Silivri açıklarında meydana gelen 6.2'lik deprem sonrasında operatörler yine sınıfta kaldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son yaşanan gelişmelerin ardından iletişim altyapısında yaşanan yoğunlukla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, özellikle olayın ilk 15 dakikasında ciddi aksamaların yaşandığını belirterek, bu durumun yalnızca ses hatlarıyla yönetilemeyecek ölçüde büyük bir kapasiteye işaret ettiğini söyledi.
"TECRÜBE ETTİK"
“İlk etaptaki refleksle 15 dakikalık bölümde orada ciddi aksamalar olduğunu biz de tespit ettik. Böyle bir kapasiteyi sadece ses hatları üzerinden yönetebilmek elbette zor,” diyen Bakan Uraloğlu, iletişim altyapısının yaşanan olağanüstü durumlarda daha etkin yönetilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Uraloğlu, bu durumun bakanlık ve ilgili kurumlar açısından bir “tecrübe” olduğunu ifade ederek, mevcut sistemlerin geliştirilmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü aktardı. Bakanlığın, alternatif iletişim kanalları ve acil durum yönetim sistemleri konusunda yeni adımlar atmaya hazırlandığı öğrenildi.
Bu açıklamalar, özellikle afet ve kriz anlarında haberleşme sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiği yönündeki kamuoyu beklentileriyle de örtüşüyor. Uzmanlar, internet tabanlı uygulamalar, uydu bağlantıları ve mobil veri iletişiminin, sadece ses hatlarına yüklenmenin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
İNTERNET TABANLI UYGULAMALARDA SORUN OLMADI MI?
Bakan Uraloğlu'nun açıklamaları aksine birçok vatandaş, deprem anında ve sonrasında bir iki saat boyunca internet kullanan uygulamaların da operatörün sinyal kalitesi nedeniyle aksadığını ifade etti.