BELEDİYE

’Milliyetçilik lafla değil, bereketli toprağı işlemekle olur’

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Çatalca’da düzenlenen ‘Hasat Bayramı’nda konuştu. 2020 yılında başlattıkları, İstanbullu üreticilere ücretsiz fide desteğinin artarak devam ettiğini ifade ederek, “Milliyetçilik boş nara atmakla olmaz, bereketli toprakları işleyerek olur” dedi.

Abone Ol

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbullu çiftçilere ücretsiz dağıtılan yazlık fidelerden elde edilen sebzelerin ilk hasadını Çatalcalı üreticilerle birlikte Çatalca Hasat Bayramı etkinliğinde yaptı.

Etkinliğe Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, Çatalca Ziraat Odası Başkanı Seyit Çetin, Cumhuriyet Halk Partisi yöneticileri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

İMAMOĞLU: GASP ETMESİNLER DİYE BİZ TARIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Etkinlikte konuşan İmamoğlu şunları söyledi;

“Tekrar diliyor ve istiyorum ki, yürekten dua ediyorum ki, ‘Allah'ım ekonomiyi düzeltmeleri için onlara yardım et, onlara akıl ver, onlara vicdan ver, onlara adalet ver.’ Dua ediyorum onlara. 6-7 senedir, onlara akıl ver diye dua ediyordum. Yaradan, benim duamı kabul eder ama bu yaramadı. Daha çok dua ediyorum. Çünkü ben, bu memleketi ve milletin iyi olmasını istiyorum. Bakın; işte bu bereketli ortamın var olmasını sağlayan bütün çalışma arkadaşlarıma, iş birliği yapan belediye başkanı arkadaşlarıma, kooperatif başkanı yöneticilerine, tüm çiftçilerimize… Başladığımızda 1’di, şimdi 10 kat arttı çiftçi sayısı. Ve ekmez oldukları toprakları ekmeye başladılar. Ve tam 51 bin dekar üretilen alanı arttırdık. Daha da artacak. Onlar, memleketin tarım alanlarını, orman alanlarını gasp etmesinler diye, biz tarım yapmaya, o alanları ekip biçmeye devam edeceğiz. Boş milliyetçilik narası atmasınlar. Milliyetçilik nedir biliyor musun? Milliyetçilik; bu toprağı, doğayı, havayı, suyunu, denizini, insanını, senin elindeki bereketi, bolluğu düşünmek demektir. Milliyetçilik budur. Öyle lafla olmaz milliyetçilik. Bu milletin her evladının, her yöresinin korunması demektir.”

“UĞRAŞIYORLAR AMA NAFİLE”

“Bizimle uğraşıyorlar ama boşuna, nafile. Bizim her belediye başkanımız işinde, gücünde. Her belediye başkanımız, kendi ilçesinde en güçlü belediyeciliği yapmak için gayret içerisinde. Bizi boş konularla, televizyonlarda, orada, burada tartıştırmasınlar. Kol kola, 26 CHP’li belediye başkanı İstanbul'da tarih yazacak; göreceksiniz. İyi niyetle, gazeteciliğine güvendiğim, bizi takip eden, genelde de bizim Cumhuriyet Halk Partili belediyeleri yazan, çizen sevgili gazeteci kardeşlerim. Bırakın bizim arkadaşlarımızın şunu dedisini, bunu dedisini; memleketin sorunlarını konuşun. Bir süre bizi unutun. Şunları anlatın, şu bereketleri anlatın. Başka bir şey istemiyoruz. Yandaş medya zaten bizi göstermez. Onlar bunları göstermez. Bazen benim çirkin, yamuk, yumuk çıkmış fotoğraflarımı göstermeye çalışıyorlar. Niye? Ekrem çirkin. Annem arıyor beni, diyor ki; ‘Uşağım, öyle de güzelsin, böyle de güzelsin’ diyor. Onun için Allah'ın yarattığı her varlık güzeldir, yakışıklıdır. Hepinizi bu güzel duygularla selamlıyorum. Hepinizi sevgiyle, saygıyla kucaklıyorum. Köylerinizin, topraklarınızın, güzel şehrinizin ve bütün memleketimizin bereketi bol olsun.”

2020’DEN BU YANA ARTARAK DEVAM EDEN DESTEK

İBB, 2020 yılından başlayarak, İstanbullu çiftçilerin girdi maliyetlerini azaltmak, tarımsal üretimden çekilen çiftçileri tekrar tarıma teşvik etmek ve böylelikle tarımsal alanların betonlaşmasını önlemek amacı ile yazlık sebze üreten çiftçilere domates, biber, hıyar, patlıcan ve karpuz fidesi desteği vermeye başladı.2021 yılında bu desteklere; kışlık sebze fidesi desteği, silajlık mısır tohumu desteği, biyolojik mücadele amacıyla sarı tuzak desteği, küçük ölçekli balıkçılarımız için tekne bakım malzemesi desteği ve küçükbaş hayvancılık yapan çiftçilerimize kuzu besi yemi desteği eklendi. 2022 yılında ise tüm bu desteklere ilave olarak; yağlık ayçiçeği tohumu, ekmeklik buğday tohumu, damla sulama hortumu ve gübre desteği, mazot desteği, çilek fidesi desteği, büyükbaş hayvan yemi desteği ve arı yemi desteği verilmeye başlandı. Bu yıl, var olan destekler tarımsal üretimde su sarfiyatını azaltan, yabancı otlarla mücadeleyi en aza indiren ve dolayısıyla tarımda ilaç kullanımını da azaltan malç naylonu desteğini, yine hububat üretimi yapan çiftçilerimize yemlik arpa ve yulaf tohumu desteğiyle zenginleştirildi.

10 KAT ARTTI

2024 yılı itibari ile son 4 yılda; 11.328 çiftçiye 55 milyon yazlık ve kışlık fide, 5.426 çiftçiye 8.947 torba yağlık ayçiçeği tohumu, 1.392 çiftçiye 5.750 torba silajlık mısır tohumu, 2.226 çiftçiye 1.548 ton ekmeklik buğday tohumu, 1.433 çiftçiye 939 ton arpa tohumu ve 509 çiftçiye 258 ton yulaf tohumu desteği sağlandı. Ayrıca fide ve tohumların üretiminde kullanılan gübre, malç naylonu, damla sulama hortumu, mazot desteği gibi destekler de İBB’nin hibe kalemine eklendi. Çiftçilere sağlanan bu desteklerin yanında, 5.115 küçük ölçekli balıkçıya tekne bakım malzemesi ve koruyucu ekipman desteği verildi. Hayvancılık ve arıcılık yapan çiftçilere de destek kapsamına alındı. Son 4 yılda 2.804 üreticiye 4.479 ton sığır süt yemi, 2.764 üreticiye 5.018 ton kuzu besi yemi, 1.645 arıcıya ise 197 ton arı yemi desteği sağlandı. İBB’ye ait 15 adet sulama göleti ile çiftçilere ücretsiz sulama suyu desteği sağlanıyor. İBB’nin 2020 yılında destek verdiği çiftçi sayısı 693 iken, bu sayı tekil bazda bitkisel üretimde 4.660, hayvansal üretimde 2003, arıcılıkta 417 ve balıkçılıkta 1.300 olmak üzere, toplam 8.401’e ulaştı.