2020 yılında Başakşehir Belediyesi, 14 villadan oluşan Şelale Evleri’nin 12 katlı apartmanlara dönüşümü için İBB meclisine önerge sunmuştu. 2021 yılında AK Parti ve MHP’nin oy birliği ile önerge kabul edilmişti. 3’er katlı villalar, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp 12 katlı yüzlerce bina yapılmasının çevreye getireceği zararlar ise gündeme oturmuştu. Buna karşın Bahçeşehirlilerin oluşturduğu Komşu İnisiyatifi Platformu, Başakşehir Belediyesi’nin ve İBB meclis kararının iptali için dava açmıştı. Halen devam eden dava sürecine dair son durumu Komşu İnisiyatifi platformu başkanı Fatih Karadağ, bir basın bildirisi gerçekleştirerek kamuoyuna süreçle ilgili açıklamalar yaptılar. 

NELER YAŞANMIŞTI?
Komşu İnisiyatifi Platformu Başkanı Fatih Karadağ açıklamasında şunlara yer verdi;
“Konunun kamuoyunda tam olarak anlaşılması, bilmeyenlerin fikir sahibi olması, yaşadığımız aşamaların net biçimde algılanması için özet bir sunum yapmak gerekiyor; 251 Ada 1 parsel’de 2022 yaz döneminde hareketlilik başladı. Teknik analizler paylaşıldı. Villalardan karot alındı. Eylül ayına geldiğimizde 10 bin metrekareye yayılan parsel üzerinde yeni bir projenin geliştirdiğini öğrendik. Aşçıoğlu İnşaat firması ile anlaşıldığı bilgisini edindik. Parselde konuşlanan 14 villanın maliki projeye kentsel dönüşüm kapsamında dahil etmenin planlarını yapıyordu. Bunun tek yolu binalara ‘Riskli Yapı’ raporu almaktı. Böylelikle yüklenici firma belirli vergi muafiyetlerinden faydalanacak, devletten kira yardımları alınacaktı. Yetkili denetim firması kendi standartlarında raporlar düzenledi. Söz konusu raporlar habitat ödüllü projeyi düşük profil ilan eder nitelikteydi.”

 “SİPARİŞ VE UYDURMA BELGELER KULLANILMIŞ”
“Resmi raporlardan dökülen bilgiler gerçeği sunulan değerler normali yansıtmıyordu. Uydurma ifadeler, sipariş belgeler kuşkumuzu daha da artırdı. Çünkü 14 villa içinde bazılarının yakın tarihte alınmış sağlam raporları vardı. Başakşehir Belediyesi oldubittiye getirilmeye çalışılan sürece hız kazandırmak için pasif konumda kaldı. Sorularımız yanıtsız, taleplerimizi karşılıksız, dilekçelerimizi sahipsiz bıraktı. Ortada büyük bir aykırılık ve derin çelişkiler kol geziyordu. Ortamı ranta bırakmamak, ablukayı kırmak adına onlarca kurumla görüştük, mücadeleye sarıldık.”

“GÜZELİM BAHÇEŞEHİR YARI AÇIK CEZAEVİNE ÇEVRİLECEK” 
“251 Ada 1 Parsel'e reva görülen değişim dönüşüm durumu, büyük felaketin öncü dinamitleri anlamına geliyor. Beş milyon metrekareye yayılan Bahçeşehir'de kenarda kıyıda bekletilen ve rakamsal boyuttan öte ciddiyet içermeyen sözde emsal hakları ve muhatapları, gözünü dikmiş buradan çıkacak haberi bekliyor. Şelale Villalar 251/1'de kentsel dönüşüm başlarsa, rüzgar diğer ada ve parsellere de sıçrayacak. Şelale Evleri, Yamaç Villaları, Kent Villaları, Berit Villaları derken kısa kattan uzun kata geçiş hamleleri peş peşe sıralanacak. Güzelim Bahçeşehir yarı açık cezaevine çevrilecek. Şu haliyle evinden çıkıp işe, okula, merkeze gitmekte zorlanan vatandaşlar, şantiyeye dönecek yaşam alanında toz, toprak, beton artığı, yıkıntı, döküntü, çamur, gürültü ve kaosla yüzleşecek. Birkaç kişi zengin olacak diye, yüzbinler kahır çekecek.”

İstanbul Sultangazi’de şok olay; Arabadan kadın cesedi çıktı İstanbul Sultangazi’de şok olay; Arabadan kadın cesedi çıktı

