Ege Bölgesi’nin zengin yöresel unsurlarına rastlamanız muhtemel olan etkinliklerin başında belki de düğünler geliyor. İzmir’in Tire ilçesinde yoğun geleneksel motiflerin yer aldığı düğün törenleri, tanık olunması gereken yöresel etkinliklerden.

KÜLTÜR PINARI

Tire'de bu yüzyılların gelenekleriyle yapılan düğünlere bizzat yerinde takip ettiğimiz Çağlayan ve Bahar Karaali'nin dünya evine girdikleri mutlu gününü örnek göstermemiz hiç de yersiz olmaz. Çiftin düğünü günler öncesinden başlayan çalışmalar, hazırlanan yemekler ve gelin ile damadın evden çıkma merasimleriyle tam bir kültür şöleni. Coğrafyaya tamamen yabancı dahi olsanız yüzyıllardır erozyona uğramayan bir kültür olduğunu hissetmeniz kuvvetle muhtemel.

İşte o zengin kültürün çok yoğun hissedildiği düğünden görüntüler;  

YÜZYILLARDIR YAŞATILAN GELENEKLER

Ege'nin incisi İzmir’in Tire ilçesinde geçmişi yüzyıllara dayanan gelenekler kuşaktan kuşağa aktarılarak devam ediyor. Tire’de katıldığımız bir düğünde davul ve klarnet ile gelin ve damat çıkarmanın yanında kişi sayısı sınırı olmadan hazırlanan yöresel yemekler, tarihsel özelliklerine uygun olarak davetlilere veriliyor.

AYŞE TEYZE: KEŞKEKSİZ DÜĞÜN OLMAZ

Yemekleri hazırlayan kadınların adına konuşan Ayşe Hanım, “Üç kazan keşkek yaptık. Keşkeksiz düğün olmaz. 8-10 saat tavukların pişirilmesiyle hazırlanan bu özel düğün yemeğimizi paylaşıyoruz. Herkes kendi evinde bu şekilde düğün yemekleri yapıyor. Kişi sayısı sınırımız yok. Hazırlanan keşkek, pilav, pırasa gibi yemekler herkes için” dedi.

MÜZİSYEN AİLEDEN DEDE İLE TORUN

Gelin ile damadın evden çıkarılmasına eşlik eden Davulcu Cengiz Söğüt, 1960 doğumlu olduğunu söyleyerek, 38 yıldır Ramazan aylarında davulculuk yaptığını ve yörede tanınan biri olduğu için her türlü etkinliğe davet edildiğini ifade etti. Davulcu dede Söğüt’e torunu Burak Sök de klarnet çalarak eşlik ediyor. Celal Karaali/KENT YAŞAM