BELEDİYE

Rıza Akpolat: Beşiktaş nüfusunun yaklaşık 30 katı yük taşıyor

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, göreve geldiği 2019’dan itibaren geçen 5 yılı ve tekrar Cumhuriyet Halk Partisi Beşiktaş Belediye Başkan Adayı olarak gireceği 31 Mart 2024 seçimlerinin ardından kazanması halinde yapacaklarını anlattı. Akpolat, “Beşiktaş her gün öz nüfusunun yaklaşın 30 katı büyüklüğünde bir yükü taşıyor.” dedi.

Abone Ol

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere artık 1 aylık bir süre kaldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin en güçlü olduğu ilçelerden birisi olan Beşiktaş’ta 2019’da yerel seçimi kazanarak göreve gelen Rıza Akpolat, önümüzdeki seçimde de yine CHP Beşiktaş Belediye Başkan Adayı olarak gösterildi. Akpolat, geçirdiği 5 yılın muhasebesini ve seçimi kazanması durumunda önümüzdeki 5 yıl için de yapacaklarını anlattığı bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Feriye Beşiktaş’ta basın mensuplarıyla bir araya gelen Akpolat, “Beşiktaş merkezi, birçok etkinliklere ev sahipliği yapan, ulusal ve uluslararası alanda da kentin markalarından biri olan Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne ev sahipliği yapan ve turistik bir kent. Bu nedenle günlük olarak 3 milyonu aşkın ziyaretçi sayılarına ulaşıyor. Resmi nüfusumuzun yaklaşık 30 katı büyüklüğündeki bu yükü kaldırmak için 5 yılda önemli çalışmalara imza attık. Önümüzdeki 5 yılda da üstüne koyarak devam edeceğiz” dedi.

5 YILDA NELER YAPILDI?

Basın mensuplarına 5 yıl için teşekkür eden Rıza Akpolat, geride kalan 5 yılı değerlendirdi. Göreve geldiği ilk yıllarda yaptıklarını anlatan Akpolat, “Mahallelerde halk toplantıları yaptık ve istek, talep, şikayetleri dinledik. Sonra bildiğiniz gibi pandemi çıktı ve bu kapalı alanlarda yaptığımız toplantıları iptal ettik. Pandemide evlere hükümetin dağıtamadığı hijyen malzemeleriyle gittik. Projelerimizi anlattık, sıkıntıları dinledik ve bu vesileyle de Beşiktaş’ın güncel durumundan haberimiz oldu.” dedi.

“EKONOMİK SIKINTILAR İHTİYAÇ SAHİBİ SAYILARINI KATLADI”

Beşiktaş gibi nispeten gelir düzeyi yüksek olan bir ilçede bile ihtiyaç sahibi aile sayısının fazlasıyla arttığını söyleyen Akpolat, “Sosyal belediyecilik konusunda ise yine Beşiktaş’ta da birçok vatandaşımızın ihtiyacı var. Beşiktaş her ne kadar refah seviyesi yüksek bir yer olarak bilinse de orta düzeyde bir yer. Bu sadece pandemiyle böyle olmadı, yıllardır süren ekonomi yönetimi nedeniyle ülke ekonomisi bu halde. Beşiktaş’ta 1228 hane ‘ben ihtiyaç sahibiyim’ şeklinde bize geri bildirimde bulundu.

Biz önceliklerimizi değiştirip Halk Marketleri, Halk Mağazalarını açtık. Vatandaşımıza Halk Kartları verdik.

Yine tespitlerimiz sonucu aşevleri yaptık. Aşevlerimiz 6 bin 7 bin arası günlük sıcak yemeği vatandaşlarımızla buluşturuyor. Kamu kurumlarındaki ihtiyaç sahibi vatandaş sayısı sağlıklı değil. Evlere gidip kapıları çalmadan asıl sayıya ulaşamıyorsunuz. Yani resmi rakamlarla gerçekte olan sayının uzaktan yakından alakası yok.” diye konuştu.

