EKONOMİ

Geçim sıkıntısı yaşayan aileler oturduğu evi paylaşıyor

Türkiye’de geçim sıkıntısı günden güne artarken özellikle evi olana aileler dertlerine çare olması için oturduğu odaların birini kiraya vererek evini bir yabancı veya ailesi ile paylaşıyor

Abone Ol

İstanbul gibi büyük kentlerde aylık 15 bin TL’ye yaklaşan kiralar ve her yıl artan üniversiteli öğrenci sayısı, evlere yönelik oda kiralama talebini yükseltti.  İstanbul’da ortalama 15 bin TL’lere varan kiralık konut fiyatları ve artan üniversiteli öğrenci sayısı oda kiralamaya dayanan paylaşımlı ev modelini Türkiye’de yaygınlaştırıyor.

YENİ UYGULAMA PAYLAŞIM MODELİ

Yeni modelin adı paylaşım modeli oldu. Oda kiralama aileler için de ek gelir olarak görülmeye başladı. Özellikle büyük kentlerde uygulanan ve öğrencilerin tercih ettiği model, barınma sorununun çözülmesine kısmi de olsa katkı sağlıyor. Gayrimenkul sektörü temsilcileri Kadıköy, Beşiktaş gibi merkezi semtlerde ev paylaşma modelinin yaygınlaşmaya başladığını, hatta bir yeri komple kiralayıp öğrenciye oda oda kiraya verenlerin sayısının artmaya başladığını ifade ediyor.

ESKİŞ UYGULAMAYA RAĞBET ARTTI

Uzmanlar, evinin bir odasını kiraya vermenin eskiden beri uygulanan bir model olduğunu ancak geçim sıkıntısından dolayı son yıllarda ailelerin de bu modeli seçmeye başladığına dikkat çekiyor. Diğer taraftan kiracıların da yanına alt kiracı alma modeli de yaygınlaşıyor. Öğrenciler evleri müşterek tutmak yerine yanına ailelerin yanına gidebiliyor. Uzmanlar, öğrenci için de fiyatların daha uyguna geldiğinin altını çiziyor.