Maltepe Belediyesi’nin Nisan ayı meclis toplantılarının ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Başkanı mimar Esin Köymen’in başkanlığında toplanan Meclis’te 13 maddelik gündem oylandı. Toplantıda 2024 yılı Denetim Komisyonu Raporu sunulduktan sonra Belediye Başkanı Esin Köymen, 2024 yılı Faaliyet Raporu’nu sundu.
“TOPLUMCU YEREL YÖNETİM” VURGUSU
Faaliyet raporunun hedef aldığı çerçeveyi açıklayarak konuşmasına başlayan Belediye Başkanı Esin Köymen, eğitime önem veren, sosyal, kapsayıcı, şeffaf, adil, insancıl, çevreye ve doğaya saygılı bir yerel yönetimi hayata geçirmek misyonuyla göreve başladıklarını belirterek, “Katılımcı ve eşitlikçi bir anlayışla erişilebilir, yaşanabilir mekânlara sahip, tercih edilen, nitelikli ve afetlere karşı dayanıklı bir kent yaratmak bizim hedefimiz. Dolayısıyla yaptığımız bütün çalışmaları bunları hedef alarak yapıyoruz. 2024 yılı ilçemiz için hem sosyal yaşamı, altyapıyı ve toplumsal hayatı dönüştüren önemli projelerin gerçekleştirildiği ve birçoğunun da aslında hazırlıklarının yapıldığı yoğun ve verimli bir yıl oldu. Bu faaliyet döneminde katılımcı belediyecilik anlayışımız doğrultusunda hareket ederek öncelikle 18 mahallemizde 18 toplantı düzenledik ve bütün bu mahallelerimizde yaşam kalitelerini arttırabilmek için komşularımızın ve mahalle sakinlerimizin taleplerini aldık. Bu talepleri de hızlı bir şekilde hayata geçirebilmek için program yaptık.” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE ÇALIŞMALAR DEVAM
2005 yılında kentsel dönüşüm ve yenileme alanı ilan edilen Başıbüyük, Gülsuyu, Gülensu mahalleleriyle ilgili bilgi kirliliği nedeniyle sanki bu alanlardaki imar planı süreçleri bitmemiş gibi bir algı da yaratıldığına dikkat çeken Başkan Esin Köymen, buradaki son süreçler hakkında da Meclis’i ve Maltepelileri bilgilendirdi. Dertlerinin mahallede yaşayan vatandaşların dönüşüm sonrası kendi mahallelerinde kalabilmeleri olduğunu belirten Köymen, “Herkesin, nitelikli ve sağlıklı bir yaşam alanı içerisinde nitelikli bir konutta yaşama hakkı olduğunun altını çiziyorum. Ayrıca bir uygulamamız da Büyükbakkalköy. Mahallemizde 18. madde uygulaması yapılmadığı için ruhsat düzenlemesi yapılamıyordu. 18. madde uygulamasıyla ilgili ihalemizi yaptık, çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
“KAMUSAL ALANLARDAKİ SORUNLARA ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ”
Konuşmasında Mahalle Evi projelerinden de bahseden Esin Köymen şunları söyledi: “Maltepe için Mahalle Evleri demiştik. Birlikte yönetmek dediğimiz mahalle meclisleriyle birlikte, mahallenin sorunlarını kendilerine dert edinenlerin dertlerini dinleyebildiğimiz, onların görüşlerini alabildiğimiz, ürettiğimiz çözümleri onlarla paylaşabildiğimiz mahalle meclislerinin kurulması önemli. Bunu mekânsal karşılıkları da Mahalle Evleriydi. Bu anlamda mahalle evlerinin ilkini Feyzullah Mahallesi’nde hayata geçirdik.”
“YENİ SOSYAL TESİSLER KAZANDIRDIK”
Kamusal alanlara ait sorunlara çözümler üretmeye devam ettiklerini belirterek konuşmasını sürdüren Köymen, “Maltepe’ye yeni yaşam alanları kazandırma fikrimiz ve buna paralel olarak çalışmamızı sürdürüyoruz. Çeşitli sebeplerle belediyemizin kontrolünden çıkan bu alanların tasarrufunu yine üzerimize alarak kültür-sanat alanları, sosyal tesisler, gençler için çalışma alanları ve bilim merkezi gibi çalışma alanları üretmeye devam ediyoruz. Cumhuriyet Meydanı ve Fındıklı’ya yeni sosyal tesisler kazandırdık.” dedi.
