Basın Platformu Çalıştayı’nda özel bir söyleşi veren Mardin Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Ali Amak, çevreyi ve hayvanları koruyacak projesini anlattı. M. Remzi Tanış başkanlığındaki Basın Platformu’na üye gazetecilerle bir araya gelen Artuklu Belediye Başkanı Amak, Artuklu’nun en önemli sorunlarını dile getirdi.

Amak yapılan söyleşide şunları söyledi;

“YEREL EKONOMİYİ KALKINDIRMAK BİRİNCİ HEDEFİMİZ”

Bir çarpık kentleşmenin olduğu bir sorunumuz var. Bununla beraber ciddi bir sorun olan trafik sorunumuz var, çarpık kentleşme sorunumuz var, yani ekonomik olarak sorunlarımız var. E tabii, bu sorunlarla beraber bu sorunların çözümü nedir? Var mıdır? Elbette ki bunlarla alakalı olarak da bizler Artuklu Belediyesi olarak hem yerinde dönüşüm, kentsel dönüşümden çok yerinde dönüşüm olan projeleri hayata geçirme noktasında, diğer taraftan yerel ekonomiyi güçlendirme projeleri kapsamında çalışma yürütüyoruz.

Bunun dışında kültürel çalışmalarımız var. Bir bütün olarak bunun üzerinde yoğun bir çalışma yürütüyoruz ve ümit ediyoruz ki süre zarfında biz bu sorunların birçoğunu elden geçirip, yani tamamlamaya dönük hazırlık içerisindeyiz. Şu anda biz bunların çalışmasını başlatmış bulunuyoruz.

“HEM ÇEVREYİ HEM HAYVANLARI KORUYACAK PROJE”

Dar sokaklardaki çöp toplamayla ilgili projeniz var, onu genel olarak anlatabilir misiniz?

Evet, yani geçmiş yıllardan beri, az önce söylediğim gibi, maalesef dar sokaklarımız olmasından kaynaklı, merdivenli sokaklarımız olmasından kaynaklı, geçmiş yıllardan alışılmış olan eşeklerle yük taşımaya dönük bir çöp toplama sistemi var. Ama bu canlıları bu noktada kullanmaktan çok bizim, yani 21. yüzyılda hâlen canlı olan hayvanları bu şekilde kullanmaya dönük gönlümüz razı değil ve bunu kabul etmiyoruz. Kabul etmediğimiz gibi, HAYTAP Genel Başkanı Ahmet Bey'e selamlarımı iletiyorum. Geçen yaklaşık 10 gün önce gidip Bursa'da emekli hayvanlar çiftliğini ziyaret ettik. Orada yapmış olduğumuz görüşmelerin sonucunda bizim birkaç projemiz olduğunu söyledik. Onlara tüm Türkiye'deki hayvanseverler, hatta uluslararası çapta olan hayvanseverlerle burada yerinde inceleme yaptıktan sonra bu projelerimizi hayata geçirme noktasında görüş alışverişinde bulunduk. Şu anda pilot bölge olarak seçtiğimiz bir mahallemiz var. Bu pilot bölge ile beraber vatandaşın kendi çöpünü getirip kendi çöp konteynerine bırakma durumu söz konusu. Çöpü getiren yurttaşın ödül alması noktasında bir durum söz konusudur. Ümit ediyoruz ki 1 Kasım'da HAYTAP Genel Başkanları da dahil olmak üzere Türkiye genelindeki hayvansever dernekleri, federasyonları gelip Artuklu’da konuk edeceğiz. Bu çalışmalarımızı onlarla ortaklaştırmayı umut ediyoruz ve hayvanlarımızı, eşekleri bu yükten, bu eziyetten kurtarmış olacağız.

“ÖDÜL SİSTEMİ GETİRECEĞİZ”

Vatandaşın kendi çöpünü bırakması ile ilgili tepkisi nedir?

Vatandaş, evet, doğal olarak “Gel, benim avlumdan bile kendi çöpümü çıkar” der. Ama biz bunu ödüle kavuşturduğumuzda vatandaşın çöpe götürme durumu söz konusudur. Bunun bedelini belediye, su ücreti üzerinden ödemesi şeklinde yapılacak. Onun dışında otobüslerin bilet ücretlerini oradan tahsil etme koşuluyla çöpünü getiren ödülünü alacak.

Ödül nedir?

Ekonomik olarak, parasal olarak evet, para da alabilir, geriye kalan su faturalarına yansıtılabilir. Ulaşımda bilet noktasında kontör şekliyle düşürülebilir. TEDAŞ ile yapılacak protokollerle elektrik faturalarını bile ödeyebilecek. Dünyada böyle bir örnek var mı? Türkiye'de bugüne kadar yaşanmış böyle bir örnek yok. Sadece biz bu projeyi geliştiriyoruz ve Artuklu’ya özgü olarak hayata geçirmeye çalışıyoruz.

Bu konuda yazılım olarak faydalandığınız veya görüştüğünüz bir firma var mı?

Maalesef, Mardin'in sorunlarından biri de sanayi noktasında yetersizliklerimizdir. İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerde gelişmiş firmalar var. Biz bu firmaları bulduk ve bu firmalarla şu anda ortak çalışma yürütüyoruz. Yani çöpünü attığında kaç gram, kaç kilo geldiyse ona göre ödül kesinlikle gramaja göre verilecek.

“YURT DIŞI YASAĞI KOYDULAR”

Turizm açısından dünyanın sayılı yerlerinden birindesiniz. Yurtiçi ve yurtdışı turistlerin bölgenize gelmesi için bir çalışma yaptınız mı?

Evet, seçimlerden hemen sonra yurtdışı turizm kuruluşlarıyla iletişim haline geçtik. Uluslararası firmalarla görüşme halindeyken 2022 yılında, ansızın, yasalara ve kanunlara uygun olmayan bir şekilde mahkeme kararı olmamasına rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü'nün üzerimize yurtdışı çıkış yasağı koyduğunu fark ettik. Ama bunlar bizi yıldıracak mı? Hayır. Yurt dışına çıkış yasağımız olsa bile, ekip arkadaşlarımız uluslararası firmalarla ilişkilerini güçlü şekilde tutuyor ve devam ettiriyoruz.

Beyoğlu'nda bir kız duvara sıkıştırılıp taciz edildi sonrasında şikayetçi olmadı Beyoğlu'nda bir kız duvara sıkıştırılıp taciz edildi sonrasında şikayetçi olmadı

Editör: Editör Yazar