Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde görev yapan Prof. Dr. Tansu Küçük, kışın ortasına gelindiği yılın bu döneminde hava durumu uzmanlarının da kar yağışlarının artacağı yönünde uyarılarda bulunmasıyla vatandaşlar için hayati önerilerde bulundu.

Küçük’ün önerileri şöyle;

Herkes ama en çok da hamileler dikkatli olmalıdır. Zorunlu hallerde dışarı çıkmak gerektiğinde şu tedbirleri almaları uygun olur.

TEK KAT YERİNE ÇOK KAT NORMAL GİYSİLER

Uygun şekilde giyinmeli. Tek kat kalın giyinmek yerine çok kat normal kıyafetler daha sıcak tutar. Ayrıca, kapalı ortama girildiğinde, üzerinden bir şey çıkararak konforlu ısıya ulaşılabilir.

KAYGAN ZEMİNLERE DİKKAT!

Ayakkabılara özellikle dikkat edilmeli; tabanı kaygan materyalden (kösele gibi) yapılmış olanlar tehlikelidir. Buzlanmış zeminler için otomobil lastiğine takılanlara benzer kaymaz şeritler kullanılmalıdır.

Kaygan zeminde yürürken eller cepte olmamalıdır. Desteksiz düşmeler karın üstü olduğunda bebek de zarar görebilir. Ayrıca, kırıklar ve kafa travmaları da tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

SOĞUK ISIRMASI BÜYÜK SORUN

Eldiven kullanılarak elleri ceplere sokma ihtiyacı engellenebilir. Eldiven ayrıca el parmaklarında donmaları da engeller.

Soğuk ısırması (frost bite) en çok el-ayak parmakları, burun ucu ve kulakta olur. Vazelinli krem sürünüz. Gerekirse kas maskesi kullanınız. Damar ve dolaşım hastalığı olanlar daha da dikkat etmelidir.

ÜŞÜMEYİ ARTIRAN UNSURLAR...

Demir eksikliği ve anemi (kansızlık) üşümeyi artırır. Demir ilaçlarını ve vitaminleri aksatmayınız. Kış sebzelerinden tüketiniz.

Vücudunuzu ısıtmakta güçlük çekiyorsanız hipotiroidi olabileceğini hatırlayarak hekiminize bu durumu bildiriniz.

SIVI ALIMI AZALTILMAMALI!

Uzun açlık şeker düşüşlerine ve üşüme, titreme, dengesizlik ve bayılmaya sebep olabilir; sık ve küçük öğünler nispeten daha stabil bir kan şeker seviyesi sağlar. Beslenme bol sebzeli ve c vitamin zengin olmalıdır. Ayrıca, balık avı mevsimi olduğundan omega grubu yağ asitlerinden zengin deniz ürünleri tavsiye olunur. Kış aylarında daha az su içme eğilimi vardır ama doğru değildir; günlük sıvı alımını azaltmamak gerekir.

KALABALIKTA UZUN SÜRE KALMAYIN

Grip, nezle ve korona virüsten korunmak için çok kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmayınız. Maske kullanınız. Grip aşısı olmakta bir sakınca yoktur.

MASKE KULLANILMALI

Isınmak için kömür kullanılan bölgeler daha fazla hava kirliliğine sahiptir. Buralarda da maske kullanılabilir.

Ateş 38 dereceyi geçerse mutlaka hekime de danışarak ateşi düşürünüz. Daha özel sorunu olanlar mutlaka ilgili hekime danışmalıdır.