BELEDİYE

“Kamuda tasarruf Başakşehir’e uğramadı”

CHP Başakşehir İlçe Başkanlığı, Başakşehir Belediyesi 2023 yılı Denetim ve Faaliyet Raporu başlığıyla bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Başakşehir Belediyesi’nin bütçe disipliniyle ilgili çarpıcı açıklamalar yapıldı. CHP Başakşehir İlçe Başkanı Beyzade Kayabaşı, “Kamuda Tasarruf Genelgesi Başakşehir için lafta kaldı. Başakşehir Belediyesi lüks ve şatafatta Cumhurbaşkanlığıyla yarışıyor. Hükümete, Başakşehir Belediyesi’ni ciddi şekilde incelemesi için çağrı yapıyorum.” dedi.

Abone Ol

CHP Başakşehir İlçe Başkanlığı ve Başakşehir Belediyesi CHP’li Meclis üyelerinin tabiri caizse nefesleri Başakşehir Belediyesi’nin ensesinde. Bu kapsamda hazırlanan Başakşehir Belediyesi Denetim ve Faaliyet Raporu, ilçe başkanlığı binasında yoğun katılımlı bir basın açıklamasıyla duyuruldu.

Faaliyet raporunda, mal ve hizmet alımlarında ayırılan bütçe ve gerçekleşen bütçe kalemlerinin birbiriyle örtüşmemesi, Başakşehir’in gelir bütçesi yerinde sayarken gider bütçesinin sürekli artması ve gelir elde etmek amacıyla arsaların satılması, Başakşehir faaliyet raporunun gerçeği yansıtmaması, toplumsal ve kentsel alanda da herhangi bir harcama yapılmaması, faize karşı politikaları desteklediğini beyan eden AK Parti’ye bağlı olan Başakşehir Belediyesi’nin 2023 yılında faiz oranını on kat artırması gibi başlıklar yer aldı.

KAYABAŞI: BELEDİYE EMLAKCILIK YAPIYOR

CHP Başakşehir İlçe Başkanı Beyzade Kayabaşı, “Yerel seçim ve kongreler süreci geçirdik. Yoğun bir süreçti. Geçen ay bir rapor çıkardık ve meclisimize sunduk. Bütçesini tutturamayan ayarlamayan aynı zamanda da hunharca harcayan tek belediye maalesef Başakşehir. Belediye emlakçılık yapıyor. Bütçe şişiyor ama ortada hiçbir şey yok. Bu bütçelerle kreşler, pazarlar, kültür merkezi yapılabilirdi ama yıllardır yaptığı gibi yandaş müteahhitlerin lehine şişirilmiş ihaleler yaptı. Belediyenin İller Bankası’ndan aldığı para arttı ancak örneğin personel maaşları artmadı, kamuya olan borç ödenmedi. Burada en önemli şey bu gelir ve gider bütçesine baktığımızda aşırı bir dengesizlik söz konusu.” diyerek konuşmasına başladı.

“BAŞAKŞEHİR’E DENETİM YOK”

Belediyenin ihale verdiği firmaların AK Partili bürokratlarla bağlantılı olan firmalar olduğunu iddia eden Kayabaşı, “Tamamen keyfi olarak bütçeyi harcıyorlar. Baktığımızda cumhurbaşkanının tasarruf çağrılarına uymayan bir belediye başkanının halkını da dinlemeyeceğini biliyoruz. Son model arabaları kiralamak peşindeler. Başakşehir Belediyesi 2015 yılından beri kendisinin tasarrufla alakalı hiçbir adımı yok. Sürekli yeni binaya taşınıyorlar, en pahalı belediye binasını yaptılar. Kendi kamusal alanlarında lükse, şatafata düşkünler ama burada bir tane kreş yok,  sosyal tesis yok. Bugün maalesef üç yılda bir bizim isteğimiz üzerine Sayıştay geliyor onda da doğru düzgün sayım-denetim yapılmıyor. 15 yıldan beri aynı gıda ihtiyaçlarını aynı yerden ve aynı firmalardan alıyorlar. Neden? Oysa kuru gıda hali, yani toptancıları bizim ilçemizde ama belediye bu ihtiyaçları Malatya’dan, Adıyaman’dan getiriyor, neden? Öte yandan, yıllardır etkinlik yapılıyor; kültür gezileri, kamp gezileri yapılıyor. Bu firmaların verdikleri ihale tutarına bakıyoruz beş kat, on kat artmış. Biz diyoruz ki bu etkinlikler iyi hoş ama neden hep bu firmalar? Bu firmaların geçmişte, AKP’li bürokratlarla ilişkili olduğunu yine biz söyledik, maalesef aynı kişilerle çalışıyorlar. Hepimiz Başakşehir’de yaşıyoruz ve yılardır siyaset yapıyoruz. Burası hizmetten tamamen yoksun. Çöpleri bile toplamıyorlar. Türkiye tarihinde eşi benzeri olmayan örnekler bunlar.” dedi.

“BELEDİYE 60 MİLYON FAİZ ÖDEDİ”

“Başakşehir Belediyesi 60 milyon faiz ödüyor.” diyen Kayabaşı, “Biz diyoruz ki siz 2-3 milyonu halka vermekten imtina ediyorsunuz ama bankalara 60 milyon faiz ödemekten gocunmuyorsunuz. Buradan hükümete sesleniyorum. Gelin Başakşehir Belediyesi’nin bir aylık harcamasını görün. Cumhurbaşkanlıklarına güveniyorlar. Lüks araç saltanatı, ihaleler, çılgın projelerle borçlanma, faiz ve israf düzeni oluşturulmuş durumda. Belediye binası âdete cumhurbaşkanının sarayını andırıyor. Bir belediyenin bu kadar şatafata ihtiyacı yok. Belediyenin tek amacının halka hizmet etmektir. Hâlâ okulu olmayan, sosyal tesisi olmayan mahallelerimiz var.

SALICI: 340 İHALE DOSYASINI SADECE ÜÇ BEŞ FİRMAYA DAĞITTILAR

Başakşehir Belediyesi CHP Meclis Üyesi Sait Salıcı da söz alarak, “Yaklaşık 2 ay boyunca denetleme komisyonunda yer aldım. 340 dosyanın içinden112’sini aylarca tek tek inceledik. Yapılacak olan ihaleyi belirleyen ve alacak olanın aynı olması gibi bir durum var. Kurgudan uydurulmuş rekabet olması için en az üç teklif alması gerekirken bu koşullar sağlanmadı. 340 ihale dosyasının tamamı bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar firma arasında paylaştırıldı” dedi.

ASLAN: ALINAN BENZİNLE 30 KEZ TÜRKİYE DOLAŞILIR

Belediye harcamalarındaki israfa dikkat çeken Başakşehir Belediye CHP Meclis Üyesi Sedat Aslan, “Başakşehir Belediyesi yaklaşık 772 milyon 889 bin muazzam bir iç borçlanma talep etti. Farz edelim bir konut kredisi çektiniz yıllık 341 milyon TL ödemeniz gerekir, faize bu kadar karşı olduğunu iddia eden bir partiye mensup belediye kendi parti politikalarına uymuyor. Bunları sadece yolsuzlukla açıklayabilirsiniz. 7 bin litrelik benzin alınmış, hesapladım yani otuz kez Edirne’den Hakkâri’ye kadar yol yapabiliyorsunuz. Bu kadar benzini nerede kullandınız? Gerçekten arkasında iktidar gücü olmasa bir belediye bu kadar keyfi harcama yapamaz. Bu yapılanlar savurganlık ve hatta yolsuzluk.” Sümeyra Duğan