Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Küçükçekmece İlçe Başkanlığı, “Sosyal Medyanın Etkili Kullanımı - Artan Dijital Konfor, Azalan Sanal Güvenlik” başlıklı bir seminer düzenledi. Seminerde, Sosyal Medya Uzmanı, İstanbul Aydın Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü ve “Sosyal Medya Savaşları” kitabının yazan gazeteci Ümit Sanlav bir sunum gerçekleştirdi.
Ayten Çalış Kurtçu başkanlığındaki Basın Yayın, Propaganda ve Halkla İlişkiler Komisyonu tarafından organize edilen etkinlikte, sosyal medyanın etik ve etkili kullanımı ile dijital güvenlik tehditleri konularında önemli bilgiler paylaşıldı. Seminere, teşkilat mensuplarının yanı sıra MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Ekrem Sarısoy da katıldı.
SOSYAL MEDYA DİJİTAL KİMLİK OLUŞTURUYOR
Seminerde dijital kimlik, güvenli sosyal medya kullanımı, dijital hastalıklar ve sosyal medya bağımlılığı gibi konular ele alındı. Ümit Sanlav, sosyal medya hesaplarının dijital kimliklerimizi oluşturduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Bu alanlar, doğru kullanıldığında büyük avantajlar sağlayabilirken, yanlış kullanım durumunda ciddi dezavantajlara yol açabilir. Sosyal medya artık bir kendini ifade etme şekli haline gelmiştir. Sevincimizi, öfkemizi, hüznümüzü ve acımızı burada paylaşır olduk. Ancak, ani duygusal tepkilerle yapılan paylaşımlar telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, öfkeyle mesaj paylaşmadan önce iki kez düşünmek gereklidir.”
“TATİLDEYKEN KONUM PAYLAŞMADAN ÖNCE İYİ DÜŞÜNÜN”
Sanlav, tanımadığımız kişilerle arkadaş olmamanın önemine vurgu yaparak şu uyarıda bulundu: “Arkadaş listenizi yalnızca güvendiğiniz ve tanıdığınız kişilerle oluşturun. Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul etmeyin. En iyi ihtimalle hesabınız el değiştirebilir. Bu durum emeğinize saygısızlık anlamına gelir. Unutmayın, internet dijital ayak izinizi takip eder. İnternete yüklediğiniz her şey artık size ait olmaktan çıkar. Konum paylaşırken dikkat edin. Özellikle tatildeyken konum paylaşmadan önce iyi düşünün. Aslında evinizin boş olduğunu ve hırsızlığa müsait bir durumda bulunduğunuzu paylaşmış oluyorsunuz.”
İnternet dolandırıcılığına da dikkat çeken Sanlav, hiçbir şifre ve bilginin dijital ortamda muhafaza edilmemesi gerektiğini belirtti. İnternet ortamında hiçbir verinin tam anlamıyla güvenli olmadığını dile getiren Sanlav, bilişim suçları ile ilgili tehditlerden korunmak için sosyal medyada paylaşılan kişisel bilgilere özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, bu konuları destekleyen kısa videolar içeren sunumlar gerçekleştirdi.
SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI İLE MADDE BAĞIMLILIĞI BENZEŞİYOR
Sanlav, sosyal medya bağımlılığının etkilerine de değindi. İnternet başından ayrılamama, internete girmediğinde kendini boşlukta ve huzursuz hissetme, sürekli bir şeyleri kaçırıyormuş hissine kapılma ve günlük yaşamın aksaması gibi durumların sosyal medya bağımlılığı belirtileri olduğunu belirtti. Sanlav, şu bilimsel bulguları paylaştı: “Oxford, Harvard, Western Sydney Üniversitesi, King’s College ve Manchester Üniversitesi’nden bilim insanların yaptığı çalışmalara göre, sosyal medya bağımlılarının beyinlerinde madde bağımlılarına benzer hasarlar tespit edilmiştir. Duygusal işlem, dikkat toplama ve karar verme süreçlerini kontrol eden bölgelerde zarar oluşabiliyor.”
ÇOCUKLARINIZLA GERÇEK VE SAĞLIKLI İLETİŞİM KURUN
Ayrıca, sosyal medya bağımlılığının farklı türleri olan uyarı bağımlılığı ve paylaşım bağımlılığı gibi kavramları da açıkladı. “Çocuklarımızı sosyal medyanın tehditlerinden koruyabilmek için en etkili yol, onlarla gerçek ve sağlıklı iletişim kurabilmektir,” dedi. Sosyal medya alanında paylaşılan verilerin zaman içinde dolandırıcılık, şantaj ve manipülasyon gibi tehditlere dönüşebildiğini etkili video örnekleriyle anlattı.
Sanlav, internet ortamında da iyi bir vatandaş olunması gerektiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: “Gerçek hayatta yapılamayan hiçbir şey dijital ortamda da yapılmamalı. Gerçek hayatta suç olan her şey dijital ortamda da suç niteliği taşımaktadır.”
SARISOY’DAN, SANLAV VE AYTEN ÇALIŞ KURTÇU’YA TEŞEKKÜR
Etkinliğin sonunda, Ümit Sanlav’a teşekkürlerini sunan ve plaket takdim eden MHP Küçükçekmece İlçe Başkanı Ekrem Sarısoy, şu ifadeleri kullandı: “Sosyal medyanın etkili, etik ve güvenli kullanımı milli bir meseledir. Bu, milli güvenliğimizin ve sosyal-bireysel huzurumuzun önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, iletişimle ilgili çalışan komisyonumuz, bu konularda bilgilendirme faaliyetlerini ve kültürel etkinliklerini sürdürecektir. Sunumu için Sayın Ümit Sanlav’a bu bilgilenme imkanını bize sağladığı içinde Ayten Başkanım ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.
Katılımcıların sorularıyla interaktif bir şekilde ilerleyen seminer, büyük ilgi gördü ve yoğun katılımla tamamlandı. TAYFUN ERCAN – KENT YAŞAM