BELEDİYE

Beyoğlu Belediyesi'ne bir engel daha

Beyoğlu Hükümet Konağı’nda yer alan ek hizmet binasından ilgili müdürlüklerinin tahliye edildiği Beyoğlu Belediyesi; şimdi de 2022 yılında 10 yıllığına kiraladığı Terra Santa’dan çıkartılıyor

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde Beyoğlu Hükümet Konağı’nda yer alan ek hizmet binasından ilgili müdürlüklerinin tahliye edildiği Beyoğlu Belediyesi; şimdi de 2022 yılında 10 yıllığına kiraladığı Terra Santa’dan çıkartılıyor. Karara sert tepki gösteren Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney “Protokolün iptal nedenlerinden birincisi mescit açılmış olması, ikincisi kütüphane açılmış olması, üçüncüsü ise burada bulunan kafenin açılmış olması. Tabi ilginç olan bunların hepsi biz göreve gelmeden 8 ay önce açılmış yerler. Dolayısıyla geçmiş 8 ayda sorun olmazken bugün neden sorun ettiniz?” diye sordu.

Beyoğlu Belediyesi’nin 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde 30 yılın ardından Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçmesiyle birlikte, hizmet ve faaliyetlerine yönelik engelleme çalışmaları da başladı.  Beyoğlu Belediyesi, 2024 yılı öncesinde belediye yönetimi AK Parti’deyken belediyeye tahsis edilen mekanlardan bir bir çıkartılıyor. Geçtiğimiz günlerde Beyoğlu Hükümet Konağı’nda yer alan ek hizmet binasından ilgili müdürlüklerinin tahliye edildiği Beyoğlu Belediyesi; bugünlerde de 12 Aralık 2022 tarihinde gerçekleşen protokolle 10 yıllığına belediyeye tahsis edilen Terra Santa’dan çıkartılmak isteniyor. Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 24 Eylül 2024 tarihinde Beyoğlu Belediyesi’ne gönderilen tebligatta; Terra Santa’daki belediye birimlerinin 27 Eylül 2024 Cuma günü saat 08.30’a kadar boşaltılması talep edildi.

HİZMET ENGELLEME ÇALIŞMALARI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı, Beyoğlu Belediyesi’ne yönelik uygulanan bu hizmet engelleme çalışmalarını protesto etmek için yürüyüş düzenledi. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Ali Rıza Akpolat, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Eyüp Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen, Sarıyer Belediye Başkanı Mustafa Oktay Aksu, Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı ve CHP’nin İstanbul’daki 39 ilçe başkanı ile birlikte, CHP Beyoğlu İlçe Başkanlığı’ndan Terra Santa’ya yürüdü. Yürüyüşün ardından Terra Santa’da yapılan basın açıklamasında, Beyoğlu Belediyesi’ne karşı yapılan haksız uygulamalara tepki gösterildi.

SEKİZ AY ÖNCE AÇILMIŞ YERLER

Düzenlenen basın açıklamasında karara tepki gösteren Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, “12 Aralık 2022 tarihinde 10 yıllığına tahsis edilen Terra Santa Manastırı; maalesef bugün haksızca, hukuksuzca ve daha protokolün bitmesine 8 yıl varken, ikinci yılının sonunda tahliye ediliyor. Bize yedinci ayda Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gelen tebligat buydu. Niye iptal ediyorsunuz dediğimizde şunu yazmışlardı; iptal nedenlerinden birincisi ikinci katında mescit açılmış olması, ikincisi kütüphane açılmış olması, üçüncüsü ise burada bulunan kafenin açılmış olması. Tabi ilginç olan bunların hepsi biz göreve gelmeden 8 ay önce açılmış yerler. Dolayısıyla geçmiş 8 ayda sorun olmazken bugün neden sorun ettiniz? Geçmiş 8 ayda bunlar sözleşmeye aykırı diye herhangi bir tebligatta bulunmazken bugün niye bir anda yetkiniz olmamasına rağmen bu sözleşmeyi iptal ettiniz? Sözleşmede şöyle yazıyor; sözleşmede herhangi bir aykırılık varsa düzeltmek için bir aylık bir süre verilecek ve o sürede düzeltmezseniz sözleşme iptal edilecek deniliyor. Bize herhangi bir süre verilmeden bu üç gerekçe öne sürülüp sözleşmemiz bitirildi, anahtarları teslim etmemiz istendi. Geçen Cuma bunu yaşadık, bu Cuma yaşıyoruz. Önümüzdeki Cuma’ya ne olacak bilmiyoruz.” dedi.