“BUGÜNDEN YARINI KURUYORUZ”
Hedeflerinin Maltepe’nin bir tek kuruşunun boşa gitmemesi olduğuna değinen Köymen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elimizdeki olanakları doğru şekilde kullandığımız zaman Maltepe’ye hizmet edebiliriz hep birlikte. O anlamda sizin desteğiniz son derece önemli. İyi yaptığımız her şeye destek olmanız, yanlış yaptığımızda da sizlerin eleştirilerine kulak vermek bizim için önemli. Maltepe’yi gerçekten yaşanılabilir, kentsel yaşam standartları yüksek, yaşam kalitesi yüksek bir yere haline getirmek istiyoruz. Biz 1 yıl içerisinde gerçekleştirdiğimiz bu uygulamalarla, faaliyetlerle ya da çalışma biçimimizle aslında bugünden yarını kurmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bir anlayışı yerleştirmeye çalışıyoruz. Bizim için önemli olan Maltepe’nin bir tek kuruşunun doğrudan doğruya Maltepe’ye yatırım olarak dönmesi.”
PROJELERİ TEK TEK ANLATTI
Şirket değil bir kamu kurumu olduklarını, kâr-zarar hesabına göre çalışmadıklarını belirten Köymen, engelli vatandaşlara yönelik yapılan düzenlemeler, sokak hayvanlarıyla ilgili yapılan çalışmalar, ihtiyaç sahiplerine verilen destekler, Süreyyapaşa Vakfı’nın amacına uygun olarak verilen burslar, kadın, çocuk ve gençlere yönelik etkinliklerle müdürlük faaliyetlerine yönelik çalışmaları anlattı. Hayata geçirdikleri projelerden Tarım Park, Kooperatif Market, Fındıklı Sosyal Yaşam Merkezi’nden bahseden Köymen, İstiklal Caddesi’ndeki Sosyal Yaşam Merkezi, Küçükyalı Çamlık’ta ve Zümrütevler’de yapılacak sosyal merkez, içinde kafeterya ve kütüphane gibi alanlar olacak Ioanna Kuçuradi Sosyal Yaşam Merkezi, Bağımlılıkla Mücadele Merkezi gibi birçok merkezle ve çalışmalarla ilgili de bilgi verdi.
İKİ MAHALLENİN DOĞALGAZ SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Köymen, Büyükbakkalköy ve Başıbüyük’te doğalgazı olmayan hanelere İBB desteğiyle ve Fen İşleri Müdürlüğü’nün işbirliğiyle doğalgaz götürdüklerinin de altını çizdi. Köymen, Büyükbakkalköy’e yaklaşık 2 bin 869 metre İgdaş hattı döşenerek 128 haneye doğalgaz götürdüklerini, Başıbüyük’e ise bin 154 metre doğalgaz hattı döşendiğini ve 116 haneye doğalgaz götürdüklerini ayrıntılarıyla açıkladı. Köymen, ayrıca sokaklardaki otopark uygulaması olan Mapark’ı da tamamen kaldırdıklarını açıkladı.
KÖYMEN’DEN TEŞEKKÜR
Yapılan konuşmalar sonrası 2024 yılı Faaliyet Raporu’nun görüşülmesine geçildi. Gruplar adına yapılan konuşmaların ardından yapılan açık oylamada rapor, oy çokluğuyla kabul edildi. Başkan Köymen teşekkür konuşmasında, tasarruf tedbirlerine uygun olarak çalışma yürüttüklerinin ve özeleştiri yaptıklarının altını çizdi. Köymen, mali disiplini sağlayan ve objektif şekilde çalışma yürüten ekip arkadaşlarına, Meclis üyelerine ve Maltepelilere teşekkür etti.