İCRAATLARI SIRALADI

- Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi’ni açtık. Şiddet gören, boşanma aşamasında olan kadınlara hukuki destek veriyoruz. İstihdam sorunlarına İBB ile birlikte destek oluyoruz. Çocuklarına kendi kreşlerimizde ve İBB kreşlerinde kontenjan açıyoruz. Beşiktaş çok merkezi bir yer olduğu için en çok ziyaret edilen Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi bizimki.

- Öğrencilerimiz için ‘Öğrenci Ye’ projesini başlattık. Her gün sıcak çorba servisi yapıyoruz. Tüm öğrencilerimiz öğrenci numaralarıyla yaptığımız mobil uygulamaya giriş yapıyor ve bu uygulamanın içindeki önemli restoranlara da erişim sağlayabiliyorlar. Öğrencilerimiz tüm öğrenim hayatı boyunca uygun fiyatlardan yemekler yiyor. Yine öğrencilerimiz için sanat akademileri kurduk.

- Kütüphanelerimiz yoktu. Hızlıca üç tane çalışma ortamı oluşturduk. Karaoğlan Gençlik Merkezi’ni açtık ve orada yemekhane yaptık. Gün boyu öğrencilerimiz ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Öğrencilerimiz ders çalışma ortamından da yararlanıyorlar. Yine fikir anlamında, belediyeyi yönetme konusunda bize yardımcı oluyor öğrenci arkadaşlarımız. Fikir Akademisi ile öğrencilerimiz belediye yönetiminin paydaşı oldu.

- 65+ yaşam ofisini açarak yaş almış vatandaşlarımızın yaşamsal ihtiyaçlarına cevap veriyoruz.

- Bizim için sokaktaki canlarımız çok önemli. 5 acil hayvan ambulansı aldık. Beşiktaş’ın neresinde olursa olsun bir sokak hayvanı rahatsızlandığında ekiplerimiz kısa sürede o noktaya gidiyor. Polikliniklerimizi geliştirdik, engelli kediler için bir servis açtık.

- Kedi Müzesi açtık. Binlerce çocuk gelip ziyaret ediyor ve doğa için bir farkındalık daha oluşturduk.

- Ortaköy Kültür Merkezi’ni yeniledik. Cumhuriyetin 100. Yılında açtık. Orada bir sahnemiz var, tarihe uygun yapısını bozmadan yeniledik, kültür sanat etkinlikleri ve dersleri düzenliyoruz.

- Uluslararası Beşiktaş Festivali markasını yarattık. Dünyanın önemli şehirlerine festivallere gidiliyor. Beşiktaş da bunlardan biri olma yolunda. Kentsel tasarım sürecini başlattık. Festivaller de bu özel tasarlanmış kentimizde dünyanın her yerinden insanı kentimize çekecek.

“TÜM BUNLAR BELEDİYE KASASINDAN BİR KURUŞ ÇIKMADAN YAPILIYOR”

Özellikle iktidara yakın yayın organlarından Beşiktaş Belediyesi’ne yönelik yapılan eleştirilere yanıt veren Akpolat, “Bu ekonomik krizde böyle festival ve etkinliklere para mı harcıyorsunuz diye eleştiriler var ama şunu vurgulamak istiyorum; yaptığımız her projemiz sponsorlarımız sayesindedir, belediyenin kasasından tek kuruş harcanmamıştır.

Beşiktaş 175 bin kişinin resmi olarak yaşadığı ama günlük 3 milyon kişinin ziyaret ettiği bir ilçe. Buna göre İller Bankası’ndan aldığınız para 175 bin kişilik bir nüfusa göre ama örneğin 3 milyon kişinin çöpünü topluyorsunuz. Maaşların dörtte biri ödeniyor aldığımız parayla.” ifadelerini kullandı.

“SİYASİ TIKANIKLIK YAŞIYORUZ”

Bürokrasiye ciddi eleştirilerde bulunan Akpolat, “Beşiktaş’ta bir imar planı için birkaç bakanlıktan izin almamız gerekiyor. Örneğin bir köprü veya yol yapacağız 7 kere kurula proje gönderiyoruz yaptıramıyoruz sonra vatandaş ‘Beşiktaş Belediyesi niye yapmıyorsunuz buraya bir yol.’ diyor.

