnu Halı Sahası’nda futbol oynuyormuş. Hastaneye ancak bebek ölümünden sonra, saat 01.15’te gelmiş. Aile doktoru ikinci kez ancak gecenin ardından sabah saatlerinde görmüş. 

PROF. DR. ATIŞ AYDIN: “KABAKÇI TIBBİ HATA YAPTI, ŞİKAYET EDİN”


Prof. Dr. Alev Atış Aydın, hasta yakınlarına Dr. Kabakçı’nın tıbbi hata yaptığını belirterek şikayette bulunmalarını tavsiye etmiş. Mağdur aile  Atış Aydın hakkında da şikayette bulunmuş. O dönem hastanede poliklinik şefi olarak görev yapan Prof. Dr. Atış Aydın, tıbbi hata yaptığını iddia ettiği Dr.  Meriç Kabakçı hakkında gerekli raporları düzenlemiş mi? Asistanların “hangi doktor varsa çabuk gelsin” çağrısından da anlaşılabileceği gibi Kabakçı doğumda yer almamış. Poliklinik Şefi Prof. Dr. Atış Aydın, nöbetçi doktorun görevinin başında olmadığı iddiaları ile ilgili bir işlem yapmış mı? 

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ NEDEN SORUŞTURMA AÇMIYOR?

Uz. Dr. Meriç Kabakçı hakkında idari soruşturma neden açılmıyor? Dr. Kabakçı’nın halı sahada futbol oynayıp oynamadığının Kireçburnu Halı Sahası’nın 19 Temmuz 2023 tarihinde 20:00 -21:00 saatlerindeki kamera görüntülerinden ve HTS kayıtlarından anlaşılacaktır. Dr. Kabakçı’nın HTS kayıtlarının incelenmesi, nöbetinde olup olmadığının anlaşılması açısından kritik önemde. Çünkü iddiaya göre Dr. Meriç Kabakçı halı sahada olup  nöbetinde olmadığı için bebeğin ölümünden sorumlu tutulmaktadır. Eğer hastanede yoksa nöbetindeymiş gibi evrak düzenlenmesi de ciddi bir suç ve bu suça başka hastane personelide iştirak etmiş oluyorlar. Dr. Kabakçı’nın masum ya da suçlu olup olmadığının anlaşılması için soruşturma izini verilip HTS kayıtları mutlaka incelenmeli. 

Kripto Para Vadeli İşlem Sözleşmelerinde Nasıl Ticaret Yapılır: Başlangıç Rehberi Kripto Para Vadeli İşlem Sözleşmelerinde Nasıl Ticaret Yapılır: Başlangıç Rehberi

SARIYER CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NI GÖREVE DAVET EDİYORUZ

Kent Yaşam olarak, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı'nı göreve davet ediyoruz. Dr. Meriç Kabakçı’nın nöbetinde olup olmadığının tespiti için HTS ve kamera kayıtlarının incelenmesini talep ediyoruz. Tayfun Ercan

Editör: Editör Yazar