Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın talimatıyla tarihi dokusu korunarak yenileme çalışması yapılan Kale Park Sosyal Tesisleri ziyaretçi akınına uğruyor. Çok sayıda sosyal donatının yer aldığı tesiste, özellikle açık hava müzesi büyük beğeni topluyor. Yaklaşık 150 eserin sergilendiği müzede adeta zamana yolculuk yapılıyor. Ayrıca Silivri'ye ve İstanbul'a ait en önemli tarihsel süreçlerden biri Orhan Gazi ile Theodora'nın evlilikleridir. 1341'de III. Andronikos'un ölümünün ardından tahta geçen VI. İoannis Kantakuzenos'un kızı Theodora ve Orhan Gazi 1346'nın bahar sonunda Silivri'de evlenmişlerdir bu tarihi bilgi ile de ayrı bir önem taşımaktadır.


“ATA YADİGARİ TARİHİ ESERLERİMİZE SAHİP ÇIKTIK”


Kale Park Sosyal Tesislerinde oluşturulan açık hava müzesi ilgili bilgi veren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Varlıkları ile şehrimize kültürel değer katan ata yadigârı tarihi eserlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz” diyerek şunları söyledi: 
“Yenileme çalışmalarını tamamlayarak Sosyal Tesise dönüştürdüğümüz Kale Park’ta, bakımsız, dağınık ve atıl durumda bulduğumuz birçok tarihi eser vardı. Bu eserlerin her birini tek tek elden geçirdik. Bulundukları döneme ait bilgilerin ve teknik özelliklerini içeren künyeler hazırlayarak eserleri sınıflandırdık. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait olan tarihi kalıntıların sergilendiği özel bir alan oluşturarak burayı vatandaşlarımız için açık hava müzesine dönüştürdük. Silivri Belediyesi olarak, varlıkları ile şehrimize kültürel değer katan ata yadigârı tarihi eserlerimize sahip çıkıyoruz, sahip çıkmaya devam edeceğiz.”


BAŞKAN YILMAZ’A TEŞEKKÜR


Silivri Belediyesi Kalepark Tesisleri, yeni yüzü ile ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle tesis içerisinde bulunan açık hava müzesini gezen vatandaşlar, Kalepark’ta yapılan yenileme çalışmaları ve tarihi eserlerin korunması noktasında Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a teşekkür ettiler.


“ESKİ HALİYLE ŞİMDİKİ HALİ ARASINDA SADECE İSİM BENZERLİĞİ VAR”


Kent Yaşam TV ekibi olarak Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ı başarılı buluyor musunuz?  Sorusunu yönelttiğimiz bir vatandaş şunları söyledi:  “Kale Park’ın eski haliyle şimdiki hali arasında sadece isim benzerliği var. Eskiden buraya gelip de eşini dostunu gezdirmek mümkün değildi. Özellikle bu tarihi eserlerle ilgili teşekkür etmek istiyorum. Bunlar parkın içinde bakımsız, dağınık ve düzensiz bir haldeydi. Ne olduğunu bakıp anlayamıyorduk. Şu an çok muntazam bir şekilde düzenlenmiş, açıklamaları yazılmış ve bir müze haline getirilmiş. Gidip orada çekim yapmanızı ve herkese duyurmanızı isterim. Başta Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”


SİLİVRİ KALE PARK NEREDE?


Silivri Belediyesi Sosyal Tesisleri Kale Park, Fatih Silivri, Şaban Demiray Cd., 34570 Silivri/İstanbul adresinde yer alıyor.


YEŞİL VE MAVİNİN HUZUR ADRESİ


Silivri Belediyesi tarafından işletilen Kale Park Sosyal Tesisleri, yeşil ve mavinin buluştuğu eşsiz bir konumda yer alıyor. 47 metre yükseklikteki falezlerden Marmara Denizi’nin huzur veren sessizliği seyredilirken, ağaçlar ve yeşil alanların yoğunluğu bambaşka bir güzellik katıyor. Amfi tiyatro, seyir dürbünü, kafeterya, yürüyüş yolları, mesire alanı ve oyun parkının bulunduğu Kale Park, günün her saati misafir ağırlıyor.


ORHAN GAZİ'NİN BİZANS PRENSESİ TEODORA İLE NİKÂHININ KIYILDIĞI ALANDIR


Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın Kale Park ile ilgili verdiği bilgilere göre, Orhan Gazi'nin Bizans Prensesi Teodora ile nikâhının kıyıldığı alandır. Volkan Yılmaz, bu alanın gençlerin nikah salonu olarak da kullanacaklarını açıkladı.
“Silivri'ye ve İstanbul'a ait en önemli tarihsel süreçlerden biri Orhan Gazi ile Theodora'nın evlilikleridir. 1341'de III. Andronikos'un ölümünün ardından tahta geçen VI. İoannis Kantakuzenos'un kızı Theodora ve Orhan Gazi 1346'nın bahar sonunda Silivri'de evlenmişlerdir.”


TARİHİ KALE HAKKINDA KISA BİLGİ


Kale, Tarihi Yarımada’ya çok uzak bir yer olmasına rağmen İstanbul’un güvenliğini sağlamış. Kale Bizans öncesinde inşa edilmiş Bizans imparatoru Iustinianus döneminde tamir görmüş. Arkadius (395-408) döneminde yeniden inşa edilmiş. Arkadius yeniden inşa sırasında kalenin içine eşinin ismini taşıyan (Eudoksia) bir de saray yaptırmış. Kale maalesef günümüze ulaşamamış. Fakat kalenin iç kısmında yer alan saraya ait kalıntıları hala yerinde görebilmek mümkün
Silivri Kalesinin tarihi M.S. 3’üncü yüzyıla kadar uzanırken, kalıntıların çoğunun 9’uncu ve 12’nci yüzyıllara ait olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. İlçenin çeşitli bölgelerinde bulunan birçok tarihi yapının hem korumaya hem de sergilemeye alındığı Kalepark Açık Hava Müzesinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait birçok mimari yapı ve tarihi eser bulunuyor. Müzede, yakın tarihten 800 yıl öncesine ait eserleri görmek mümkün.



ESKİ HALİ ÇOK ZARAR GÖRMÜŞ


Kaynaklara göre yapılışı M.S. 3’üncü yüzyıla dayanan Tarihi Kale Park, geçmişine yakışmayan bir haldeydi. Tarihi bir rezaletin gözler önüne serildiği Kale Park'ta, Osmanlı ve Bizans dönemine ait süs taşları, mezar taşları, kitabeler ve kabartmalı mermerler parçalanmış ve zarar görmüştü.


2007 yılının Nisan ayında mezbaha halinde olan Silivri Tarihi Kale Park’ta, dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Turan, Müzeler Müdürlüğü ve Anıtlar Kurulu’nun gözetiminde peyzaj ve düzenleme çalışmaları yapılmıştı. 


DİNİ SİMGELER AYAKLAR ALTINDA


Rum, Ermeni, Bizans ve Osmanlı dönemine ait olan tarihi eserler, bir köşeye atılmış durumdaydı. Osmanlı'da rütbeli askerlerin ve eşlerinin mezar taşlarının da bulunduğu kültürel mirasların en dikkat çekenleri ise haç ve papaz kabartmalı taşlar. Dini motiflerin çoğunlukta olduğu Kale’deki tarih eserler, bakımsız ve korumasız şekliyle dikkat çekiyordu. 


Senay GÜNCAVAR BADUR-Kent Yaşam