Akrep zehiri ticaretinin yüksek gelir sağladığı biliniyor. Mardin’in Ömerli ilçesine bağlı Kaynarkaya Mahallesi’nde yaşayan Sezgin Oral, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden gerekli izinleri aldıktan sonra evinin altında 150 metrekarelik alanda özel fanuslarda akrep yetiştirmeye başladı.
Bölge genelinde bulunan ve kara akrep olarak adlandırılan "Androctonus Crassicauda" cinsi akrepleri un kurduyla besleyen Oral, zehirlerini şoklama yöntemiyle sağıp eksi 86 derecede saklayarak ilaç ve kozmetik firmalarına gönderiyor.
“50 BİNE ÇIKARMAK İSTİYORUM”
Çocukluğundan beri akreplere ilgi duyduğunu söyleyen Oral, “Daha sonra akreplerle ilgili araştırma yaptığımda zamanla işin ticaretini yapmaya karar verdim. Akrepleri yavrulatma yöntemiyle üreterek çoğaltıyorum. Burada kurduğum laboratuvarda şoklama yöntemi ile sağımı yapıyorum. Dünyada bu tür tesisler sadece birkaç ülkede var. Dünya üzerinde yaşayan 1750 akrep türü var. İçlerinde zehirli ve tehlikeli olanları da bizim bu bölgede yetişiyor. Bunlardan en tehlikelisi de Mardin ve Urfa’da. Akrep sayısını 50 bine çıkarmak istiyorum. Normalde bin akrepten ancak üç gram zehir sağım yapıyoruz. Sağdığımız zehri de eksi 86 derece soğuk zincirle koruma altına almam gerekiyor” diye konuştu.
AKREP TESİSİ TEKNİK ŞARTLAR (androdoctonus crassiaucada/siyah akrep)
Tesis müstakil ve çevre/insan/zararlı etkilerini bertaraf/izole edecek şekilde sağlık koruma bandı içinde olmalıdır.
Tesis giriş çıkışları tek bir kapıdan yapılmalı, bu kapı tam güvenlikli ve sadece yetkili personel kontrolünde olmalıdır.
Giriş holü oluşturulmalı bu holde personelin üzerini değiştirebileceği kabin ve kıyafet dolapları bulunmalıdır.
Personelin ayakkabı dahil kıyafetlerini değiştireceği yeterli ayakkabı ve kıyafet muhafaza ünitesi bulunmalıdır.
Giriş holünde hijyen amaçlı el yıkama lavabosu bulundurulmalıdır.
İç üniteye geçişler biri içeri diğeri dışarı açılan iç içe çift kapı sistemine uygun olmalı iç kapıda ön gözlem yapmaya uygun cam bölme/üzeri içeri görülebilecek şekilde ince tel kaplı sürgülü kapak bulunmalı ve kapılar beyaz ve tonlarında olmalıdır.
Tüm tesisin zemini ve duvarları beyaz ve tonlarında olmalıdır.
Tesis tavan yüksekliği min. 2,50 m ve beyaz boyalı olmalıdır.
İç ünite rafları tercihe göre duvara veya tavana sabitlenmeli ve beyaz boya ile boyanmalıdır.
İç ünitelerde bulunabilecek tüm cam bölme ve pencere camlarının dış yüzeyinde mutlaka yüksek mukavemetli beyaz renkli ince tel örgü kullanılmalıdır.
İç ünitenin ısıtma ve soğutması kontrol edilebilir ve merkezi olmalıdır.
Tesisin elektrik tesisatı kapalı sistem olmalıdır.
İç ünite aydınlatmaları alanın büyüklüğü ile orantılı olarak yerleştirilmelidir.
İç ünitede iş sağlığı ve güvenliğine uygun ekipman kullanılması ve acil durumlar için kesinlikle içinde anti panzehir ilaçlarının da yer aldığı bir ilk yardım dolabı bulundurulmalı ve ilaçların soğuk zincir ilaçları olması durumunda iç üniteye soğutmalı ilaç saklama dolabı konulmalıdır.
Akrep muhafaza kapları canlının biyolojisine uygun ve kilitli olmalıdır.
Akrep muhafaza kapları, sarsıntı vb gibi durumlar göz önünde bulundurularak, raflardan düşmeyecek şekilde yerleştirilmelidir.
Akrep muhafaza kutuları, bakım/besleme/üreme vb, amacına uygun aralıklarla istiflenmelidir.
Yangın alarmı vb müdahale/uyarı sistemleri otomasyona bağlı olmalı ve insan müdahalesine gerek kalmaksızın tehlike anında otomatik olarak devreye girmelidir.
İç üniteyi her açıdan rahatlıkla görebilecek yeterli sayıda kamera kurulmalı, kamera kayıtları saklanmalı ve bu kameralar yetkili bir personel tarafından izlenmelidir.
Tesiste muhakkak bir depo/imha odası alanı bulundurulmalıdır.
Yaşamını yitirmiş akrepler kayıttan düşüldükten sonra ölüm sebebine göre uygun koşullarda imha edilmelidir.
Tesiste kullanılacak mobilya ve ekipmanların (bakım/besleme/üretim/sağım imha odası, depo vb alanlarda) renkleri beyaz ve tonlarında olmalıdır.
Sağım odasında ayrıca acil duş ünitesi bulunmalıdır.
Detayı belirtilmeyen tüm kapılar ve pencereler beyaz renkte olmalıdır.