Kışa karşı görece daha az talep olan yaz aylarında 14 Mayıs seçimlerinin hemen ertesi günü yeni bir ralliye başlayan döviz kurlarının, ilaç sektöründe yeni bir tedarik krizinin fitilini ateşleyecek gibi görünüyor.

Özellikle Avro’nun artışı, ilaçta dışa bağımlı olan ülkemizde vatandaşların ilaçlara ulaşımına darbe vuruyor.

ECZACILARA SORDUK

Öğrenciler kira desteği istedi Öğrenciler kira desteği istedi

Sektörün başrol oyuncuları eczacılar ile ilaç sektöründe yaşanması muhtemel kriz üzerine sohbetlerde bulunduk. Artan döviz kurlarının ilaç tedariğinde yaratacağı sorunlara değinen eczacılar, pandemiyle birlikte yaklaşık 3 yıldır benzer sıkıntıyı yaşadıklarını dile getirdiler ve ekonomide, özellikle döviz kurlarında istikrar sağlanması, ilaç sektöründe de yerli üretimde vites artırılması gerektiğini ifade ettiler.

“İLAÇTA DIŞA BAĞIMLI OLMAMIZDAN KAYNAKLANIYOR”

12 yıldır eczacılık yapana ancak pandemiyle birlikte bu denli krizleri hiç görmediğini ifade eden eczacı, “İlaç ham maddelerinin tamamına yakını yurt dışından geliyor. Yurt dışından bir iğne bile gelse dövize endeksli olduğu için bu dalgalanmalar çok normal. Devletin kesinlikle bu döviz kuru dalgalanmalarının önüne geçmesi gerekiyor.” dedi.

“ARTIK AYAKTA KALMAMIZ ÇOK ZOR”

Bir diğer eczacı mikrofonumuza konuşarak, “İlaçlar gelmiyor, hastalara ulaştıramıyoruz ilaçları. Bu ayın sonunda daha çok hissedeceğiz bunu.” ifadelerini kullandı.

Yine uzun yıllardır eczacılık yaptığını ifade eden bir eczacımız da konuşarak, “Bizim bu şartlar altında ayakta kalmamız artık çok zor. İşletme maliyetleri her geçen gün artarken eczacılar eskisi gibi dirayetli duramaz. Yüzde 20-25’lik zam bizi ancak altı ay öncesine götürür.” dedi.

“STOKÇULUK HEM YASAL OLARAK HEM DE AHLAKİ OLARAK BİZE TERS”

Zaman zaman ilaç stokçuluğu konusunda da eleştiriler yöneltilen eczacılar, “Sağlık Bakanlığı’nın denetimleri geniş. Öyle bir şey yapma şansımız yok zaten bu bizim hem ticari hem de eczacılık yemini bakımından ahlaki değil. Dolayısıyla stokçuluk söz konusu değil.” diye konuştular.

ÇÖZÜM; YERLİ ÜRETİM VE DÖVİZİ DENGELEMEK

Çözümün yerli üretimde ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların dizginlenmesinde olduğunu vurgulayan eczacılar, hükümete dövizi stabilize etme konusunda büyük hassasiyet göstermesi gerektiği çağrısında bulundular. Serkan Horuz/KENT YAŞAM

Editör: Editör Yazar