Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Turgay Kıran, Florya'nın satışına karşı çıkanlar adına açıklamalarda bulundu. Kıran, “Bizim kişilerle, isimlerle bir sorunumuz yok, ancak Galatasaray’ın son mülkü Florya’nın satılması kulübün geleceği açısından son derece tehlikeli bir durumdur,” dedi.

Başkan Balcıoğlu: "Viyana Duvarı Aşıldı, Sıra Hollanda'da" Başkan Balcıoğlu: "Viyana Duvarı Aşıldı, Sıra Hollanda'da"

TURGAY KIRAN’IN AÇIKLAMALARI ŞÖYLE; GALATASARAY’IN SON GAYRİMENKULÜ FLORYA

Florya Galatasaray’ın son gayrimenkulüdür. Riva ve Mecidiyeköy geçmişte satıldı, elde bir tek Florya kaldı. Florya gibi milyar dolarlık bir kıymet eğer satılacaksa da şeffaflık ve katılımcılık önemli. Tüm kulüp üyelerine açık süreli bir proje yarışması açılması, sunumların bir komisyon tarafından değerlendirilip genel kurulda benimsenen projenin karara bağlanması en makul yol olarak görülmektedir. Florya’nın alternatifi olarak düşünülen Kemerburgaz tesislerinin, profesyonel takımımızın ve altyapının tüm ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir ortama dönüşmesi kısa vadede mümkün değildir. Kemerburgaz Florya’nın alternatifi olamaz. Ayrıca Florya’nın yeni alınan 42 dönüm arazisinin de üzerindeki ipotek halen çözülmemiştir.

FLORYA PROJESİ GÜNCELLENMELİ

Yıllık global cirosu 1 trilyon dolara yaklaşmış futbol piyasasında Florya gibi çok önemli bir alana biçilen değer günümüz şartlarında çok düşük kalmıştır. 70 milyon Euro için Florya’nın satılmasını mantıklı bulmuyoruz. Ayrıca zamanında projeye yetki verilen şartlar değişmiştir. Mevcut yönetime 2 sene önce faizler %14 seviyesinde iken yetki verilmişti, bugün faizler %50-%60 seviyelerinde seyrediyor. İnşaat maliyetleri ve faizlerin çok yüksek olduğu, enflasyon rakamlarının düşmediği bu dönemde projeyi güncellemek, günümüz şartları ile değerlendirmek gerekir. Üstelik bu süreçte Galatasaray’ın borcu neredeyse 5 kat arttı. Şarta bağlı zorunluluklar 2 senede 36 milyon Euro’dan 150 milyon Euro seviyesine yükseldi. Bir şeylerin yanlış yapıldığını düşünüyoruz.

 

ŞAMPİYONLUK EKSİKLERİ GÖLGELEDİ, ALTYAPI İSTİKRARSIZ

Galatasaray Futbol Kulübünün şampiyonluğu elbette hepimizi çok mutlu etti. Fakat bu durum mevcut yönetimin bazı eksiklerini, hatalarını gölgeledi. Ayrıca bu kulüp futboldan ibaret değildir. 4 kulvarda iddiası olan takımımız sadece futbolda şampiyon oldu. Son yıllarda mevcut yönetim altyapıya gereken önemi vermemiştir. Akademi olarak adlandırılan Florya, altyapımız için çok önemlidir. Yeni altyapı merkezi olarak belirlenen Kemerburgaz tesislerine geçilmesi çok uzun zaman alacaktır. Oysa Avrupa’da kulüpler altyapıya son derece bilimsel yaklaşmaktadır. Dünyada futbol bilimsel tekniklerin ve yapay zeka algoritmalarının da kullandığı bilimsel ve teknolojik evrimini sürdürmektedir. Küresel rekabet açısından geride kalıyoruz.

ŞEFFAFLIK YOK

Yönetimin seçime girerken verdiği vaatleri ile ilgili, Riva, Mecidiyeköy, Florya, Kemerburgaz, gerçekleşmeyen Colombus, Sportif AŞ, sponsor firmalarla olan ilişkiler hakkında 25 adet sorunun hiç birine cevap verilmemiştir. Mevcut devam eden inşaat içerikli projelerin tümü halen bitirilememiştir. Mecidiyeköy ve Rivanın son durumuyla ilgili kamuoyu aydınlatılamadığı gibi, bunlara Galatasaray Adası’da dahil oldu. Adanın üst kullanım hakkını, Ali Sami Yen Rams Park Stadının altında ki 60 dönümün tapusunu almasını ve bankalar birliği anlaşmasına rağmen kredi almamız imkansızken bir devlet bankasından kredi alarak Florya da ki 42 dönüm arazinin satın alınmasını kulüp yönetimimiz nasıl becerdi merak ediyoruz. Bilgilendirme yok, şeffaflık yok. Ayrıca bizzat Başkan Özbek’in ifadelerine göre bugüne kadar kulübe 35 milyon dolar katkı veren Erden Timur gibi değerli bir üyeyi bir anda yok etmek, sevgi iklimi söylemini sorgulatıyor. Galatasaray Divan Kurulu Üyesi Turgay Kıran

Editör: Yusuf Hakkı Doğan