EKONOMİ

Özel, Erdoğan'a çağrı yapmıştı; Temmuz'da emekli maaşları ne kadar zamlanacak?

Temmuz ayında emekli maaşlarında artış olacağı bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yerel seçim öncesinde Temmuz ayında emekli maaşlarında iyileştirilmeye gidileceğini söylemişti. Temmuzda emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşı asgari ücret kadar mı olacak? Ne kadar yüzde kaç zam gelecek?

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart yerel seçimlerinden önce emekli maaşlarının Temmuz ayında iyileştirileceğini söylemişti. Mayıs ayının ortasına yaklaştığımız bugünlerde emekli maaşına ne kadar zam yapılacağı başta emekliler olmak üzere vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

ÖZEL'DEN ÇAĞRI GELMİŞTİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, CHP'nin başarıyla geçirdiği yerel seçimler sonrasında iktidara bir takım ziyaretlerde bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret eden Özel, emekli maaşlarının ilk etap en az asgari ücret kadar olması gerektiğini söylemişti.

PORTAKAL'DAN EMEKLİ MAAŞI HABERİ

Özellikle zamlar konusunda kulis bilgilerine de dayandırarak küçük yanılma paylarıyla iktidarın yaptığı zamları doğru tahmin eden gazeteci Fatih Portakal, Temmuzda emekli maaşlarına zam yapılacağını söyleyerek, "Temmuzda emekli maaşları 12.500 TL'ye yükselecek." dedi.

HESAPLAMALAR YAPILDI

TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Nisan ayında enflasyon aylık 3.8 olarak gerçekleşti. Ocak ayı için enflasyon yüzde 6,70 olurken Şubat ayı 4,53, Mart ayı 3,6 oldu. 4 aylık enflasyon toplam 18,70 oldu.

Mayıs ve Haziran ayındaki enflasyon belli olduktan sonra emeklilerin ve memurların alacağı zam oranları belli olacak. Toplu sözleşme gereği memur ve Memur Emeklisi maaşlarına 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı altında ise yüzde 10 zam yapılacak.

Bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa gerçekleştirilecek. Enflasyon oranları zamlardan yüksek olması durumunda enflasyon farkı da maaşlara yansıtılacak. 2024 yılında memur ve memur emeklileri Nisan ayı itibariyle yüzde 13,56 zam hakkı elde etmiş oldu.

Ayrıca memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor.

En düşük memur maaşı 32 bin 900 lira seviyesinde %13,56 zam yapılması durumunda maaşını alt sınırdan alan memurların Temmuz’dan itibaren maaşları 4 bin 461 lira artacak ve 37 bin 361 lira olacak.

Emekli maaşları 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. 4 aylık enflasyona göre işçi emeklisinin maaş zammı şimdiden yüzde 18,70 oldu.