Fransız yetkililer henüz resmi bir açıklama yapmazken, olay uluslararası çapta tartışmalara yol açtı. Moskova, Durov’un haklarının korunması için Paris’e uyarıda bulunurken, Elon Musk bu durumu Avrupa’daki ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak nitelendirdi.

Fransız medyası, gözaltının Telegram'da suç içerikli paylaşımlara yeterince müdahale edilmemesi ve yetkililerle iş birliği yapılmaması nedeniyle yürütülen bir soruşturmanın parçası olduğunu belirtti. Ancak, bu iddialar resmi kaynaklar tarafından doğrulanmadı.

Cumhur ittifakında 'Öcalan' çağrısında çatlak yok Cumhur ittifakında 'Öcalan' çağrısında çatlak yok

Durov, 2014 yılında Rusya'dan ayrıldıktan sonra Telegram'ı kurarak, dünya genelinde bir milyardan fazla kullanıcıya ulaşan ve özellikle eski Sovyet ülkelerinde bilgi paylaşımı açısından kritik bir platform haline gelen uygulamayı geliştirdi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Telegram, hem Ukrayna hem de Rusya hükümetleri tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Durov’un haklarının korunmasını talep ederken, eski Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Durov’u ülkesini terk ettiği için eleştirdi. Durov ise Telegram’ın tarafsız ve ifade özgürlüğüne bağlı bir platform olarak kalması gerektiğini savunmaya devam ediyor.