Bartın'da bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müdürlüğü'nde saat 18.15'te yaşanan patlama sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun verdiği son bilgilere göre ölü sayısı 40 oldu. Bakan Soylu yaptığı açıklamada, "07.30 itibariyle gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklmasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. 40 Şehidimize ulaştık. Kahraman madecilerimiz arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu. 40 madencimizi, 40 şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralımız da hastanede. 40 madencimizin kimliği belirlendi. 26 şehidimizin kimliğini açıklamıştık. 14 şehidimizin kimliğini de kamuoyuyla paylaşacağız. 1 madenci için belirsizlik var." ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN 41 OLARAK AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan patlamada hayatını kaybeden işçi sayısının 41 olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bu patlamanın nasıl yaşandığı, sorumluların kimler olduğu yürütülecek adli ve idari soruşturmalarla ortaya çıkacaktır. Önceliğimiz yeraltındaki işçilere ulaşmaktı. En son 41'inci işçimize ulaştık. O da rahmetli olmuş." dedi.
AFAD`dan yapılan ilk açıklamada patlamanın trafo kaynaklı olduğu belirtildi ancak sonrasında yapılan yeni bir açıklamayla "patlamanın trafo kaynaklı olduğu sehven yazılmıştır" ifadelerine yer verildi.
BAKAN DÖNMEZ: PATLAMA GRİZU KAYNAKLI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk değerlendirmelere göre patlamanın "Grizu" kaynaklı olduğu bilgisi paylaşıldı. Bakan Dönmez, “Patlama hadisesini müteakip öncelikle müessesede bulunan arama kurtarma ekipleri olay mahalline gittiler. Yaralılarımız var. Galerilerimizde havalandırma tertibatı şu anda sağlıklı olarak çalışıyor. Kısmi göçükler var.
Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre, grizu patlaması olduğu şeklinde. Galerilerin belli bir kısmına kadar fayton dediğimiz mini raylı sistem çalışıyor. Bir kısmında ise ancak yayan, elle müdahaleler söz konusu.
Bütün arama kurtarma ekipleri şu anda görev başında. Herhangi bir eksikliğimiz yok. Biz de arkadaşlarla sürekli koordinasyon içindeyiz. Tekrar başımız sağ olsun diyorum.” Dedi.
GRİZU PATLAMASI NEDİR?
Grizu patlaması, belli oranlardaki metan gazıyla havanın karışarak oluşturduğu patlamadır. Patlamanın gerçekleşebilmesi için asgari %12 oranında oksijen gerekmektedir. Havada %5-6 oranında bulunan metan gazı ancak bir sıcaklık etkisiyle yanarken, metan oranının %5-16 olması durumunda patlayıcı özellik kazanır. En kolay patlama metan oranının %8, en şiddetli patlama ise %9,5 olduğu durumda gerçekleşir. Tutuşturma kaynakları açık ateş, fazla ısınan yüzeyler, sürtünme ve elektrikle oluşan kıvılcımlar olmaktadır. Soma faciasında da gerçekleşmiştir....
VALİLİKTEN AÇIKLAMA
Bartın Valiliği’nden yapılan açıklamada ise “Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.15 sularında eksi 300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır” denildi.
1 KOT KAÇ METREDİR?
Kot kavramı, projelerde yükseklik adreslemelerinde kullanılmaktadır. İtibari kot ismi verilen bir başlangıç kotu belirlenmektedir. Diğer kotlamalar bu itibari kota göre ayarlanmaktadır. Örneğin 0 kotu itibari bir kot olursa 1 metre yükseklikte +1.00 metre kotu olmaktadır. İtibar kotu seviyelerinde 1 metre kazı yaptı. -1.00 kotuna inmiş olur. Kot, arazi işlemlerinden anahtar teslimlere kadar, inşaatın her aşamasında oldukça kullanılan bir uygulamadır.
İŞÇİNİN İFADELERİ DEHŞETE DÜŞÜRDÜ
Maden ocağından çıkan işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz-duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” dedi.
CENAZELER AİLELERİNE VERİLMEYE BAŞLADI
Patlamada hayatını kaybeden işçilerin yakınlarının bekleyişi, cenazelerin bulunduğu Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Bartın Devlet Hastanesi önünde sürüyor.
Kimlik tespiti yapılan madencilerin cenazeleri, işlemlerin tamamlanmasının ardından ailelerine teslim ediliyor.
BARTIN MADEN OCAĞI NEREDE VE KİME AİT?
Bartın'da grizu patlamasının metdana geldiği maden ocağı Amasra ilçesinde yer alıyor. Ocağın adresi ise kayıtlarda "Gömü 1 Nolu İşletmesi Çınar Yolu Mevkii No: 80/1, 74310 Amasra/Bartın" şeklinde geçiyor. Maden ocağı, Türkiye Taşkömürü Kurumuna bağlı bir işletmedir.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI 4 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ
Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi. Olaya ilişkin 3 Cumhuriyet savcısının görevlendirildiği, soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edildiği kaydedildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, olayın bütün boyutlarıyla soruşturulacağını duyurdu. Bakan Bozdağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Amasra'da maden ocağındaki patlama sebebiyle yaralanan ve madende mahsur kalan işçilerimize/ailelerine büyük geçmiş olsun. Yaralı işçilerimize acil şifalar diliyorum. Madende mahsur kalan işçilerimize ulaşmak, onları sağ ve salimen kurtarmak için çalışmalar devam etmektedir. Devletimiz,tüm imkan ve kabiliyetlerini seferber etmiştir. Madende mahsur kalan işçilerimizin sağ ve salimen kurtarılması hepimizin en büyük dileğidir. Patlamayla ilgi Amasra Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatmıştır. Hadise bütün boyutlarıyla soruşturulacaktır” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, meydana gelen patlamayla ilgili 4 iş müfettişinin görevlendirildiği bildirildi.