İşçilerimizi enflasyona ezdirmiyoruz. Her ne kadar İller Bankası’ndan aldığımız para yetersiz kalsa da.

Beşiktaş’ta her gün bugün acaba neresi rezerv alan ilan edilecek stresiyle uyanıyoruz. Yüksek binaların hepsinin ruhsatı bakanlık tarafından veriliyor ama yükünü biz çekiyoruz. Yüksek tonajlı araçların asfaltlara verdiği zarar, aynı anda birçok inşaatın olması vs. gibi birçok sıkıntıyla uğraşıyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“GÖREVE GELDİĞİMİZDE ÜÇ TEMEL SORUN TESPİT ETTİK”

Göreve geldiklerinde tespit ettiği sorunlara ilişkin konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “İBB’yi kazanmak Beşiktaş için çok büyük bir avantaj sağladı. Ana caddelerdeki altyapı sorunları aşıldı. Bu göreve geldiğimiz gün analiz ettiğimiz sorunların başındaydı. Sonra kentsel dönüşüm ve vatandaşın belediyeden yeterince hizmet alamaması gibi sorunlar vardı.” dedi.

ULAŞIM ALANINDA ÖNEMLİ ADIMLAR

Ulaşım ve meydan düzenlemeleriyle ilgili konuşan Akpolat, “Barbaros Meydanı’nı uzun süre sonra yenileyerek açtık. Meydanın yüzde 70’i tamamlandı. Yüzde 30’u da karşıda metro inşaatı var oradaki kazıda M.Ö 6000’lere giden kalıntılar bulundu. Bunu şimdi Bakanlık ve İBB birlikte koordine ederek çalışıyorlar. Orası müzeye çevrilecek. Orası bittikten sonra metro bağlantısı da tamamlanacak.

Rumeli-Aşiyan-Bebek Finiküler hattını yaptık. Barbaros Bulvarı’nı yaptık. Buraya yıllardır yama yapılmış. Onlarca farklı taş tespit ettik. Beşiktaş Çarşı’daki esnafa dokunmadık pandemi gibi zor şartlardan geçtiği için esnafımız. Ama şimdi artık buradaki düzenlemeleri yapacağız. Barbaros’u aynı zamanda bir festival alanı olarak da düşünüyoruz. Barbaros Meydanı’nı Avrupa’nın en modern meydanlarından biri yapacağız.” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE VATANDAŞIN VEKİLİYİZ”

Afete hazırlık konusunda önemli bir rol üstlendiklerini vurgulayan Akpolat, “Kentsel dönüşümle ilgili dediğim gibi birçok kurum tarafından onaylanmamız gerekiyor. Yaptığımız İmar Planları birçok yerin onayından geçmesi gerekiyor. Burada da siyasi açıdan bir tıkanıklık var. İnsanlar artık güven problemi yaşıyor. Çünkü müteahhit geliyor ve diyor ki ‘ben 5 katlı binanı yıkıp bakanlıktan izin alıp 10 katlı bina yapacağım.’ Moda oldu bu son yıllarda biliyorsunuz. Olmuyor tabi. O yüzden insanlar artık güvenmiyor. Biz belediye olarak vatandaştan yetkiyi alıyoruz, yıkımlarından ruhsatlarına kadar her şeyi biz takip ediyoruz. Sonrasında vatandaş bize müteahhidini getiriyor biz de saatlerce toplantı yapıp her şeyi masaya yatırarak bir dönüşüm sürecini ortaya koyuyoruz. Beşiktaş Belediyesi burada bir garantör.

Depremde bir diğer konu da arama kurtarma ve belediye olarak bu konuda önemli bir proje geliştirdik. Biz Hatay İskenderun’a depremden sonra ayak basan ilk belediyeyiz. Çok büyük bir kadro oluşturduk.” ifadelerini kullandı.

