6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde yakınlarını kaybedip, evleri yıkılan çocukların yaptıkları resimler Ataşehir’de sergilendi. Ataşehir Belediyesi ve Çocuk Dostu Köy Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Enkazdan Umuda Çocuk Dostu Köy Sergisi’ vatandaşların yoğun ilgisiyle açıldı. Serginin açılışını gerçekleştiren Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, “Bu sergi umutla, sevgiyle, dayanışmayla büyüyen bir geleceği bizlere gösteriyor” dedi.

Türkiye tarihinin en büyük depremlerinden olan 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde depremin vurduğu 11 ilde yaralar sarılmaya devam ederken, depremde yakınlarını kaybedip evleri yıkılan çocuklar ise hayallerini ve duygularını tuvallere yansıttı.

Görenleri duygulandıran resimler 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde Ataşehir Belediyesi’nin sergi salonunda vatandaşlarla buluştu.

Kemal Çebi: 6 Şubat'ta yaşananlara kader diyemeyiz Kemal Çebi: 6 Şubat'ta yaşananlara kader diyemeyiz

Ataşehir Belediyesi ve Çocuk Dostu Köy Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen "Enkazdan Umuda Çocuk Dostu Köy Sergisi’, depremin en fazla yıkıma ve can kaybına yol açtığı Hatay’da, konteynerlerde yaşayan çocukların umut dolu resimleri, yaşadıkları acının ve kayıpların yanında yarattıkları iyileşme süreçlerini de gözler önüne serdi.

‘ÇOCUKLAR HAYAL ETTİKÇE DÜNYA DAHA GÜZEL OLACAK’

Serginin açılışında konuşan Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, “Bugün 6 Şubat depreminin ikinci yıl dönümünde, kaybettiğimiz 53 bine aşkın vatandaşımızı rahmetle anıyor, yakınlarına sabır diliyorum. Allah bir daha ne ülkemize, ne dünyamıza böyle bir acı yaşatmasın. Depremin ardından şehirlerimiz kadar kalplerimiz de yara aldı, ancak en zor zamanlarda bile umut yeşerebilir’’ dedi. Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır' sözünü hatırlatan Başkan Adıgüzel, “Çocukların sergileri de bizlere umut ve ilham kaynağı olacak. Hatay'dan Ataşehir’e gelen bu eserler, Hatay'daki Defne ve Samandağ bölgelerindeki çocuklarımızın yaratıcılığını ve umutlarını yansıtıyor. Bizler de onların bu güzel eserlerini gözlemleyerek, hayallerini paylaşma fırsatı buluyoruz. Ayrıca bu sergi, Hatay’daki çocukların bakış açılarını Ataşehirli çocuklarla buluşturacak önemli bir adım. Çünkü şunu belirtmeliyim ki, çocuklar hayal ettikçe, dünya daha güzel olacak” dedi.

ANLAMLI SERGİYE DAVET

Konuşmasında depremler sonrası hazırlıklı olmanın önemine de dikkat çeken Başkan Adıgüzel, “Deprem sonrası hazırlıklı olmanın önemini bir kez daha vurguluyorum. Ataşehir’in daha dirençli olması ve arama kurtarma çalışmalarının sağlıklı yapılabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dün gerçekleştirdiğimiz anma programında deprem hazırlıklarımızı da tanıtmış olduk. Depremler karşısında hazırlıklı olmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz ”dedi.

Belediye Başkanlık binasının giriş katını halka hizmete açmak için, bir sergi alanına çevirmek istediklerini de ifade eden Başkan Adıgüzel, şu sözleri dile getirdi: “Bu binaya ilk geldiğimde burası bana çok soğuk gelmişti. Çok büyük ve bir belediye başkanı için geniş bir alan. Burada ‘bir sergi alanı oluşturabilir miyiz?’ diye hep düşünmüştük ve bugün burayı güzel bir sergi alanına çevirdik. Ne mutlu ki, Çocuk Dostu Köy Derneği ile birlikte hayalimizi gerçekleştirdik. Ve çok anlamlı bir sergi yapabilme fırsatı bulduk.
Katıldığınız için teşekkür ediyorum ve herkesi 13 Şubat’a kadar bu anlamlı sergiye katılmaya davet ediyorum.”

ÇETİN BAYRAM: ‘FELAKET SENARYOLU FİLMİNİN İÇİNDE GİBİYDİM’

Serginin açılışında konuşan ve ‘’6 Şubat'ın deprem felaketine uyandıktan sonra, bir afet yöneticisi olarak hemen bir araçla içine yaşam malzemesi doldurup Hatay'a yola çıktım’’ diyen Çocuk Dostu Köy Derneği’nin Kurucusu Çetin Bayram ise yaşadıklarını şu sözlerle özetledi:  “Depremin hemen ardından ‘bizler neler yapabiliriz?’ diye bir aksiyona geçmek istedik. Oraya gittiğimde felaket senaryolu bir Hollywood filminin içinde gibiydim. Anlatmak gerçekten çok zor. Ancak orada olanlar, bu anı yaşayanlar, bunu bilebilirler. Bırakıp dönmek ihanet gibi geldi, bırakıp dönmek istemedik ve 2 yıldır Hatay’da kalarak birçok çalışma sürdürdük. Dayanışma bizi yaşatır ve biliyoruz ki ancak dayanışmayla bu yolu hep beraber yürüyebiliriz. Ayrıca şunu belirteyim, bugün benim doğum günüm ve bu sergi benim hayatımda aldığım en büyük doğum günü hediyesi oldu. Hepinize çok teşekkür ederim.”

‘Bir dahaki doğum günü nerede?’

Çocuk Dostu Köy Derneği’nin yetkililerinden Dilek Durna ise depremin geride bıraktığı zorluklarıyla, nasıl bir mücadele sürdürdüklerini anlatarak, dayanışmanın önemini vurguladı: “Acı, hüzün, mutluluk, heyecan hepsini bir arada yaşıyoruz. Çocuklara her konuda yardımcı olmaya çalıştık, çok zorlandık. Bir kreş açtık, sonra çamaşırhane ve oyun çadırı kurduk. Bir anımızı anlatmak istiyorum. Çocuklarla birçok doğum günü kutladık ve her doğum günü kutladığımız yer gittikçe güzelleşiyordu. İlk doğum günü önce yol kenarındaydı, sonraki doğum gününü serada yaptık. En son bir çadırın içinde doğum günü kutladık. Bir gün ‘Bir dahaki doğum günü nerede?’ dedi çocuklar. Biz de bir sonraki doğum gününü bir otelde gerçekleştirdik, çocukların mutluluğu görülmeye değerdi. Konteynerlerde yaşamak çok zor. Yardımları büyütmemiz gerekiyor ve desteklerin çoğalması için dayanışma içerisinde olmalıyız. Dayanışma büyüdükçe güçleneceğiz, çünkü çocuklar bizim umutlarımız.”

Başkan Adıgüzel, etkinliğin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan Çocuk Dostu Köy Derneği’ne ve sergide yer alan çocuklara destek olan herkese gönülden teşekkür etti.

Sergi, Ataşehir Belediye Başkanlığı binasında 13 Şubat’a kadar açık kalacak.