Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, faaliyet raporunun oylamaya sunulması adına düzenlenen Nisan ayı Belediye Meclisi III. Oturumunda bir yıllık faaliyet raporunu sundu. Faaliyet raporu sunumunda tüm maddi engellemelere rağmen hizmette aksama olmadığını anlatan Başkan Balcıoğlu, “Göreve geldiğimiz andan itibaren, belediyemizin mali kaynaklarını daha verimli ve disiplinli kullanmaya odaklandık. Önceliğimizi hizmete, yatırımlara ve Silivri halkının doğrudan ihtiyaçlarına verdik” dedi.

İHALELER CANLI YAYINLANDI

Açık ve şeffaflık ilkesine bağlılıklarından söz eden Başkan Balcıoğlu, “Bu doğrultuda başlattığımız Açık ve Şeffaf İhale Projesi ile ihalelerimizi sosyal medya üzerinden canlı yayınlamaya başladık. Bu uygulamayla, her bir vatandaşımızın vergileriyle oluşan kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığını izleyebilmesini sağladık” diye konuştu.

Şeffaflık ilkesinin yalnızca ilke olmadığını ifade eden Başkan Balcıoğlu, “Bizim için şeffaflık, sadece bir ilke değil, aynı zamanda halkımızla kurduğumuz güvenin temel taşıdır. Şimdi, vatandaşlarımızın gözü önünde yapılan her ihale, kaynakların verimli kullanımına, israfın önüne geçilmesine ve hizmetlerin artmasına katkı sağlıyor” diye kaydetti.

BELEDİYE KAPINIZDA, ÇÖZÜMLER YERİNDE

Belediye ekiplerinin mahalle mahalle dolaşarak vatandaşların sorunlarını dinlediğini ve yerinde çözüm üretildiğini anlatan Başkan Balcıoğlu, “2025-2029 Stratejik Planımızı, tam 5.000 vatandaşımızın katkısıyla, ortak akla dayanarak hazırladık. Silivri’nin geleceğine dair alınan hiçbir kararı halktan bağımsız kılmadık, kılmayacağız. Düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz ‘Muhtarlar Meclisi’ ile, 35 mahallemizin önceliklerini yerinden öğreniyor, çözümleri birlikte şekillendiriyoruz” dedi.

“ALTYAPI YERİN ALTINDA DEĞİL, HAYATIN TAM MERKEZİNDEDİR”

Sel ve su baskınlarına karşı dayanıklılığı artırmak için 2024 yılında kapsamlı bir altyapı hamlesi başlatıldığını vurgulayan Başkan Balcıoğlu, şöyle konuştu:
“Yağmur suyu hatlarından mazgallara, logarlardan menfezlere kadar yaptığımız çalışmalarla sadece tıkanıklıkları gidermekle kalmadık; selleri, taşkınları ve ani afetleri Silivri’nin gündeminden çıkarmayı hedefledik. Bu süreçte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ iş birliğiyle başlatılan yaklaşık 2 milyar liralık altyapı yatırımıyla ilçemizde kritik bölgelerde kanalizasyon ve yağmur suyu hatları yenileniyor; sel riski azaltılıyor. Bu kapsamda 30 kilometre atık su, 10 kilometre yağmur suyu hattı inşa edilecek; ayrıca Selimpaşa Kocadere’de 3 kilometrelik dere ıslahı ile taşkın riski önlenecek. Yine Selimpaşa’da, asbestli içme suyu hatları kaldırılarak sağlıklı ve güvenli altyapının temelleri atıldı.”

Toplamda 21 bin tonun üzerinde asfalt kullanarak çok sayıda yolun kaplamasını gerçekleştirdiklerinin altını çizen Başkan Balcıoğlu, “Parke, asfalt kırığı ve mineral betonla desteklenen yeni yol yapımlarıyla hem merkezde hem köylerde ulaşımın daha konforlu hale gelmesi için çalıştık. 26 bin metrekareye yakın yeni yol açarken, 20 bin metrekareden fazla kaldırım ürettik” diye konuştu.