SİYASET DİZAYN EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Başkan İnan Güney “Ancak Peygamber Efendimizin bir lafı var ‘zalime karşı durmak cihatın en büyüğüdür’ diyor. Dolayısıyla bir burada hakkı ve hukuku savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz haklıyız ve biz dünden daha da güçlüyüz. Çünkü bizim yanımızda Beyoğlu’nun 45 mahallesi var, bizim arkamızda Beyoğlu’nda yaşayan bütün hemşehri grupları var. Emekli Evi’nde 1 liraya çay içen Mehmet amca var. Her gün beslenme çantası evine giden 2 bin 96 evladımız var. Engelsiz Taksi’yi kullanan Mehmet amcamız var. Bizim arkamızda Beyoğlu halkı var. Biz buraya görevlendirmeyle değil, halkın oylarıyla gelmiş bulunuyoruz. Bizim burada savunduğumuz 218 bin seçmenimizin hakkı ve hukukudur. Bugün bürokrasiyle, yargıyla siyaset dizayn edilmeye çalışılıyor. Beyoğlu Belediyesi’ne bürokrasiyle engel olunmaya çalışılırken; maalesef İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız da bugün yargıyla, siyaset yasağıyla karşı karşıya. Bunların konuşuluyor olması bile bir demokrasi ayıbıdır. Kimin siyaset yapacağına, kimin sandık önünde Türk halkının iradesiyle seçilip seçilmeyeceğine yine bürokrasi ya da yargı değil, Türk halkı karar verecektir.” ifadelerini kullandı.

CEZALANDIRILAN BEYOĞLU HALKIDIR

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ise, “Yapılan hukuksuzluklar, adaletsizlikler ve engellemelere yönelik Beyoğlu Belediye Başkanımız İnan Güney'e bir dayanışma göstermek için 39 ilçe başkanımızla, 26 belediye başkanımızla, il yöneticilerimizle, kadın kolu, gençlik kolu başkanlarımızla ve meclis üyelerimizle burada Terra Santa’dayız. 31 Mart 2024 seçimlerinde Beyoğlu'nda demokrasi tecelli etti ve Beyoğlu halkı bir karar verdi. Beyoğlu halkı, 31 Mart'tan itibaren Beyoğlu'nu Belediye Başkanımız İnan Güney'in yönetmesine karar verdi. Ancak, 31 Mart'tan bugüne kadar çok planlı ve sistematik bir biçimde Beyoğlu'nda; özellikle bürokratların birtakım hukuksuz uygulamalarına, birtakım engellemelerine, birtakım adaletsiz uygulamalarına şahitlik ediyoruz. Burada cezalandırılan İnan Güney değildir, burada cezalandırılan Cumhuriyet Halk Partisi değildir, burada cezalandırılan Beyoğlu halkıdır. Bu uygulamaları gerçekleştiren, bu engellemelerin, bu hukuksuz kararların altına imza atan bürokratlara seslenmek istiyorum: Lütfen partizanlığı bir kenara bırakın.  Bu uygulamaları ya bir yerlerden talimat alarak gerçekleştiriyorsunuz ya da birilerine şirin görünmek için bu uygulamaları gerçekleştiriyorsunuz. Sizler hepimizin vergileriyle aldığınız maaşlarla o koltuklarda oturan bürokratlarsınız. Sizler toplumun her kesimine eşit yaklaşmak zorundasınız.” şeklinde konuştu.

BEYOĞLU BELEDİYESİ’NE TAHSİS EDİLMİŞTİ

Mülkiyeti Terra Santa Vakfı’na ait olan Terra Santa içerisindeki 4 yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Beyoğlu Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında Vakıflar Meclisi’nin 12.12.2022 tarihli 611/589 sayılı kararıyla, 10 yıllığına Beyoğlu Belediyesi’ne kiralanmıştı. Ancak Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 24.09.2024 tarihinde Beyoğlu Belediyesi’ne gönderilen tebligatta, bahse konu taşınmazın tahsis şartlarına aykırı şekilde kullanıldığı (Mescit, kütüphane ve kafe açılmış olması) gerekçesiyle tahsisin sonlandırıldığı belirtilerek, Belediye birimlerinin 27 Eylül 2024 Cuma günü saat 08.30’a kadar tahliye edilmesi istendi. Tebligatta Beyoğlu Belediyesi’nin “işgalci” olarak gösterilmesi de dikkat çekti. Beyoğlu Belediyesi, Terra Santa’da 10 Temmuz itibariyle sinema gösterimleri ve konserlerin yer aldığı 22 etkinlik düzenledi ve binlerce kişiyi bu etkinliklerde bir araya getirdi. Eski bir manastır olan Terra Santa’nın avlusunda Belediye tarafından işletilen uygun fiyatlı yiyecek-içecek hizmeti sunan bir kafe ve kütüphane de yer alıyor. Terra Santa Kafe’de aylık ortalama 40 bin vatandaşa hizmet veriliyor.