İş Birliği ve Proje Platformu, üyelerini ve toplumun farklı kesimlerini önemli konuklarla bir araya getirmeye devam ediyor.
64. Programına imza atan platformda yine birbirinden değerli konuklarla siyaset değil, hayatın gerçekleri konuşuldu. Deprem ülkesi olan Türkiye’de deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında yapılacaklar hakkında önemli anlatımlar yapıldı.
İş Birliği ve Proje Platformu Başkanı Gürkan Özensoy’un organizasyonuyla, Florya’da bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sosyal Tesisleri’nde kahvaltılı toplantı yapıldı. Düzenlenen 64. buluşmaya İBB Başkanvekili ve İnşaat Mühendisi Akın Gürkan moderatörlük yaparken, İYİ Parti İBB Meclis Üyesi Ulaşım ve Trafik Uzmanı Dr. Suat Sarı, Metalürji ve Malzeme Yüksek Mühendisi Ahmet Güleç ile İBB ve İTO Meclis Üyesi Süleyman Uluocak konuşmacı olarak katıldı.
İPKB Koordinatörü Elfed Genel Başkanı Mühendis Kazım Gökhan Elgin ise mazeret bildirerek Ankara’da bulunduğu için konuşmacı olarak katılım sağlayamadı.
ÖZENSOY: BİZ HEP SİYASET YAPMADAN SORUNLARA ODAKLANDIK
Toplantıyı organize eden İş Birliği ve Proje Platformu Başkanı Gürkan Özensoy açılış konuşmasını yaptı. Özensoy, “Türkiye’nin toplumsal meselelerini masaya yatırdığımız toplantılarımızın bugün 64.sünü yapıyoruz. Her toplantımızda siyaset yapmadan, Türkiye’nin gerçek sorunlara eğildik ve ağırladığımız konuklar da bu çerçevede oldu. Yine önümüzdeki dönemde de bu buluşmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye’de değişim olması için mücadeleye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
GÜRKAN: İBB OLARAK KENDİMİZİ İSTANBUL’UN DÖNÜŞÜMÜNE ADADIK
Programın moderatörlüğünü yapan İBB Başkanvekili Akın Gürkan, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırdıklarını ancak bazı engellerle karşılaştıklarını söyledi. Cumhur İttifakı’nın İBB Meclisi’nde çoğunluğa sahip olduğunu hatırlatan Gürkan, “Biz platform olarak bu konuyu sürekli diri tutarak Türkiye gündeminden uzaklaşmamasını istiyoruz ve Gürkan başkanımıza teşekkür ederek, bu toplantıların devamını diliyorum.” dedi.
Gürkan, “Deprem kentinde yaşıyoruz bunun bilinciyle hareket ederek mesaimizi, Deprem Seferberlik Eylem Planı, çalıştaylar, hızlı tarama uygulamaları gibi birçok uygulamayı İstanbul’da ilk kez başlatarak deprem konusunda şimdiye kadar ihmal edilen işlere harcıyoruz.” ifadelerini kullandı.
SARI: YÖNETMELİKLERİMİZ HARİKA ANCAK UYGULANIRSA
Sahnede bir sunum gerçekleştiren Dr. Suat Sarı, Türkiye’de yaşanan büyük depremlerin ardından kusursuza yakın yönetmeliklerin yazıldığını ancak uygulamada sıkıntılar olduğunu söyledi.
Batılı ülkelerden örnek veren Sarı, “Avrupa’daki kentleri gezenleriniz bilir, o kentler neredeyse 50 yıldır aynı şekilde. Hiç değişmiyor, büyümüyor. Aksine merkezsizleştirme çalışmaları yürütüyorlar. Çünkü bir kenti büyütmek, daha fazla altyapı sorunu, daha fazla plansız inşaat demektir. İstanbul’da gördüğümüz gibi.” dedi.
Dr. Sarı, toplu taşımanın yaygınlaşması gerektiğini ve raylı sistemler gibi alternatifler de çoğaldıkça lastik temelli araçların kullanımının azaldığını belirtti.
Sarı, yazdığı “İstanbul’un İkinci Kurtuluşu” adlı kitabını da göstererek, uzman olduğu konularda ve İstanbul’da yapılması gerekenler hakkında yazdığını ifade etti.
ULUOCAK: HER DEPREMDE BİR GÜNAH KEÇİSİ ÇIKARILIYOR
İBB ve İTO Meclis Üyesi Mimar Süleyman Uluocak, kürsüye çıkarak yaptığı konuşmada, her deprem felaketinde bir günah keçisi çıkarıldığını ancak başka birçok suçlunun aradan sıyrıldığını söyledi.
Uluocak, “99 depreminde bir müteahhiti tutukladılar, son depremlerde de yine müteahhitleri günah keçisi yaptılar ama bu projelerde inşaatı yapan mühendisler, firmalar, o firmalara kalitesiz demir veya deniz kumu satanlardan tutun sayısız suçlu var. Türkiye’de geniş perspektifle bakılarak suçu ortaya çıkaran büyük resimdeki sıkıntıyı çözmemiz gerekiyor.” dedi.
Uluocak İstanbul’da kentsel dönüşümü de ada bazlı yapacaklarını ifade ederek, çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
GÜLEÇ: ZİHNİMİZİ TEMİZLEMELİYİZ
Metalürji ve Malzeme Yüksek Mühendisi Ahmet Güleç, deprem psikolojisine değinerek programda farklı bir yaklaşım sundu. Güleç, “Birçok afet geçirerek ülkece psikolojimizin iyi olmadığını ve deprem konusunda kentsel dönüşüm ve teknik önlemler dışında en başta psikolojik olarak hazırlığımızı yapmalıyız. Zihnimizi temizlemeliyiz ve aklımızı meşgul edecek başka şeylerle uğraşmamız gerekiyor. Yaşadığımız her an bizim için çok önemlidir ve o anın tadını çıkarmalıyız.” dedi.
Konuşmacıların ardından toplantı soru-cevap şekliyle devam etti. Katılımcılar deprem ve deprem önlemleriyle ilgili birçok soru yöneltti.
İş Birliği ve Proje Platformu’nun düzenlediği kahvaltılı 64. Program, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. Fazıl Anıl Kılıçlı-Süleyman Çay/KENT YAŞAM