İBB Meclisinin kasım ayı toplantılarının beşinci oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında gerçekleştirildi. Toplantıda yapılan İSKİ Genel Kurulunda su satış ve kullanılmış suyun uzaklaştırılması bedeline ilişkin tarife teklifi görüşüldü. İBB'nin, su fiyatlarına kullanım miktarına göre yüzde 17,5 zam yapılmasını istendi. Yapılacak zam hakkında konuşan ve Kâğıthane Belediye Başkanı ve İBB AK Parti Meclis Üyesi Mevlüt Öztekin’in eleştirilerini Beylikdüzü Belediye Başkanı ve CHP Meclis Üyesi Murat Çalık yanıtladı.
HİPER ENFLASYONUN SORUMLUSU CHP DEĞİL
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin yıldönümünün 10 Kasım’da olduğunu hatırlatan ve Atatürk’ü rahmet ve minnetle andığını ifade ederek sözlerine başlayan Beylikdüzü Belediye Başkanı ve İBB Meclis Üyesi Çalık, “Bugün İstanbul’un geleceğini etkileyecek olan İSKİ; bütçesi adına konuşacağım. Bu memlekette hiper enflasyonun sorumlusu CHP değildir, sorumlusu İSKİ genel müdürü değildir. Az önce kıymetli başkanım bir değerlendirme yaptı ve İSKİ’deki zam iddiasını şöyle dile getirdi. Yüzde 948 arttı diye. İdaremiz İSKİ’de göreve başladığında su fiyatı 1 metreküp su fiyatı 4, 71 TL’den devralmıştık. Bugün insani su hakkı ile 1 metreküpün fiyatı 27,98 lira. Artış oranı yüzde 948 değil yüzde 494’tür bunu da belirteyim. Ekmeğin fiyatı 2019 yılında 1.24 TL idi bugün ekmeğin fiyatı 10 TL yüzde 900 oranında artış var. Az önce kıymetli başkanım bir değerlendirme yaptı. Elektriğe zam oranlarını kıyasladı. Bu yıl hükûmetin elektriği sübvanse ettiği fiyat 500 milyar lira. 500 milyar lira ile sübvanse edildiği için bu artış söz konusu değil. Ben tekrar kendi gündemime dönmek istiyorum. İSKİ İstanbul açısından su ve altyapı sistemleri açısından gözümüz gibi korumamız gereken bir kurumdur” dedi.
SIĞINMACI NÜFUSU GİDEREK ARTIYOR
İSKİ’nin önemli bir kurum olduğuna dikkat çeken ve Mevlüt Öztekin’in İSKİ’ye bir bardak su gelmedi eleştirisini yanıtlayan Çalık, “Az önce kıymetli başkanımızda dedi. Hepimizin kurumu şehrimizin geleceği için çok önemli işleri de beraberinde yapan bir kurum. Dünya öyle bir çağın içerisinde ki pek çok kriz ve zorluk. Bu çağla birlikte artarak üzerimize geliyor. Kaynakların hoyratça kullanılması sebebiyle maalesef çok yıpranmış durumda. Daha birkaç yıl evvel iklim krizi kapıda diyorduk. Ama iklim krizi kapıda değil içeride. Geçmiş yıllara göre yağışlar düzensiz özellikle yaz aylarında ki kuraklığın yakıcı etkileri ile daha fazla yüzleşiyoruz. Barajların seviyesi azaldığında hepimiz alarm seviyesine geçiyoruz. Topluma ve tüketim alışkanlıklarına farklı bir açıdan bakmak zorundayız. İstanbul en hızlı göç alan megakentlerden biri. Özellikle son 15 yılda merkezi yönetimin de almış olduğu kararla var. Bunun içinde özellikle ülkemizde yaşanan ciddi istikrarsızlıklar neticesinde çok önemli miktarda sığınmacı nüfusuna da ev sahipliği yapıyor İstanbul. Bu durum su tüketimini yükseltiyor. Az önce kıymetli başkanım söyledi 1 bardak ilave su gelmedi diye. Bu ilave gelen nüfusun karşılığında kullandığı su nereden geliyor. Ben İSKİ’nin kıymetli genel müdürüne teşekkür ediyorum” dedi.
