ABD Başkanı Donald Trump 2 Nisan tarihinde Çin ürünlerine önce yüzde 34'lük bir ek vergi getireceğini duyurmuş ve bu ülkeye uygulanan gümrük vergisini yüzde 54'e çıkarmıştı. ABD Başkanı ek gümrük vergisi getirdiği ülkeleri karşılık vermemeleri konusunda uyarmıştı. Pekin ise bu karara Amerikan ürünlerine aynı oranda ek vergi koyarak karşılık vermişti. Washington bunun üzerine Çin'e bu kez yüzde 50'lik ek bir vergi açıkladı. Böylece Trump'ın ikinci başkanlığı döneminde Çin mallarına yönelik toplam gümrük vergisi yüzde 104'e ulaştı.
Çin'in Amerikan ürünlerine uygulayacağı yüzde 34'lük ek vergi Perşembe günü yürürlüğe girecek.
Pekin'in bir anlaşma yapmayı çok istediğini ileri süren Trump "Çin bir anlaşmaya varmayı çok istiyor ama nereden başlayacaklarını bilmiyorlar. Bizi aramalarını bekliyoruz. Bu olacak!" dedi. Çin şimdiye kadar ticaret savaşında geri adım atacağına dair bir belirti göstermedi.
"BAZI ÜLKELER KIÇIMI ÖPÜYORLAR"
Trump Salı günü yaptığı açıklamada hükümetinin ayrıca ticaret ortaklarıyla özel anlaşmalar üzerinde çalıştığını söyledi. Beyaz Saray Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere öncelik vereceklerini açıkladı. ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, Senato'ya yaptığı açıklamada Arjantin, Vietnam ve İsrail'in gümrük vergilerini düşürmeyi teklif eden ülkeler arasında olduğunu belirtti. Trump da Cumhuriyetçilerle bir araya geldiği bir yemekte ülkelerin bir anlaşma yapmaya "can attığını" söyledi. Trump "Size söylüyorum, bu ülkeler bizi arıyorlar, kıçımı öpüyorlar. Bir anlaşma yapmak için can atıyorlar. 'Lütfen, lütfen efendim bir anlaşma yapalım. Her şeyi yaparım. Her şeyi yaparım efendim' diyerek" ifadelerini kullandı.