“KENTİN 4 YANI RANTA KURBAN EDİLMİŞ” 
“Üzerimize üzerimize gelen kötülüğe karşı durmanın elbette çaresi var. Ne denli dayanışma sağlarsak, ne kadar yan yana durursak, şansımız o kadar artar. Bizim de avantajlarımız söz konusu. Portföyümüzde bir yığın bilgi, belge duruyor. Dava konusu ettiğimiz dosyalar işlemde. Şikayetlerimiz kanuni mercilerin değerlendirmesinde. Haklılığımızı açığa çıkaracak ciddi malzememiz var. Akp'li Başakşehir Belediyesi, 251/1 ve emsal artışı bekleyen diğer parsellerdeki emsal haklarını çeşitli transferlerde kullanmış. Bahçeşehir eski Pazartürk alanını Yuvam Bahçeşehir yapmış. Hoşdere köyünde Başakkent A.Ş Gölet Konutları'nı dikmiş. Kiptaş Vaditepe projesini hayata geçirmiş. Önce 4400 konut üzerinden tasarlamış, itiraz gelip dava edilince 4000 konutta kalmış. Berit bloklar altındaki yeşil alan akaryakıt istasyonu olmuş. Emsal transferleri durmamış. Loca yanındaki parsel, sağlık alanı ve kreş tanımlı iken, Sofa Bahçeşehir projesi doğmuş. Kentin 4 yanı ranta kurban edilmiş, işgale uğramış. Bu örnekleri uzatmak mümkün. Tüm bu gerçeklerin ışığında, ne 251 Ada'da, ne başka adalarda bir santim dahi yapılaşma hakkının olmadığını söyleyebiliriz. Bu bilgilerin doğrultusunda davamızın ne denli meşru olduğunu ifade edebiliriz. Sizlerin desteği, bizlerin emeğiyle güzel günlerin geleceğinden eminiz. Bahçeşehir bizim! Ne kentimizden, ne evimizden vazgeçmeyiz.”

“GÜNAH KEÇİSİ ALKILIÇ FİRMASI”
Platform sözcüsü mühendis Fatih Karadağ, basın açıklaması sonrası Villa sahiplerinin talepleri doğrultusunda Başakşehir Belediyesi’nin imara izin verdiğini öne sürerken, villalardaki ranta parmak bastı. 14 villanın yıkılarak 130 daire yapılacağının altını çizen Karadağ, 14 villadan alınan Karot raporlarının sehven sahte olduğunun, uzman mühendislerin kontrolleri sonrası öğrendiklerini iddia etti. Karadağ, “13 tane perde betonu olan temelde nasıl olur da depreme dayanıksız çürük raporu verirsiniz? Nervürlü demiri olan yapıya raporda ‘nervürsüz’ diyorlar. 1997 yılında yapılan binaları 1980 yılında gösteriyorlar. Karot testini yapan şirketin ismini bile Başakşehir Belediyesi bulmayalım diye yanlış verdi. ‘Akkılıç’ ismini belediye verirken biz bulamadık. Sonra Alkılıç olduğunu öğrendik. Buranın kentsel dönüşüme girmesi ile 16 bin konutun değerini düşürdü. Aslında 16 bin davacısı var. Elimizde sağlam raporumuz var, 10 kat binamız var sağlam. 2,5 kat olan villalarda aynı şekilde daha yeni ve teknolojik temeller ile yapıldı. Burada günah keçisi Alkılıç firması seçilmiş.” dedi.  

ALKILIÇ: SON KARAR ÇEVRE ŞEHİRÇİLİK BAKANLIĞI’NIN
Telefon ile ulaştığımız Alkılıç firmasının yetkili mühendisi Mehmet Alkılıç ise Karadağ’ın iddialarını yalanlarken, “2000 yılından öncesi yapılan binalar riskli olsa da olmasa da yıkılıp yenisi yapılacak. Yeniden yapılmasının sebebi sadece riskli oldukları için değil, oradaki maliklerin binaları yenileme isteğinden kaynaklıdır.” ifadelerini kullandı. Alkılıç, "lisanslı kurum ve laboratuvarlarda hazırlanan raporları, aynı zamanda Çevre ve Şehircilik bakanlığı inceleyip karar vermiştir. O binaların sağlam olduğunu iddia eden varsa raporun altına imzasını atsın, olası İstanbul depreminde oradaki vatandaşların can güvenliğinden de sorumlu olsunlar” dedi.

YÜKSEK KATILIM
Basın açıklamasına, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Bahçeşehir Şube Başkanı Doktor Sevinç Peker, TÜKODER Başakşehir şube başkanı Aydan Kara, TODGEP Başkanı Kadir Polat, Boğazköylüler Derneği, Hakikat Cemevi Derneği, Beylikdüzü Kadın Platformu, Bahçeşehir Anneleri, Tüm Emeklilerin Sendikası, Mesa Nurol Site Yönetimi katkı verdi. CHP İstanbul 3.Bölge milletvekili adayı Avukat Hüseyin Arda Engizek, İYİ Parti İstanbul 3.Bölge milletvekili adayı Celal Karapınar, Yeşil Sol Parti İstanbul 3.Bölge milletvekili adayı Mehmet Şerif Öner, Türkiye İşçi Partisi İstanbul 3.Bölge Milletvekili Adayı Umur Talu, İyi Parti Başakşehir İlçe Başkanı Tevfik Atakan Şakar, CHP Başakşehir İlçe Başkanı Deniz Bakır, Yeşil Sol Parti Başakşehir İlçe Eş Başkanı Yunus Önal, ve basın mensupları destekledi. SÜLEYMAN ÇAY/KENT YAŞAM