“YARIM KALANLARI TAMAMLAYACAĞIZ”

5 yılı değerlendiren ve önümüzdeki 5 yıl için de vaatlerde bulunan Akpolat, “Üçüncü konu da ucuza hizmetti Beşiktaş’ta. Sosyal tesislerimizle ve ‘Semt Kart’ projemizle Beşiktaşlılara hizmetlerde yüzde 50’ye varan indirimler sağlıyoruz. Anlaşmalı olduğumuz markalar ve esnaflar da var. Vatandaşımız bunların tamamına Beşiktaş Belediyesi referansıyla ulaşıyor.

Yarıda kalan işlerimiz var Ortaköy Yaşam Vadisi gibi İmar Planlarını yenileyip plansız kalan bölgelerin planlarını geçireceğiz. Göreve geldik önce belediyemiz içinde çalışanlarımızın şartlarını iyileştirerek iç barışı sağladık sonra da vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına koştuk. 5 yılımız böyle geçti. İkinci 5 yıl için de sözlerimizi veriyoruz.” dedi.

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

‘Bu kez seçim sonucu ne olacak?’ sorusuna cevap veren Akpolat, “İstanbul’da Meclis çoğunluğunu kazanacağımızı düşünüyorum. Bu meclis çoğunluğu olmadığı için ortaya çıkan sorunları da bertaraf edeceğiz böylece. 5 yıldır hem ekonomik hem de siyasi olarak bir kriz yönetiyoruz aslında. Beşiktaş’ı da büyükşehiri de meclis çoğunluğuyla birlikte kazanarak hizmetle anılacağımız 5 yıllık bir hizmet dönemi daha geçireceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Yaşam Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Karaali’nin sorularını da yanıtlayan Rıza Akpolat şu cevapları verdi;

Soru: Daha çok ihtiyaç sahibine ulaştık dediniz. Bunu nasıl yorumlayalım. Siz mi daha çok kişiye ulaştınız yoksa ekonomik tablo daha kötüye gittiği için mi bu sayı yükseldi?

“Bu ekonomik tablonun derinleşmesi sebebiyle oldu. Üç kere evlerine gittik ihtiyaç sahiplerinin. Birinde ikisinde demese de üçüncüsünde söyledi. Kimisi Halk Market kimisi aşevinden yararlanmak istedi. Bu sayı kriz nedeniyle arttı.”

Soru: Kreş sayısı yeterli midir?

“Kreş yapacak alanlarımız sınırlı. Çünkü dediğim gibi imar planlarımız onaylanmıyor. Yurt da yaparken kreş de yaparken planların geçmesi gerekiyor. Dikitaş’taki sorunumuz bitti mesela orada kreş ve havuz gibi projeler yapıyoruz.”

Soru: Otopark sorununa ne diyorsunuz?

“Otopark sorunu da Ortaköy, Dolmabahçe gibi noktalarda var. Buraların planları hazır. İBB’den geçti kurulda 3,5 senedir bekliyor. Her toplantısında bize 15-20 maddelik yeni talimatlar gönderiyorlar bunları yeniden düzenleyip gönderin diye. Plan meselesini çözdüğümüzde otopark sorunu ortadan kalkacak.”

Soru: Öğrencilerin barınma sorununda Beşiktaş’taki ev fiyatları çok gündem oluyordu zaman zaman. Öğrenciye barınma hakkı için bir projeniz var mı?

“Öğrencinin iki büyük sorunu var; beslenme ve barınma. Beslenmeyi çözdük, barınma konusunda da Beşiktaş pahalı bir yer. Öğrencilerin ev tutması zor. O yüzden burayı tercih etmiyorlar zaten. Biz birçok yardımda bulunuyoruz fatura ödemeleri konusunda vs. ama bunlar yeterli olmuyor tabi. Yurt sorununu yine imar planları sorununun çözülmesiyle tamamen ortadan kaldıracağız.”

Sümeyra Duğan-Fazıl Anıl Kılıçlı