Başkan Balcıoğlu, ayrıca 800 bin metrekareyi aşkın zemin iyileştirme yaparak ulaşımı kolaylaştırmaya yönelik bir adım daha atıldığını ve Körfezkent Köprüsü’nün artık ihtiyaca ve güvenliğe yanıt verememesi nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde harekete geçtiklerini kaydetti.


“HER SOKAĞI, HER MAHALLEYİ BÜYÜK BİR HASSASİYETLE ELE ALDIK”

Parklardan okul çevrelerine, muhtarlık binalarından cami bahçelerine kadar pek çok alanda bakım, onarım ve yenileme çalışmaları yaptıklarını söyleyen Başkan Balcıoğlu, şu ifadelere yer verdi:

“İşlevselliğini yitirmiş Yoğurtçu Meydanı’nı hemşerilerimizin sesine kulak vererek yeniledik. Güvenli Parklar Projemiz kapsamında Parklarımızı kamera sistemleriyle donatarak çocuklarımızın 7 24 güvenle oynayabileceği alanlar oluşturduk. Alibey Camisinin yıkım süreci ile Geçici Alibey Mescidi hemşerilerimizin güvenle ibadet etmesini sağladık. Yeni Mahalle Muhtarlığını kendi mahallesine kavuşturduk, yanına da gazilerimize saygı ve vefa borcumuzun bir nişanesi olarak Gazi Evi kazandırdık. Yıllardır atıl kalan Çeltik Çamlık alanını Silivri’ye yakışır bir sosyal tesise dönüştürüyoruz. Emeklilerimizin yaşamını kolaylaştırmak, hak ettikleri saygı ve huzuru sunmak için iki ayrı noktada emekli lokali projemizi hayata geçirdik. Selimpaşa Emekli lokalimizin çok yakında açılışını yapacağız.
Büyükkılıçlı’da çocuklarımız için bir etüt merkezi, Ortaköy’de evlatlarımız için modern bir kütüphane kurduk; çünkü biz geleceği bilgiyle inşa ediyoruz. Mimarsinan’da çalışan annelere nefes, çocuklara sıcak bir yuva diyerek İBB ile yeni kreşimizi hizmette açtık. Değirmenköy’de yıllardır beklenen kreşi hayata geçiriyoruz.”

GENÇLİK VE KÜLTÜR MERKEZİ’NİN KABA İNŞAATI TAMAMLANDI

13 bin 250 metrekare alana sahip olan Gençlik ve Kültür Merkezi projesinin kaba inşaatının tamamlandığını ifade eden Başkan Balcıoğlu, tiyatro salonunda teknoloji atölyelerine birçok alanın bulunduğu merkez hakkında “Göreve geldiğimizde yalnızca temeli atılmış bir yapı vardı. Biz, bu yapıyı sadece betonla değil; umutla, emekle ve ortak akılla yükselttik. Kaba inşaatını tamamladık, şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediyemiz ile ince işçiliğini tamamlayacağız” şeklinde konuştu.

KENT LOKANTASI İLE SAĞLIKLI ÖĞÜNLER SUNULUYOR

Başkan Balcıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde Silivri Kent Lokantası’nı hayata geçirdiklerini söyledi. “Bugün bu lokantada, öğrencilerimiz, emeklilerimiz, dar gelirli yurttaşlarımız sağlıklı, sıcak ve ekonomik öğünlere kolayca ulaşabiliyor” diyen Başkan Balcıoğlu, kent lokantalarında hiçbir ayrım gözetmeksizin, herkesin aynı masada eşit ve onurlu bir şekilde yemek yiyebildiğini ifade etti. 

İMAR UYGULAMALARI İLE PLANLI GELİŞİM SAĞLANIYOR

Bir şehri yalnızca bugünkü ihtiyaçlara göre değil, gelecek nesillerin hakkını gözeterek planlamak zorunda olduklarının bilincinde olduklarını kaydeden Başkan Balcıoğlu, “Bu nedenle 2024 yılı boyunca, 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi kapsamında yürüttüğümüz imar uygulamalarıyla Silivri’nin planlı gelişimi için somut adımlar attık. Cumhuriyet, Çanta, Selimpaşa, Gümüşyaka, Mimar Sinan ve Yeni Mahalle gibi birçok bölgede yapılan çalışmalarla, imar planlarının sadece çizimlerde kalmaması, fiilen uygulamaya geçmesi sağlandı. Bu süreçte yüksek miktarda alan sosyal ve teknik altyapı hizmetlerine ayrılarak kamu mülkiyetine kazandırıldı” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PLANLARI HAZIRLANDI

