48 yaşındaki Murat Terzi isimli vatandaş, çalışmak için gittiği Antalya'da çok talihsiz bir olay yaşadı. Terzi'yi ısıran Afrika Sineği, 48 yaşındaki adamın yüzünü tanınmaz hale getirdi ve vücudunun her şeyine etki etti.
ÖNCE TEŞHİS KONULAMADI
Isırıktan sonra cildinin çeşitli noktalarında yaralar oluşan Murat Terzi’ye testler uygulansa da teşhis konulamadı.
YÜZÜ TANINMAZ HALE GELDİ!
Afrika Sineği ısırdıktan çok sonra etkileri ortaya çıkan hastalıkta Murat Terzi'nin yüzü tanınmaz hale geldi.
LAYŞMANYAZ TESHİSİ KONDU
Layşmanyaz teşhisi konulan Terzi’nin vücudundaki yaralar iyileşse de yüzünde ve kollarında izler kaldı.
UZUN TEDAVİ SÜRECİ
2 ay sonra İstanbul Tıp Fakültesi’ne başvuran Murat Terzi, yatarak 2 ay süreyle tedavi gördü.
1 AY SONRA ORTAYA ÇIKTI!
Hastalığıyla ilgili konuşan Murat Terzi, "Beni Antalya’da Afrika sivrisineği ısırdı. Bu bir ay sonra meydana çıkmaya başladı. Halsizlik yürüyeme, idrar tutamama gibi belirtiler oldu. En çok da yüzümdeki yaralardan dolayı hastanelere gittim.
İstanbul Tıp Fakültesi’nde enfeksiyon biriminde 2 ay yattım. Burada layşmanyaz teşhisi konuldu. Kaşığı ağzıma götürüp yemek yiyemiyordum. Üstümü değiştiremiyordum. 2 ay tedavi gördüm. Hala daha 1 yıllık raporum var.
1 yıl boyunca tedavi göreceğim. Bulaşıcı bir hastalık değil ama vücutta çok büyük bir enfeksiyon yapıyor. Yüzümdeki yaralar 1 ay sonra çıkmaya başladı. İyice dağıldı, sol tarafımda iyice hasar vardı." dedi.
"GÜCÜM YOK"
Hastalık nedeniyle çalışamadığını ifade eden Terzi sözlerine şöyle devam etti:
Sağlık iyi ama çalışma hayatım bitti. Çünkü gücüm yok. Bağışıklık sistemimle ilgili kontrollere gidiyorum, istenen seviyelere gelmiş ama gücüm yok. Vücudum güç üretemiyor.
Murat Terzi'nin yüzündeki izler kaybolacak gibi görünmüyor;
AFRİKA SİNEĞİ NEDİR?
Araştırmaya göre yakın zamana kadar Afrika kıtasında gözlemlenmeyen bir sinek türü şimdi Etiyopya şehirlerinde yaygınlık kazandı. Bunun sıtma enfeksiyonu açısından kaygı verici sonuçları olabileceği düşünülüyor.
Hindistan'daki başlıca sıtma sivrisineği olan Anopheles stephensi türüne Afrika'da ilk kez sadece birkaç yıl önce rastlanmıştı. Sonrasında bu böcek türüne Etiyopya'daki şehirlerin yanı sıra Sudan ve Cibuti kent merkezlerinde de rastlandı.
Sıtma, kentlerden uzaktaki halkın daha yüksek enfeksiyon seviyelerinde maruz kaldığı, geleneksel olarak kırsal kesimde görülen bir hastalık olsa da, Hollanda'daki Radboud Üniversitesi Tıp Merkezi ve Etiyopya Armauer Hansen Araştırma Ensitüsü'nün bulgularına göre sözkonusu böcek türünün kentlere girişiyle birlikte şehirlerde yaşayanlar için de sıtma riski yakında artabilir.