İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria’da gerçek mermiyle başından vurduğu Ayşenur Ezgi Eygi isimli Türk barış aktivisti hayatını kaybetti. ABD pasaportu da bulunan Antalya doğumlu 26 yaşındaki Eygi’nin Nablus kentinin güneyindeki Beyta kasabasında yerleşimci suçlarına karşı her hafta rutin olarak düzenlenen barışçıl bir protestoya katıldığı, gösteri sırasında İsrailli bir keskin nişancı tarafından hedef alındığı aktarıldı.  Başından vurulan Eygi Nablus’taki Rafidiye Hastanesi’ne kaldırılırken, hastanenin Başhekimi Fuad Nafia, ellerinden geleni yaptıklarını ama Eygi’yi yaşama döndüremedikleri için çok üzgün olduklarını söyledi. Filistin medyasına konuşan görgü tanıkları, İsrail güçlerinin protestoculara gerçek mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiklerini; Eygi’nin keskin nişancı tarafından kasıtlı olarak başından hedef alındığını, 18 yaşında bir Filistinlinin de bacağından gerçek mermiyle vurulduğunu anlattı.

FİLİSTİNLİLER İÇİN ORADAYDI

Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin haklarını savunan Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) adlı sivil toplum örgütünde Filistinli çiftçileri işgal ve yerleşimcilerin ihlallerinden korumak için ‘Faz3a’ kampanyasında gönüllü olarak çalışan Eygi’nin henüz salı günü Filistin’e ulaştığı, ISM’nin İsrail tarafından öldürülen üçüncü barış aktivisti olduğu ifade edildi. 23 yaşındaki ABD’li aktivist Rachel Corrie, 2003’te Filistinlilerin evlerini yıkmaya çalışan buldozerler tarafından ezilerek öldürülmüş, olay dünya kamuoyunda büyük ses getirmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan elim olayla ilgili yaptığı açıklamada, “İsrail’in Batı Şeria’daki işgal karşıtı sivil bir protestoya karşı yaptığı barbarca müdahaleyi lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. Türkiye olarak, İsrail’in neredeyse 1 yıldır devam eden, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden 41 bin insanı katlettiği bu işgal ve soykırım politikasının son bulması ve işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “İsrail askerlerinin Batı Şeria’daki saldırısında başından mermiyle vurulan 26 yaşındaki evladımız Ayşenur Ezgi Eygi’ye Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. İsrail’in sivillere yönelik saldırısını ve Filistin’e yapılan zulmü lanetliyoruz” dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de, “İsrail güçlerinin Batı Şeria’nın Nablus kentinde Ayşenur Ezgi Eygi adlı vatandaşımızı öldürmesini lanetliyoruz. Filistin halkının haklı davasına destek verirken hayatını kaybeden Ayşegül Ezgi’ye Yüce Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Soykırımcı Netanyahu Hükümeti insanlığa karşı işlediği tüm suçların bedelini er ya da geç ödeyecektir” sözlerini kaydetti.

Çocuklarımızı nasıl koruyacağımızı bilemez olduk Çocuklarımızı nasıl koruyacağımızı bilemez olduk

İNSANLIĞA KARŞI SUÇ
- Dışişleri Bakanlığı Eygi’nin ölümüyle ilgili kısa süre sonra yazılı açıklama yayınladı. “Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti lanetliyoruz” denilen açıklamada, “İsrail, Filistinlilerin yardımına koşan ve soykırıma karşı barışçıl mücadele veren herkesi yıldırmaya çalışmaktadır. Bu şiddet politikası sonuç vermeyecektir. İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir” ifadeleri kullanıldı.

DETAYLI BİLGİ İSTEDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili olarak ekibiyle bir görüşme yaptığını ve detaylı bilgilerin kendisine iletilmesinin ardından bir değerlendirme yapabileceğini belirtti. ABD Başkanı, “Bu konuda sizin için daha fazla detay elimde olacak ancak henüz bu bilgilere sahip değilim. Daha fazla bilgiye ihtiyacım var” şeklinde konuştu.

DETAYA GÖRE HAREKET

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamada, “Bu trajik kayıptan dolayı çok üzgünüz. Şu anda en önemli şey gerçeklere ulaşmak ki biz de bunu yapıyoruz, atacağımız herhangi bir adım gerçeklere bağlı olacaktır. Daha fazla bilgi aldığımızda bunları paylaşacağız ve gerektiği gibi bu bilgilere göre davranacağız” değerlendirmesini yaptı.

SORUŞTURMA TALEP ETTİK

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Ayşenur Ezgi Eygi’nin İsrail askerlerince öldürülmesiyle ilgili çok üzgün olduklarını ve İsrail’den soruşturma talep ettiklerini söyledi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric de olayın ne koşullar altında gerçekleştiğinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların hesap vermesini istediğini dile getirdi.

Editör: HABER MERKEZİ