İstanbul’da beklenen depremde en çok etkilenecek ilçeler arasında yer alan Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm kapsamında yıkımlar hızla devam ederken Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, evlerinin yıkımı izleyen vatandaşlar ile birlikte yıkım bölgesindeydi. TBMM’de Ekim ayı içinde çıkması beklenen Kentsel Dönüşüm Yasası’nın acil olarak hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Başkan Akgün; “Dönüşüm sürecini hızlandıracak, engelleri kaldıracak adımlar acilen atılmalıdır” dedi.

Silivri Belediyesi ve İBB kente değer katacak Silivri Belediyesi ve İBB kente değer katacak

AKGÜN: VATANDAŞIMIZIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİNİ SAĞLADIK

Başkan Akgün Büyükçekmece’de hedefin depremde vatandaşların burnunun kanamasını engellemek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “1999 depreminde belediye başkanıydım o gün dersimizi aldık 2000’den itibaren yolumuza koyulduk, önce planlarımızı değiştirdik. Afet İşleri Daire Başkanlığı ve bilim insanlarıyla beraber üniversitelerle beraber, Büyükçekmece’nin zeminine göre planlar oluşturuldu sonra kentsel dönüşüm kanunuyla birlikte bölgemizdeki depreme karşı önlem hızlandırıldı. Yani ne yaptık, ne yapmaya başladık olası büyük depremde yıkılabilecek binaları yıkmaya başladık arkamızda olduğu gibi hiç kimseden bir yardım beklemedik hiçbir yerden bir yardım gelmeyecek düşüncesiyle belediye vatandaş ve müteahhit üçgeninde 48 bin konutumuzu yenileyerek şu ana kadar hem 200 binden fazla vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağladık onları depreme dayanıklı evlerine taşıdık. Önümüzde bir yüzde 30-35’ lik kısım kaldı. Büyükçekmece’de olası büyük Marmara depreminde vatandaşımızın burnunun kanamasını engellemeye kararlıyız.

“TÜRKİYE’DE DE KENTSEL DÖNÜŞÜM DAHA ÇOK HIZLANACAKTIR”

TBBM’de bu ay içinde gelecek olan Kentsel Dönüşüm Yasası’nın önemine de dikkat çeken Başkan Akgün sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu arada dün meclis açıldı, Ankara çalışmaya başladı en acil beklentimiz kentsel dönüşüm kanununa yeni ilaveler yapılarak önümüzdeki engellerin kaldırılmasıdır. Nedir, yüzde yüzünün yüzde yetmiş beşinin muhafakatı alınarak binaya ruhsat verilmesi değil. Yüzde elli bir inin veya bir kişinin müracaatıyla o apartmanının ruhsatının verilmesini sağlamak, tebligat kanunu değiştirerek, yeni teknolojik şartlar dikkate alınarak, dijital hayat dikkate alınarak tebligat süresinin azaltılması, çünkü bir tebligat bazen olası depremde yıkılıp insanların içinde ölebileceği bir evin yıkılmasını 1.5 yıl 2 yıl engelleyebiliyor. Tebligat yasası ve kişilerin muhafakatı ile ilgili düzeltmeler yapıldığı takdirde, bir de vatandaşımıza verilmekte olan kira yardımı en az bir kat daha arttırıldığı takdirde İstanbul’da da Büyükçekmece’de de Türkiye’de de kentsel dönüşüm daha çok hızlanacaktır.”

MARUF'TA YAPILANLARI ANLATTI

Marmara Belediyeler Birliği tarafından uluslararası düzeyde düzenlenen Marmara Uluslararası Kent Formu (MARUF) 4-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor.

Bu yıl ana teması “Dayanıklılık ve Ötesi” olan forum kapsamında yapılan oturumunda Marmara Bölgesi’nde bulunan kentlerin belediye başkanları uyguladıkları dayanıklılık politikalarını anlattılar.

“KENTİMİZİN YÜZDE 70’İNİ DEPREME HAZIRLADIK”

Diyalog Marmara: Başkanlar Konuşuyor oturumunda konuşan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, beklenen Marmara Depremi için zamanın giderek daraldığını hatırlatarak, 1999 Marmara Depremi’nin ardından Büyükçekmece’de hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesini anlattı.

Büyükçekmece’de bugüne kadar 45 binin üzerinde konutun yıkılarak yenilendiğini, 200 binden fazla vatandaşın depreme dayanıklı konutlara taşındığını belirten Başkan Akgün; “Hız kesmeden sürdürdüğümüz depreme hazırlık çalışmalarımız kapsamında yüzde 70’i depreme dayanıklı bir kent oluşturduk” diye konuştu. Akgün, kentsel dönüşüm projesi kapsamında yepyeni ve estetik bir anlayışla otopark sorunun çözüldüğünü, peyzaj çalışması ile de örnek bir kentleşmeye imza atıldığını söyledi.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, kentsel dönüşüm çalışmaları ile birlikte eş zamanlı olarak deprem hazırlıklarının da sürdürüldüğünü belirterek, bu kapsamda deprem öncesi ve sonrası için konaklama, iletişim, enerji ve arama kurtarma alanlarında  çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi. KENT YAŞAM HABER MERKEZİ

Editör: Editör Yazar