Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Nisan 2022'den bu yana enflasyon hesaplamasında kullandığı maddelerin fiyatlarını açıklamayı durdurduğunu belirtti. Aktaş, TÜİK'in artık fiyat değişimleri ve ağırlıkları yalnızca ana harcama grupları itibarıyla açıkladığını, her bir madde için fiyat değişimlerini ise gizlediğini yazdı.

Aktaş, enflasyon hesaplamasında kullanılan maddelerin listesini yayımlayarak TÜİK'in belirttiği bazı fiyatlara dikkat çekti. "TÜİK’e göre haziran ayındaki uzman doktor muayene ücreti ne kadar biliyor musunuz; 33 lira 69 kuruş. Yanlış yazmadım; 33 lira 69 kuruş, hadi yuvarlayalım 34 lira," ifadelerini kullanan Aktaş, bu rakamın gerçeklikten uzak olduğunu vurguladı.

Aynı şekilde, TÜİK'in kira endeksine de dikkat çeken Aktaş, "Çarpıcı bir örnek de ev kirası. Haziran ayı endeksinde kira 5 bin 845 lira olarak dikkate alınmış," dedi. Bu rakamın da mevcut piyasa koşullarını yansıtmadığını belirten Aktaş, TÜİK'in veri açıklama yöntemini eleştirdi.

Iğdır potansiyelinin ne kadar farkında? Iğdır potansiyelinin ne kadar farkında?

Aktaş'ın bu açıklamaları, TÜİK'in enflasyon hesaplamalarındaki şeffaflığına yönelik tartışmaları yeniden alevlendirdi. Enflasyon hesaplamalarının daha şeffaf ve gerçeği yansıtacak şekilde yapılması gerektiği konusunda kamuoyunda artan bir talep bulunuyor.

Editör: Editör Yazar