GÜNCEL

Srebrenica’yı unutmadık, unutmayacağız

Türkiye Bosna Sancak Derneği ve Bakırköy Belediyesi'nin iş birliğinde ‘3’üncü Uluslararası Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Koşusu’ Yeşilköy Balıkçılar meydanında yoğun katılımla gerçekleşti.

Abone Ol

Dünya toplumunda en büyük soykırımlardan biri olan Srebrenica Boşnak Soykırımı, Bakırköy’de unutulmuyor. Bakırköy Belediyesi ve Türkiye Bosna Sancak Derneği işbirliği ile her yıl düzenlenen Uluslararası Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Koşusu üçüncü yılında da yapıldı. Soykırımı unutturmamak amacıyla yapılan anma etkinliğine katılım ise yoğun oldu.

Ev sahibi Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç’in yanı sıra Bakırköy Kaymakamı Abdullah Köklü, Türkiye Bosna Sancak Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Ziyade, İBB İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, Bakırköy Kent Konseyi Başkanı Halim Kızılırmak, Küçükçekmece Çağdaş Bosna Sancak Derneği Başkanı Yusuf Altınbaşak, muhtarlar, ve vatandaşlar katıldı.

KÖKLÜ: DEVLETİMİZ SOYKIRAMA KARŞI GEREKEN TAVRI HER ZAMAN GÖSTERİYOR

Bakırköy Kaymakamı Abdullah Köklü, programı düzenleyenlere teşekkür ederken, “Bu soykırımın bir daha tekrarlanmaması için devletimizin yetkilileri gereken tavrı gösteriyor. Bizim için kötü bir gün, Müslüman kardeşimiz orada soykırıma uğratıldı. Tekrarlanmaması için güçlü bir dayanışma sergileyerek, unutturmayacağız.” ifadelerini kullandı.  

GANİÇ: EN BÜYÜK AMAÇ SOKIRIMI UNUTMAMAK

Ev sahibi olarak mikrofonlarımıza konuşan Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Cavit Ganiç, şu açıklamalarda bulundu:

“İnsanlık adın işlemiş bu suçun hassasiyetini kalbinde yüreğinde taşıyanlara anma etkinliğine katılmalarına teşekkür ederim. En büyük amacımız bu soykırımın unutulmaması. Sporu koşu ile yaparak bu soykırımı gelecek nesillere aktarabilmek istiyoruz. 8 bin 372 kaybımız yok aslında bizim daha çok soykırıma uğrayan vatandaşlarımız var. Biz bu konudaki hassasiyeti hiç kaybetmeyeceğiz.”

ZİYADE: HİÇBİR TARİH KİTAPLARINDA OKUYAMADIM

Türkiye Bosna Sancak Derneği Başkanı Prof. Dr. Sedat Ziyade ise Osmanlı’nın balkanlardan çekilmesi sonrasında Müslümanların ve Türklerin geleceğinin ıstırap dolu olduğunu söyledi. Ziyade, “1968 yılında ailem Türkiye’ye göç etti. Neden göç ettikleri ile ilişkin sorular sorduğumda aldığım cevaplar, hiçbir tarih kitaplarında okuyamadım. Osmanlı imparatorluğu kültürü ile yetişenlerin, acıyı dinlendirmemesinde dolayı kayıtlarda olmadığını sanıyorum. ‘Unutulan soykırım tekrarlanır’ düsturu ile Srebrenica son soykırımlardan biriydi. Bizde bu soykırımı, son olarak kalmasına unutmayarak barış içinde yaşamamız gerekiyor.”dedi.

ALBAYRAK: BAZI ŞEYLER AFFEDİLEBİLİR, AMA UNUTULAMAZ

İBB İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, “20’inci yüzyıllara doğru medeniyetin beşiği dediğimiz Avrupa’da etnik kimliğin yok edildiği bir soykırım yaşadık. Soykırımların etkinlikler ile her zaman insanlara anlatılması lazım. Bazı şeyler affedilebilir, ama unutulamaz. Soykırım da unutulmaması gerekiyor. Sadece Boşnaklara değil, tüm dünyada yaşanan soykırımlara önem verilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

KIZILIRMAK: SOYKIRIMLAR ACI, ÖLÜMLER ACI

Bakırköy Kent Konseyi Başkanı Halil Kızılırmak, “soykırımlar acı, ölümler acı. Srebrenica, 8 bin 372 kişinin soykırıma uğramasıyla sonuçlanmıştı. Bu soykırımlar, dünyanın her yerinde devam ediyor. Soykırımları unutmamak ve unutturmamak gerekiyor. Sevgiyi ve barışı dünya toplumu olarak benimsemeliyiz. 

ALTINBAŞAK: UNUTULAN SOYKIRIM TEKRARLANIR

Küçükçekmece Çağdaş Bosna Sancak Derneği Başkanı Yusuf Altınbaşak, “Öncelikle belirtelim ki Bosna yalnız değildir. Bilge kral Aliya İzzetbegoviç’in ‘unutulan soykırım tekrarlanır’ sözüyle biz bu soykırımı ne unutacağız ne de unutturacağız. Küçükçekmece Belediyesi her zaman yanımızda destek oldu. Seneye Küçükçekmece’de bu tarz ekinlik neden olmasın.

‘SAYGI PARKURU’

Srebrenica Boşnak Soykırımı Anma Koşusu, önceki yıllarda olduğu gibi soykırımda yaşamını yitiren 8 bin 372 kurbanın anısına oluşturulan 8 bin 372 metrelik "saygı parkurunda" yapıldı. Katılımcılar sahil şeridi boyunca bu mesafeyi kat ettikten sonra koşuyu başladığı noktada bitirdi. Kaybedenin olmadığı etkinlikte, tüm katılımcılar madalya ile ödüllendirilirken, koşu öncesinde şapka, tişört ve çantadan oluşan sporcu kitleri dağıtıldı.

SREBRENİCA BOŞNAK SOYKIRIMI NEDİR?

1995 yılları arasında Bosna Hersek'te yaşanan katliam, soykırım ve insanlık suçlarının en acı neticelerinden biri olarak hafızalara kazınan "Srebrenica Boşnak Soykırımı", 11 Temmuz 1995'de Ratko Mladiç komutasındaki çetnik ruhlu Sırp güçlerinin silahsız ve savunmasız 8 bin 372 Boşnağı katletmesiyle sonuçlandı. Srebrenica'da yaşananlar Uluslararası Adalet Divanı tarafından 2007'de "soykırım" olarak kabul edilirken, tarihe kapkara bir leke olarak geçen bu vahşet; Bosna Hersek'in Prijedor, Ahmiçi, Visegrad ve Saraybosna gibi farklı şehirlerinde yaşanan katliamların, sistematik tecavüzlerin ve tüm insanlık suçlarının bir sembolü haline geldi. ENGİN ZAFER ZVEROTİC / SERKAN HORUZ