Başkan Bora Balcıoğlu, ilçe genelinde riskli olduğu belirlenen birçok yapı için yıkım süreçlerinin tamamlandığını, dönüşüm planlarının hazırlandığını ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli yürütülen “Hızlı Tarama” yöntemiyle öncelikli risk taşıyan binaların tespit edildiğini, özellikle Selimpaşa Hekimdere bölgesinde “rezerv alan” çalışmalarının başlatıldığını ifade etti.

Kimsenin mağdur olmaması adına atılan adımlardan bahseden Başkan Balcıoğlu, “Vatandaşlarımızı yalnızca bilgilendirmekle kalmadık; sürece dahil olmalarını kolaylaştırmak adına saha ve ofis desteğiyle birebir rehberlik sağladık.
Yapım ve kira yardımlarıyla, dönüşüm sürecinde kimsenin mağdur olmaması için gerekli destekleri sunduk. Ayrıca Alibey Mahallesi’nde yapılan deprem performans analizleriyle, bölgemizin zemin ve yapı stoğuna dair kapsamlı veriler oluşturduk” dedi.

Silivri’nin farklı mahallelerinde yürütülen çalışmaların günlük yaşama doğrudan dokunacak yatırımların ön hazırlıkları niteliğinde olduğunu ifade eden Başkan Balcıoğlu, şöyle konuştu:

Taziye Evimizin projesini tamamladık, yapı ruhsatını aldık. Yakında yapım süreci başlıyor. Viyadük Altı meydan ve kavşak düzenlemesi için proje çalışmaları devam ediyor. Piri Mehmet Paşa Mahallesi’nde Silivri’nin panoramik değerine katkı sunacak Seyir Terası için projelendirme süreci sürüyor. Gümüşyaka Mahallesi Gece Pazarı Alanı ve Sosyal Tesis için tasarım aşamasındayız. Çeltik Mahallesi’ne yapılacak Aile Sağlığı Merkezi ve Ebe Evi için proje çalışması tamamlandı, en yakın zamanda temelini atacağız. Yeni Mahalle’de planlanan AFAD binası için teknik planlama devam ediyor. Alibey Mahallesi’nde üç yeni taksi durağının projeleri hazırlandı, uygulama aşamasına geçildi.

“ECDATTAN YADİGAR, GELECEĞE EMANET”

2024 yılı boyunca Tarihi Yapılar Birimi aracılığıyla önemli çalışmalara imza attıklarını anlatan Başkan Balcıoğlu, “Muratçeşme, İncirliçeşme ve Hünkâr Çeşmesi için hazırlanan projeler onaylandı. Adem Hoca Çeşmesi ile Selimpaşa Mahallesi’ndeki Havuzlu Çeşme’nin restorasyonları tamamlandı. Ayrıca, ilçemizin simgesel yapılarından biri olan tarihi Belediye Binası’nın yeniden yapım süreci de tamamlanma aşamasına geldi. Aslına uygun biçimde yeniden inşa edilen bu yapı, inşallah en kısa sürede Silivri halkının hizmetine sunulacak ve kentimizin tarihî belleğinde yeniden hak ettiği yeri alacak” diye konuştu.

“İlçemizin dört bir yanında yeni parklar, yeşil alanlar ve spor alanları inşa edilirken; mevcut alanlar da elden geçirilerek daha işlevsel hale getirildi” diyen faaliyetlerden söz eden Başkan Balcıoğlu, “5 yeni park ve 14 yeşil alan olmak üzere toplam 19 yeni düzenlemeyle Silivri’ye nefes aldırdık. Kullanım ömrünü tamamlamış 14 park ve 1 meydan yenilenerek yeniden halkımızın hizmetine sunuldu. 34 farklı noktada peyzaj ve park uygulamalarıyla mahallelerimize estetik bir dokunuş yaptık. Ayrıca, sporun ve aktif yaşamın her mahalleye ulaşması için 8’i yeni, 11’i yenilenen 19 çok amaçlı spor sahası ilçemize kazandırıldı. 50 yeni çocuk oyun grubu, 44 açık hava spor aleti ve 32 spor ekipmanı monte edildi. 258 çocuk oyun alanı ve 322 spor aletinin bakım ve onarımları tamamlandı” ifadelerini kullandı.

