Köyden şehirlere göç edenlerin sayısı 2021 yılında 2 milyon 777 bin 797 kişi ile artış kaydetmişti. Kırsal kesimlerde hayvancılık ile uğraşanlar ise çoban bulamıyor. İŞKUR’un çobanlık meslek edindirme kursları olsa da çobanlık mesleğine ilgi azalıyor. Hatta çoğu hayvan sahipleri ‘25 bin TL’ye çoban bulamıyorum’ şeklinde sitem ediyor. 

HAYVAN SAHİPLERİ DERT YANIYOR 
Eğitim nedeniyle köyden şehirlere göç eden gençlerin sayısı ise 686 bin 973'ü buldu. Eğitim için göç edenlerin sayısının fazla olması ise çoban sayısının az olmasının önemli nedenlerinden biri olduğunu görüyoruz. Çobanları bulamayan hayvan sahipleri ise çözümü maaşları artırarak buldu. Bazı hayvan sahipleri 12 bin 500 TL’den 25 bin TL’ye kadar maaş teklifleri verdi. Ama hayvan sahipleri halen çoban bulamamaktan dert yanıyor. 

ÇOBANLIK MESLEĞİ YOK OLUYOR
İŞKUR düzenlediği meslek edindirme programları ile köydeki gençlere ‘çobanlık kursu’ vermişti. Ama gençlerin ilgisi kurs bittikten sonra görülmediğini de görmüş olduk. Peki çobanları yeniden kazandırmamız için neler yapmalıyız? 
Çobanlığın ilk olarak bir meslek olarak algılanması gerekiyor. İŞKUR kurslarından çıkıp, Köy okullarında küçük yaştan gençleri tarıma teşvik etmek gerekiyor. Daha sonra iyi bir maaş ve sigorta ile çobanlık mesleğini kurtarabiliriz. Yoksa köylerde çoban hiç kalmayacak. 

İTHALATA YOL AÇAN SEBEPLERDEN BİRİ
Çoban olmayınca hayvancılık da bitiyor. Hükümetin yıllarca uyguladığı yanlış tarım ve hayvancılık politikaların yanında çobanlık mesleğinin artık yeterince icra edilmemesinden kaynaklı hayvan ithalatı da artış gösterdi. Özellikle Güney Amerika’dan gelen canlı hayvanlar, ithalat nedeniyle ülkemizde et fiyatları da son yılların en yüksek seviyelerinde.

Son dakika; Mourinho bugün İstanbul'dan ayrılacak Son dakika; Mourinho bugün İstanbul'dan ayrılacak


YERLİ ÇOBAN NEREDEYSE YOK
Çobanlık ücretleri ne kadar artarsa artsın, Türk gençleri tarafından birinci tercih olmuyor. Halihazırdaki çobanların büyük bölümünün sığınmacılardan oluştuğu biliniyor. Özellikle Afgan ve Türki Cumhuriyetlerden gelen sığınmacılar çobanlık mesleğinin bel kemiğini oluşturuyorlar. Sosyal medyada ve internette birçok web sitede “Afgan çoban aranıyor” şeklinde ilanlar bile yer alıyor. Süleyman Çay/KENT YAŞAM