BELEDİYE

Okuma yazma öğrenip kep taktılar

Maltepe Belediyesi’nin Maltepe İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü ile birlikte düzenlediği okuma yazma kursuna katılıp eğitimini tamamlayan kadınlar, törenle mezuniyet keplerini taktı

Abone Ol

Maltepe Belediyesi Kadın Aile Müdürlüğü’nün organize ettiği “Okuyarak Fark Yarat Yazarak İz Bırak” isimli program Maltepe Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.  Programın açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Nimet Karabulut, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasının ve kız çocuklarının okutulmasının önemine dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1 Kasım 1928’deki Harf Devrimi’nden sonra büyük bir eğitim seferberliğinin başlatıldığını anımsatan Karabulut, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı tamamlanıp ikinci yüzyıla geçilmesine karşın toplumda okuma yazma eğitimi almayan nüfusun bulunmasının, bu sorunun çözülmeyişinin üzüntü verici olduğunu söyledi.

‘OKUMA YAZMA EĞİTİMLERİMİZ DEVAM EDECEK’

Okuma yazma bilmeyen bir annenin çocuğu olduğunu paylaşan Karabulut “Annem ve ailem beş kız kardeş olarak bizleri üniversitede okuttular. Bunun bilincine vardılar. Maalesef kızlarını okula göndermeyen zihniyet değişmediği sürece bu konularla karşılaşacağız.   Bu eğitimleri kadınlarımız azimle tamamladı. Bizlere sunum yapacak kadınları yürekten kutluyorum. Kadınlara yönelik okuma yazma eğitimlerimiz devam edecek.” diye konuştu. Maltepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Fatma Kalyoncuoğlu Atakay ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın birçok okuma yazma eğitimi seferberliği yaptığını ifade ederek “Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen de bir kadın. Bundan gurur duyuyorum. Bir kadının isterse yapamayacağı hiçbir şey yok.” şeklinde konuştu.  

KARA’DAN ‘KİTAP OKUMAYA VAKİT AYIRALIM’ MESAJI

Kursiyerlerden Hatice Kara, okuma yazma eğitimine başlamadan önce pek çok kursa gittiğini ama okuma yazma bilmediği için içeriklerini anlayamadığını ifade ederek “Şu an bir firmada staj görüyorum. İngilizce bilmediğim için zor oluyor ama okuma yazma bildiğim için kolaylık yaşıyorum. Ortaokula yazılacağım. Çocuklarımın eğitimine yardımcı oluyorum. Bunun ayıbı yok.  Okuma yazma bilmeyenler gelip öğrensinler. İşe giderken defter, kalemi yanımda götürüyorum. Gün içinde birçok şey yapıyoruz. Bazen gereksiz saçma şeylere vakit ayıyoruz. Birazda kitap okumaya vakit ayıralım.” dedi. 

‘ÇOCUKLARIMA GÜZEL ÖRNEK OLACAĞIM’

Miyesser Singin ise okuma yazma öğretmeninin bir anne şefkatiyle yaklaşıp kendisine neler yapabileceğini gösterdiğini ifade ederek, “Kendim için bir şeyler yapmama vesile olduğunuz için çok teşekkür ederim. Çocuklarıma ve kendime güzel bir örnek olacağıma inanıyorum. Çocuğum okulda okuma yazmaya başladığında yardımcı olamıyordum. Şimdi rahat ettim. Bilmemek ayıp değil.” şeklinde düşüncelerini ifade etti. Kursiyerlerden Nazmiye Sarıca da okuma yazmayı öğrenerek hastaneye gittiğinde tek başına işlemlerini yapabildiğini, otobüse bindiğinde yer yön tabelalarını okuyabildiğini söyledi. Söyleşiye sosyolog-yazar Oya Özer konuşmacı olarak katıldı. Özer, insanın yenilince değil pes edince tükeneceğini ifade ederek kadınlara kendilerinden vazgeçmeyip hedefleri bulunması gerektiğini söyledi. Oya Özer eğitimini tamamlayan kadınlara kitabını hediye etti. Program bitiminde kadınlara çiçek takdim edildi.