Yalnızca yenilemekle yetinmediklerini kaydeden Başkan Balcıoğlu, “Silivri’nin yeşil dokusunu korumak ve çoğaltmak için geniş çaplı bakım ve dikim çalışmaları da yürüttük. 2 bin ağaç, 15 bin çalı ve 200 bin mevsimlik çiçek toprakla buluştu. Kamu kurumları, okullar, camiler ve STK bahçeleri dahil 2 milyon metrekareyi aşkın alanda düzenli bakım yapıldı” diye konuştu.

SIFIR ATIK ALANINDA MODERN ADIMLAR ATILDI

Başkan Balcıoğlu, Sıfır Atık alanında atılan adımları anlattı. Geri dönüşüm araç filosunun yenilendiğini, 150 yeni tekstil kumbarasının yerleştirdiğini, mobil atık toplama noktalarının yaygınlaştırıldığını, okullarda atık bilinci eğitimleri verildiğini, kent temizliğinde ise teknolojiyi sürece entegre ettiklerini ifade eden Başkan Balcıoğlu, ayrıca “Çöp Taksi (Atık Ekspres)” uygulamasına bir araç ilavesiyle sahil ve merkezde temizlik hızını artırdıklarını, araçlara kamera sistemleri yerleştirerek denetimi anlık izlenebilir hale getirdiklerini ve 11 bin konteynerin konumunu takip sistemiyle dijital olarak kontrol altına aldıklarını dile getirdi.

RUHSATSIZ YAPILARA GEÇİT YOK!

İlçede tarım arazileri üzerine izinsiz, ruhsatsız ve kaçak şekilde yapılan 153 yapıyı yıktıklarını söyleyen Başkan Balcıoğlu, “Toprağımıza sahip çıktık. Ve buradan bir kez daha net olarak söylüyorum: Kimse kusura bakmasın. Benim hemşerimin ekip biçtiği toprağa, kimse kaçak bir yapı koyamaz. Tarım arazilerimize hançer saplanmasına göz yummayız” dedi.

SAK EKİPLERİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

SAK ekiplerinin çalışmalarının artarak devam ettiğini ifade eden Başkan Balcıoğlu, “Arama kurtarma ekibimiz SAK, 5 tam donanımlı aracı, lojistik konteynerleri, gece görüş sistemleri ve modern müdahale ekipmanlarıyla hem ilçemizde hem de farklı şehirlerde aktif görev aldı. Kapasite artırımı yaparak Hafif seviye Akreditasyona sahip 27 kişilik SAK ekibini yenileyerek 66 kişiye çıraktık ve Orta seviye Akreditasyon almayı başardık. Ayrıca Uluslararası İple Erişim Teknisyenliği Eğitimi’ni başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandık. Bu belgeye sahip olan Türkiye’deki ilk ve tek belediyeyiz” diye konuştu.

SİLİVRİ TARIMLA GÜÇLENİYOR

Kartallı miniklerden Rıfat Ilgaz Çocuk Kütüphanesi’ne yoğun ilgi Kartallı miniklerden Rıfat Ilgaz Çocuk Kütüphanesi’ne yoğun ilgi

2024 yılında, Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimiz TÜRAM aracılığıyla yürütülen çalışmalarla yalnızca tarlayı değil, bereketi, dayanışmayı ve umudu yeşerttiklerini kaydeden Başkan Balcıoğlu, “Arpa, buğday, ayçiçek, sebze üretimiyle binlerce dönüm toprak yeniden üretime kavuştu. Tıbbi ve aromatik bitkilerle alternatif tarım alanları oluşturuldu. Ürünlerin bir kısmı ihtiyaç sahiplerinin sofrasına ulaştı, bir kısmı ise konserve, salça, çay gibi katma değerli ürünlere dönüştü” ifadelerine yer verdi.

