İstanbul’da İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) tarafından düzenlenen ‘Kardeş Şehir Odessa’ya Otobüs Desteği’ etkinliğinde mikrofonumuza konuşan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, gündemle ilgili sorularımızı yanıtladı. Sokak hayvanlarıyla ilgili sorumuza cevap veren Çebi, “2019’da ilk dönemime başlar başlamaz Türkiye’nin en modern rehabilitasyon merkezini kurdum ve sokak hayvanları şefliğini müdürlük seviyesine yükselttim. Biz Küçükçekmece’de can dostlarımızı öldürmeden sorunları çözüyoruz. Gündemimizdeki sokak hayvanları yasası mevcut haliyle doğru değil” dedi.

Kemal Çebi’nin konuşması şöyle;

“BU SORUNUN ÇÖZÜMÜ ÖLDÜRMEK DEĞİL”

Hayvan haklarıyla ilgili çıkan yasada barınak yapma zorunluluğu getirildi. Kriterler var ama durumumuz nedir? Özellikle İstanbul'da bir sokak köpekleri ile ilgili bir sıkıntı var. İnsanlar şikayet ediyorlar, çocuklar korkuyor, onlar gruplar halinde geziyorlar ve bir sıkıntı doğuyor. Ancak bunun karşılığı, bunları öldürmekle veya ortadan kaldırmakla değildir. Avrupa'da bütün ülkeler bu sorunu çözmüşler. Rehabilitasyon merkezleri kurarak ve kısırlaştırarak çözmüşler.

“EN ÖNEMLİ AYAK KISIRLAŞTIRMADIR”

Bir köpeğin ömrü sokakta yaşıyorsa ortalama 8 yıl. Yerel yönetimler bir program uygulayarak, bunun da en önemli ayağı kısırlaştırmadır. Nüfusuna göre ilçenin yüz ölçümüne göre belirli rakamlar çıkar. İlçemizde 700 tane köpek olması lazım ama 1000-1200 tane var. Üç yıl içerisinde öldürmeden bu sayıyı 700'e, 500'e, 400'e düşürmemiz lazım. Sıkı bir kısırlaştırma yaparak, doğal ölümleriyle beraber sayı otomatikman azalacaktır.

“TÜRKİYE’NİN EN MODERN REHABİLİTASYON MERKEZİNİ KURDUK”

Ben 2019'da göreve geldiğimde ilk iş olarak Türkiye'nin en modern hayvan rehabilitasyon merkezini açtık. 8 dönüm üzerinde, içinde eczanesi, iki ameliyathanesi, röntgen cihazları ve MR gibi donanımları olan bir merkezdir. Bu, hayvanlara olan sevgimizden kaynaklanıyor. Bunlar bizim dostlarımızdır. Bunlarla birlikte yaşamak gibi bir zorunluluğumuz ve gönüllülüğümüz olması lazım. Sadece zorunluluktan olmaz, gönülden yapmak gerekiyor.

“SOKAK HAYVANLARI ŞEFLİĞİNİ MÜDÜRLÜK HALİNE GETİRDİM”

İstanbul ilçelerinde en fazla takip edilip kısırlaştırma yapılan ilçeyiz. İlçenin nüfusuna ve yüz ölçümüne göre rakamlar çıkartırsın ve şu an mevcutta o rakamlara ulaşmış bulunmaktayız. Kısırlaştırma ve yaşatma programıyla, belirli bir zaman içerisinde 2-3 yıl içinde istediğin sonucu alabilirsin. Ancak ciddi bir şekilde neyi denetleyecek? Kısırlaştırmak. Tüm yerel yönetimler veteriner müdürlüğü kurmak zorunda. Ben önce şeflik olan yapıyı müdürlük haline getirdim. Rehabilitasyon merkezi açınca bu sorunu büyük ölçüde aşmış bulunmaktayız.

Maltepe’de kentsel dönüşüm bilgilendirme noktaları hizmette Maltepe’de kentsel dönüşüm bilgilendirme noktaları hizmette

“YASA MEVCUT HALİYLE DOĞRU DEĞİL”

Yasanın mevcut haliyle doğru olmadığını düşünüyorum. Yasanın gevşetilmeden, siyaset işin içine girmeden bir uzlaşmayla düzeltilmesi ve bunun takip edilmesinden yanayım. Ancak bu şekilde temel şey olan kısırlaştırma tedbirini alabiliriz.

Editör: Editör Yazar