Dünyada ve Türkiye’de çevreyle ilgili olan sorunlar katlanarak devam ediyor. Gezegenin kaynakları hızlı bir şekilde tükenirken bir yandan çevre de kirletiliyor.

İstanbul’da çok az sayıda kalan denize girilebilir sahillerin içler acısı tablosu bilinçsizliğin ne boyutlarda olduğunu gösteriyor. Silivri Semizkum Halk Plajı’ndaki yoğun çöp yığınları, çevreyi tehdit ederken, insanlar ve bölgedeki diğer canlıların sağlığı için de yüksek risk oluşturuyor.

Ağırlıklı olarak plastik maddelerden oluşan  çöpler geri dönüştürülmediği takdirde, görsel ve vücut sağlığı açısından büyük sorunlar ortaya koyuyor.

KAMU SPOTLARIYLA SORUN ÇÖZÜLMÜYOR

Sadece bilinçlendirme çalışmaları sağlıklı bir sonuç vermedi, vermiyor. Az sayıda kalan denize girme noktaları için yüksek denetim ve ağır yaptırım gereksinimi var. Belediyelerin sorumluluk alanında olan sahillerde belediye ekipleri ve sahil polisi gibi güvenlik güçlerinin ortak çalışmasıyla plajların çöplüğe dönmesi engellenebilir mi?

Halisçelik: Avcılar için çalışacağız Halisçelik: Avcılar için çalışacağız

KABAHAT DEĞİL, SUÇ!

Sahile çöp atmanın özellikle parasal anlamda caydırıcı cezaları olmalı. Dünyadaki küresel ısınma ve çevreyi koruma gibi konu başlıklarında alınan tedbirlerin genişletilmesi ile yakın zamanda zaten en büyük suç ‘doğayı kirletmek’ olabilir. Ülkemizde bu konuda hızlı bir düzenleme yapılarak kapalı alanda sigara içmeye verildiği gibi maddi bir ceza belirlenebilir.

Şehir içindeki sahillerin çöp dolması yaygın bir görüntü olsa da denize girilen Silivri gibi uzak ilçelerdeki bu görece sakin sahillerde de aynı görüntülerin ortaya çıkması acil yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu gözler önüne serdi.

ÇÖP KUTUSU DA YETERSİZ

Sahillerde dikkat çeken bir diğer husus ise çöp kutularının yetersiz olması. Çöplerin bir yerde toplanması, kutu olsa acaba ona atılır mıydı sorusunu da sordurtuyor. Bu konuda da yine belediyelere veya sahilde söz konusu bölgeden sorumlu olan işletmelere iş düşüyor. KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

Editör: Editör Yazar