Bu toprakta üretim yapan her bir çiftçimizin yükünü hafifletmek için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Balcıoğlu, “Arpa tohumu, ayçiçek tohumu, saman balyası, atalık sebze tohumu, fide desteği ve mazot yardımıyla üreticimizin yanında olduk.
İstanbul Büyükşehir Belediyemizle birlikte çiftçiye üreticiye balıkçıya hayvancılıkla uğraşan hemşerilerimize birçok destek verdik. Bu kapsamda 2024 Yılında İBB iş birliğiyle birlikte tarım ve üretime sağladığımız destek 100 milyon TL’ye ulaştı” dedi.

SİLİVRİ FESTİVAL VE ŞENLİKLERLE TAZELENDİ

Yıl boyunca, birçoğu tarımsal üretimle doğrudan ilişkili olan festival ve şenliklerle Silivri’nin sosyal dokusunu canlandırdıklarını dile getiren Başkan Balcıoğlu, “Bu etkinlikler hem üreticimizi destekledi hem kültürel hafızamızı tazeledi hem de toplumsal dayanışma ruhunu büyüttü. Ulusal bayramlarımızı halkımızla birlikte coşkuyla kutladık, sokaklarımızı yeniden Atatürk sevgisiyle, bağımsızlık ruhuyla doldurduk. Yazlık sinemalardan tiyatro gösterimlerine, müzik dinletilerinden spor organizasyonlarına, eğitim programlarına kadar her yaştan yurttaşımıza hitap eden etkinlikler gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

SİLİVRİ’DE KİMSE GERİDE KALMADI, DAYANIŞMA BİRLİKTE BÜYÜDÜ

Silivri’de kimseyi geride bırakmadan çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Başkan Balcıoğlu, şu ifadelere yer verdi:

“2.500 çocuğun kahvaltı paketiyle güne başlamasını sağladık.
İlkokula başlayan 3.500 evladımıza okul çantası ve kırtasiye desteği verdik.
Üniversite sınavına hazırlanan gençlerimizin harçlarını karşıladık. Aşevi hizmetimizle her gün 1000 kişiye sıcak yemek ulaştırdık. Ramazan ayında binlerce haneye erzak kolisi taşıdık. Ektiğimiz Ayçiçeklerinden elde ettiğimiz yağları 15 Bin hanemize ulaştırdık. Şimdi de aynı anlayışla ihtiyaç sahibi hemşerilerimize ulaştırmak üzere buğday ektik, buradan elde edeceğimiz unları da ihtiyaç sahibi hanelerimize ulaştıracağız. Soğuk günlerde üşüyen hiçbir çocuk kalmasın diye binlerce mont ve bot dağıttık. Toplu sünnet organizasyonlarından asker maaşı desteklerine kadar her alanda vatandaşımızın yanındaydık. Başlattığımız HPV Aşısı projesi ile kadınlarımıza destek olduk. Eğitim Akademimizde verdiğimiz kurs destekleriyle gençlerimizi sınava hazırladık. Dağıttığımız Çanta, Kırtasiye ve kaynak kitaplarla ailelerin ekonomisine katkı sunduk. Sosyal Yardım Mağazamız, bir market gibi değil; bir dost eli gibi çalıştı. On binlerce parça kıyafeti, kırmadan, incitmeden, yoksulluğu teşhir etmeden, sessizce nezaketle hemşerilerimize ulaştırdık. Binlerce seans psikolojik danışmanlık hizmetiyle vatandaşlarımızın yanında olduk, evliliğinde sorun yaşayan anne babaların evinde bir denge olduk, çocuklara oyun terapileriyle sağlıklı bir gelişim zemini sunduk. Özel bireylerimizin hayatını kolaylaştırmak için akülü ve manuel sandalyeler temin ettik, rehabilitasyon ve fizyoterapi hizmetleriyle bedenlerini ve umutlarını yeniden ayağa kaldırdık. Evde sağlık hizmetlerimizle ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında olduk. Madde bağımlılığıyla mücadele eden gençlerimizi tedavilerine destek olarak yeni bir başlangıç sunduk.” KENT YAŞAM HABER MERKEZİ