BİZ İSTANBUL’A İHANET ETMEDİK
İstanbul gibi bir megakentte su kaynaklarını sadece bir altyapı meselesi olmadığının altını çizen Çalık, “İSKİ varoluş meselesidir. Bundan 91 yıl önce 1933 yılında Sular İdaresi olarak kurulan değişen ve dönüşen ihtiyaçlar doğrultusunda 1981 yılında bugünkü adını alan İSKİ bu bahsettiğim konjonktürde artık Sadece İstanbul’un su ve kanalizasyon ihtiyacını karşılayan bir kurum değildir. Emin olun bunun çok daha ötesinde bunun sürdürülebilmesi için aralıksız mücadele etmesi gereken bir kurumdur. Çünkü İstanbul yıllar içinde maruz kaldığı çok yoğun plansız kentleşme ve göç sonucu bu devasa yükü kaldıramaz hale gelmiştir. Gerçekten üzülerek ifade ederim ki İstanbul’a dair alınan bazı kararlar. Uzun vadede şehrimizi çok kötü etkilemektedir. Ancak buradan açıkça vurgulamak isterim. İstanbul’a ihanet etmedik edilmesine müsaade etmedik. Bu şehir hepimizin ortak değeridir. Bizler daha sürdürülebilir bir İstanbul için çalışmaya devam etmek zorundayız. İstanbul’a ihanet ettik sözü bile bu anlattığım şeyleri kapsamaktadır. 2019 yılında sayın Ekrem İmamoğlu liderliğinde İstanbul yeni bir başlangıç yaptı ve emin adımlarla yoluna devam etmektedir” diye konuştu.
AYAMAMA FACİASINI HATIRLATTI
Ekrem İmamoğlu başkanlığında İBB’nin İstanbul’u dirençli kent haline getirmek için çalışmaya devam ettiklerinin altını çizen Çalık, “Dirençli kentler kaderine terk edilen değil aklın bilimin ışığında şekillenen gerektiğinde dönüşebilen kentlerdir. Afet deyince aklımıza ilk deprem geliyor. Depreme hazırlık için tek bir saniyemiz bile yok. Bu çağda çoklu felaketlerle karlı karşıyayız. 2050’de su baskınların üç kat artması bekleniyor. Gelecek için alarm niteliğinde bakmamız gereken bir veridir bu. Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesi ile İstanbul dirençli kent olma yolunda önemli adımlar attı. Altyapı yatırımları da aslında gündeminin birinci sırasındaydı. Hızla altyapı sorunları giderildi. Tıkalı damarları açan bir cerrah gibi İmamoğlu kronik tıkanıklıkları açtı. Bugün sel baskınları olmuyorsa İmamoğlu başkanlığında İBB ve İSKİ yönetiminin başarısıdır. Alibeyköy ve Ayamama deresi felaketlerini hatırlatan Çalık, afetlere hazırlı olmak için çalışmaya devam edeceklerinin de altını çizdi.
10 MİLYAR TL DESTEK VATANDAŞA
Çalık, Beslenme Saati ile ilgili İBB’de önergenin AK Parti ve MHP ile reddedildiğini hatırlatan Çalık özetle şöyle konuştu: “İSKİ insani su hakkı kullanımından hareketle vatandaşlarımıza tam 10 milyar TL destek sağlanıyor. Bu arada Beslenme Saati ile ilgili İBB’de önergenin AK Parti ve MHP ile reddedildiğini de hatırlatmak isterim. İSKİ kentsel dirençliliği arttıran yatırımlarına devam ediyor. Geçim sıkıntısı ile boğuşan ailelerin yanlarında olmaya gayret gösteriyor. İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’ya ve İSKİ’nin emektarlarına teşekkür ediyorum. Ekonomik krizin her haneyi yakan bir yangın enflasyon artması su fiyatı da artmasın. Ülkedeki enflasyonun sorumlusu ekonominin başında olan kişi sorumlu belli. Sorunun kaynağı olan kişiler belli.” Yapılan oylamada 1 Ocak itibariyle suya zam oranı yüzde 17, 5 zam yapıldı…