Kazakistan'da, 2017 yılında yetkililer, kamu alanlarında kadınların başörtüsü ve çarşaf giymesini yasaklayacak bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını duyurmuşlardı. Bu tasarı, reşit olmayanların dini faaliyetlere katılımının engellenmesini ve ateistlerin haklarının korunmasını da içeriyordu.
KAZAK GELENEKLERİNE GÖRE
Dönemin Din İşleri Bakanı Nurlan Ermekbayev, yasanın ülkenin gelecekteki güvenliği için gerekli olduğunu ve insanların radikal dini hareketlerden uzak durmasına yardımcı olacağını belirtmişti. Ayrıca, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Araplara özgü siyah giysilerin Kazak geleneklerine uymadığını ifade ederek, kadınların yas dönemleri dışında siyah giysiler giymesini yasaklamayı planladığını açıklamıştı.
PARA CEZASI ÖNGÖRÜLÜYOR
Daha yakın bir tarihte, Kırgızistan'da çarşaf, burka ve tebliğ kıyafetlerinin giyilmesi yasaklandı. Yeni yasaya göre, din temelli siyasi parti kurmak, seçim kampanyalarında dini unsurlar kullanmak ve dini gerekçelerle finansman sağlamak da yasak kapsamına alındı. Bu yasağa uymayanların ise 20 ila 65 bin som (yaklaşık 8 ila 26 bin TL) arasında para cezası ödemesi öngörülüyor. Bu tür yasaklar, Orta Asya ülkelerinde dini semboller ve kıyafetler konusunda devlet politikalarının şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır.