Kiralara yapılan zamlar ve vergi yükümlülüklerinin fazla olmasının saatçilik sektörüne etkisi olduğunun altını çizen İstanbul Saatçiler Odası Başkanı Sedat Güngörür, “Oda olarak esnafın sesi olmaya devam ediyoruz. Uygun şartlarda kredi sağlanması için Ticaret Bakanlığı ile mesleki gelişimin artması için Milli Eğitim Bakanlığı ile irtibata geçmeye devam ediyoruz” dedi

Saatçilik, günümüzde her ne kadar bitmeye yüz tutan meslekler arasında bilinse de özellikle dijitalleşen dünyada gelişim sağlayarak yoluna devam ediyor. Klasik saatler evrilerek, akıllı kol saatlerine dönüşüyor. Ancak bu saatlerin çoğunda akrep ve yelkovanın bir yere gittiği yok. Özellikle uydu bağlantılı saatler dünyanın neresine giderseniz gidin o ülkenin saatine göre otomatik olarak ayarlanmasıyla dikkat çekiyor. Elbette uydu bağlantılı saati kullanan sayısı az. Ancak saati bir aksesuar olarak gören kesim ise hiç azımsanmayacak derecede fazla.

SEVDİKLERİNİZDEN KALAN HATIRA

İnsanlara sevdiklerinden, eşinden dostundan yadigâr kalan saatler kimi zaman tamir istiyor. Burada ise saat tamircileri devreye giriyor. Saat tamirciliğinin yazılı bir kitabı yok anacak usta ve çırak ilişkisi ile gelişen bir meslek. Saat tamircisi size yadigâr kalan emaneti alıyor ve ona yaptığı ince dokunuşlarla o tik-tak sesini yeniden hayata döndürüyor. Meslekteki en büyük sıkıntılardan biri yetiştirilecek çırak bulunamaması. Ustalar her ne kadar bu saatleri kurtarmaya çalışsa da bu durum tamirciliğin azalmasını, insanların yeni bir saat alıp eski hatıralarını bir kenara gömmesine neden oluyor.

ESNAF İÇİN EMEK SARFEDİYOR

Saatçilerin sorunları da var ancak bu sorunların çözümü için saatçilerin güven duyabileceği bir odası bulunuyor. İstanbul Saatçiler Esnaf Odası; 1957 yılından bu yana zanaatkârların yanında olmaya devam ediyor. İlk adı ‘İstanbul Umum Saatçiler Derneği’ olan kuruluş bugün İstanbul Saatçiler Odası adıyla Sedat Güngörür başkanlığında hizmetlerini sürdürüyor. Güngörür meslektaşları ve ilgili kuruluşlarla köprü görevi görerek esnafın daha iyi şartlarda çalışabilmesi için emek veriyor. Güngörür, meslekte çırak yetişmesi ve uygun şartlarda kredi içinde çalışıyor.

Biz de bu sayımızda zanaatkârlığa karşı her zaman büyük bir tutku duyduğunu ifade eden İstanbul Saatçiler Odası Başkanı Sedat Güngörür’ü konuk ettik. Sorularımızı samimiyetle yanıtlayan Güngörür, meslekte yaşanan sıkıntıları ve çözüm yollarını anlattı.

USTA YETİŞTİRMEMİZ LAZIM

Günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olarak anılan saatçilik aslında kendi içinde gelişim gösteren bir sektör. Saatçilerin en büyük sorunların başında ne geliyor?

Son dönemlerde karşılaştığımız en büyük sıkıntı camiamızda usta yetişmemesi  Kalifiye eleman sorunu gün geçtikçe içinden çıkılmaz bir hal almaya başladı. Çırak yetişmeyince usta da yetişmiyor. Bu sektörde bir eleman boşluğu yaratmaya devam ediyor. Saat tamiri, zaman içinde değişimler geçirse de saat tutkunları için hala vazgeçilmez bir tutku ve saat tamir ustalarına uzun yıllar ihtiyaç duyulacak bir meslek. Ustalık belgesi ve usta öretici belgesi olmayan işyerlerinde ehli olmayan kişiler tarafında yapılmaktadır maalesef defalarca belediyelere yazılar yazmamıza rağmen denetim yapılmamaktadır belediyeler ruhsat verirken ustalık belgesi arama şartı olduğu halde yasal olmadan devam etmektedir.

HER ŞEYDEN ÖNCE SAĞLIK

İthalat ve ihracat tarafında ne gibi sıkıntılarla karşılaşmaktasınız?

Ülkemizde kol saati üretilmektedir ithalat edilmektedir, gümrük aşamasında sektör olarak sıkıntılar yaşamaktayız. Yasal mevzuatlarda test analizi yapılmaktadır, fakat ciltle temas etmeyen kısımlarda da analiz edilmektedir bu yanlış uygulamayı, ayrıca analiz süreçlerin uzaması ardiye masrafları ve zaman kaybımız büyük olmaktadır bu durumda mağduriyet yaşanmaktadır, ilgili bakanlık ile uygulamanın kolaylaştırması için temaslarımız sürmektedir, Teknolojik gelişmelerin mesleğimizi olumsuz etkileri de var tabii ki.  Geleneksel saatçiliğin bir kısmı yerini korurken bir kısmının yerini akıllı saatler alıyor.  Gelişen ve modernleşen dünyayla birlikte saati insanlar aksesuar olarak kullanıyor. Duvar saatlerinin kullanımı eskiye nazaran azaldı. Bunun yanında akıllı saatler piyasaya ayrı bir dinamik kazandırdı. Ayrı bir kol oluşturdu tabii ki.  Farklı model ve şekillerle bugüne kadar kendi yerini koruyan kol saatleri gelişen teknolojiyle Saatçilik dünyası yeni nesil akıllı kol saatlerine alışmaya başlamıştır. Kullanım oranı da bu denli yüksekken geleneksel mekanik saatlerin yanı sıra, akıllı kol saatleri de popülerlik kazanmıştır. Akıllı kol saatleri geleneksel saatçilikle teknolojinin buluşması olarak son derece önemli bir noktaya hitap etmektedir akıllı saatler, saat fonksiyonlarını yerine getirirken aynı zamanda pek çok ek işlev ve özellik sunar. tarih, takvim, alarm, kronometre gibi işlevlerin yanı sıra hava durumu bilgileri, adımsayar, gibi sağlık ve spor odaklı özellikleri de elimizin altında bulabiliyoruz. Akıllı saatler geleneksel saatlerle birlikte ayrı bir yolda ilerliyor ve dijital, mekanik saat teknolojisi her gün büyük ivme ile büyümektedir.

ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI

Saatçi yetişmesi için Milli Eğitim Bakanlığı da devreye giriyor, çaba ve emek var ama yeterli mi?

Almanya, dönen gurbetçilerin üzerinde 200 kilo kaçak altın yakaladı Almanya, dönen gurbetçilerin üzerinde 200 kilo kaçak altın yakaladı

Önceki dönem Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer Bey Türkiye`nin ilk Mikro mekanik ve Saatçilik Bölümünü, Bursa Tophane Endüstri Meslek Lisesi alan olarak onaylandı. Sektör için çok önemli gelişme gelecekte bu öğrencilerleler sektörümüzde staj görecek ve mezun oldukların da ülkemizde temsil edilen yerli yabancı saat markalarının teknik servislerinde işe girebilecekler.
Ülkemizde saatçi ustası konusunda çok ciddi açık olduğu için sektörümüzün öncü saat markalarından çok ciddi talep var. Türkiye’de saat sektörü önemli adımlar atacağından eminim ve önceliğimden bir tanesi çıraklık meslek eğitim okulların tekrar hayata geçirilmesi gerekmektedir işletmecini çırak yetiştirmediğinden dolayı usta sıkıntısı çektiği bir dönemde yaşıyoruz acil olarak kurslar yardımıyla usta yetiştirmemiz gerekiyor. Potansiyeli yüksek olan İstanbul’da Mesleki Eğitim liselerinde bir saatçilik bölümünün daha çok açılması çalışmamız vardır.

BAŞVURULARIMIZ DEVAM EDİYOR

Mesleki eğitimin gerekliliğine vurgu yapıyorsunuz…

Mesleki eğitim merkezlerinde saat tamirciliği alanında sınıflar açılsın diye girişimlerimiz var bunun duyurularını esnafımız aracılığıyla etrafımızdaki insanlara duyurmaya çalışıyoruz. Başvuru oluşturarak yeterli sayıyı tamamlayarak mesleki eğitim merkezinde saatçiliğin bir eğitimi olsun istiyoruz fakat başvurular hobi amaçlı öğrenmek isteyen iş insanları müracaatları hayli fazla. Bize sektör olarak mesleği devam ettirebilecek öğrenmeye istekli insanlar mesleklere yönlendirmemiz gerekiyor. Dönemsel ve bölgesel olarak toplantılarımız oluyor. İstanbullun farklı ilçelerinde bulunan esnafımızla buluşuyoruz ve bu bölge toplantılarında üyelerimizin genel sorun şikâyet ve dileklerini dinliyoruz neler yapılabilir sorunlar karşısında diye üyelerimizin fikir alışverişinde bulunduğu toplantılar oluyor. Saatçilik mesleğinin Unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alması için üst kuruluşumuz birlik ve federasyonumuza başvurularda bulunuyoruz. Bu meslek grubuna dahil olan sanatkarlarımıza devlet teşvikleri oluyor. Teşviklerden yararlanabilmek adına ve saat tamirciliğinin unutulmaması adına ilgili kurum ve kuruluşlarla proje geliştirmek istiyoruz. Bu konudaki başvurularımız devam ediyor

KİRALAR VE ENFLASYON ETKİSİ

Üyelerinizden ne tür şikâyetler alıyorsunuz?

Ekonomik olarak üyelerimizden ve sektörden aldığımız en büyük şikâyetler gümrükteki ithalat zorlukları, vergiler hem ithalatçıyı zor durumda bırakıyor artan maliyetler tüketiciye yansımak zorunda kalınıyor alım gücü bu enflasyon döneminde etkisini gösteriyor.  Kiralara yapılan zamlar ve vergi yükümlülüklerinin fazla olması Esnafta tabii ki fiyatlara yansıtıyor maliyetlerini bu durumda tüketici alım gücü azalmaktadır. Her yıl üyelerimizle buluştuğumuz programlarımız oluyor. Pandemi dönemine kadar her yıl aktif olarak iftar programlarımız oluyordu fakat pandemiden sonra gelen ekonomik zorluklarla birlikte bu faaliyetimizi birkaç yıldır gerçekleştiremiyoruz fakat önümüzdeki dönemde bu etkinliğimize kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz. Gelecekte planladığımız en büyük proje isteklerinden birisi bir saatçilik kursu açabilmek ve bu kursta gerçekten sektöre katılımını sağlayabileceğimiz çıraklar yetiştirebilmek. Esnaflarımızın uygun koşullarda krediye kavuşabilmesi için de emek veriyoruz.


Saatçilik kursu açacağız

Eğitime önem verdiklerinin altını çizen İstanbul Saatçiler Odası Başkanı Sedat Güngörür, “Gelecekte planladığımız en büyük proje isteklerinden birisi bir saatçilik kursu açabilmek ve bu kursta gerçekten sektöre katılımını sağlayabileceğimiz çıraklar yetiştirebilmek” diyor.

Sedat Güngörür kimdir?

1963 yılında Mardin Derik’te doğdu. İlk, orta ve Lise öğrenimini Derik’te tamamladı. Evli ve 3 çocuk babasıdır. 1979 yılında İstanbul’da çalışma hayatına baba mesleği olan saat, optik işletmeciliğiyle başladı. Mesleki eğitimlerden almış olduğu birçok belgelerle beraber çok sayıda çırak ve usta yetiştirmiştir. 1995-2013 yılarında İstanbul Saatçiler Esnaf Odası 2.Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeliği, 2014-2024 yıllarında İstanbul Saatçiler Esnaf Odası Başkanlığı yapmaktadır. Döneminde 2015’de sektörle ilgi yeni yasa çıkmasına etkin rol aldı. 1998 yılında saat aksesuar, yedek parça ithalatına başlayarak saat deri kayışı güncel tasarımları takip ederek üretimi ve ithalatını gerçekleştirdi. 2014 yılında Hong Kong’ta açtığı şirketle birçok ülkeye ihracat yaptı. 2005 yılında Eskişehir Osman gazi Üniversitesinde Optisyenlik bölümünü okudu. 2016 yılında Anadolu Üniversitesi İş sağlığı ve güvenliği sınavında başarıyla sertifika almaya hak kazandı. Sivil toplum kuruluşlarında, platformlarda, derneklerde Başkan ve yönetim kurulu üyeliği, üniversite öğrencilerine burs komisyon başkanlığını aktif olarak yapmaktadır.

Editör: HABER MERKEZİ